4 RAZLOGI, ZAKAJ NE BI SMELI PITI VODE IZ PLASTENK

Dandanes je skorajda že moderno, da povsod naokrog nosiš s seboj svojo vodo. Saj je navsezadnje tudi priročno; pijačo imaš ves čas na dosegu, pa tudi za boljšo hidracijo telesa je poskrbljeno, saj se tako večkrat spomniš, da je treba piti. Pri vsem tem pa je zelo pomembno, kako in kje hraniš vodo. Poskrbi za to, da bo voda vedno v steklenički in nikoli v plastenki. Zakaj? Tukaj je nekaj dobrih razlogov, zakaj ne bi smeli piti vode iz plastenk.

1. Kemijske reakcije

Previsoke ali prenizke temperature in plastika ne grejo z roko v roki. Če se tvoja plastenka dlje časa segreva, to sproži nevarno kemikalijo, imenovano bisfenol A, ki lahko onesnaži vodo v plastenki. Bisfenol A imitira estrogen, ki pa ga tvoje telo ne zna ločiti od pravega estrogena, kar lahko vpliva na razvoj endometrioze ali raka na dojkah in oteži možnost zanositve. Seveda boš na tak način zaužila minimalne količine bisfenola A in nič od tega ni zagotovljeno, ampak zakaj bi tvegala, ko pa se temu lahko izogneš?

2. Narava

Če ti zgornji razlog ni dovolj, pomisli na naravo in na onesnaževanje. Če vsakič kupiš novo plastenko in potem po nekajkratni uporabi zavržeš, s tem veliko pripomoreš k naraščanju odpadkov. Čeprav se plastika danes že reciklira, boš z uporabo steklenice veliko bolj eko.

KOLIKO VODE JE TREBA SPITI V ENEM DNEVU?

3. Denar

Sliši se smešno, saj plastenka vode stane le nekaj centov, pa vendar – na dolgi rok lahko ta po nepotrebnem stran vržen denar privarčuješ, če se izogneš kupovanju plastenk. Raje investiraj v dobro steklenico, ki ti bo služila dlje časa.

4. Bakterije

Plastenke so poleg tega veliko bolj nagnjene k temu, da se v njih zaredijo razne bakterije, kot pa steklenice. Težje se jih tudi čisti in velikokrat začnejo zelo kmalu oddajati neprijetne vonjave. Večina teh mikroorganizmov sicer ni nevarnih, vsekakor pa za tvoje zdravje niso priporočljivi. Seveda pa moraš biti tudi pri uporabi steklenice previdna, da vzdržuješ primerno higieno.

 

Povzeto po: Aleteia

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo