Kako lahko čistilniki zraka izboljšajo vaše zdravje in splošno počutje?

Kakovost zraka v zaprtih prostorih je ključnega pomena za naše dobro splošno počutje in zdravje. In pri tem imajo pomembno vlogo tudi čistilniki zraka. Vas zanima, kako?

Statistika kaže, da ljudje kar 90 % svojega časa preživimo v notranjih prostorih. Zato je še posebej pomembno poskrbeti za primerne bivalne pogoje, kot je primerna temperatura prostora in stopnja vlage.

Izkazalo pa se je, da pogosto pozabljamo tudi na količino bakterijskih in plavajočih delcev v zraku, ki sčasoma lahko pripeljejo do številnih zdravstvenih težav. V izogib temu, so kakovostni čistilniki zraka več kot dobrodošli.

Kaj so čistilniki zraka?

Živimo v času, ko je onesnaženost zunanjega zraka zelo velika, in z odpiranjem oken v stanovanje zaide cvetni prah ter droben prah, ki je očem praktično neviden. Če k temu dodamo še gospodinjski prah in neprijetne vonjave, je več kot očitno, da to sčasoma vpliva tudi na naše počutje.

V času zime in sezone ogrevanje dihamo nekoliko bolj onesnažen zrak, v katerem se nahajajo tudi nevarni prašni delci PM10, ki lahko povečajo tveganje za umrljivost za boleznimi dihal ter boleznimi srca in ožilja.

Zato so čistilniki zraka odlična rešitev, saj poskrbijo, da je zrak v prostoru vedno čist.

Gre za naprave, ki s pomočjo kakovostnega HEPA filtra z naravnim aktivnim ogljem iz zraka v prostoru filtrirajo kar 99,95 % vseh delcev, ki so večji od 0,3 ɲm. To pomeni, da se uporabljajo predvsem:

 • za odstranjevanje neprijetnih vonjav v prostoru,
 • za preprečevanje spor plesni,
 • odstranjevanje bakterij,
 • odstranjevanje kemičnih hlapov,
 • odstranjevanje drobnega prahu,
 • odstranjevanje cvetnega prahu,
 • odstranjevanje nevarnih prašnih delcev,
 • odstranjevanje alergenov.

Čistilnike zraka lahko uporabljamo praktično v vseh notranjih prostorih, kot je na primer kuhinja, dnevna soba, spalnica, domača pisarna, garaža, klet ali podstrešje.

Prednosti Kärcherjevih čistilnikov zraka

Ljudje se vse bolj zavedajo pomena svežega zraka v bivalnih pogojih, zato ni nič presenetljivega, da je povpraševanje po čistilnikih zraka vedno večje, prav tako pa tudi njihova ponudba.

Različni čistilniki zraka se med seboj razlikujejo predvsem glede na velikost naprave, velikost filtra, dosežen pretok zraka in porabo energije.

Med najbolj kakovostnimi čistilniki zraka so zagotovo tudi Kärcher čistilniki zraka. Ti so primerni za različne bivalne situacije in velikosti prostorov, predvsem pa se ponašajo s številnimi prednostmi:

 • Učinkovito čiščenje zraka: Zahvaljujoč kakovostnemu HEPA 13 filtru z naravnim aktivnim ogljem in antibakterijskim premazom, Kärcher čistilniki zraka odstranijo kar 99,95 % vseh delcev, večjih od 0,3 ɲm.
 • Tiho delovanje: Kärcher čistilniki zraka so opremljeni z visokokakovostnimi ventilatorji in motorji, ki so izjemno tihi in delujejo brez motečih zvokov.
 • Visok pretok zraka: Zaradi zmogljivih in zelo učinkovitih motorjev Kärcher čistilniki zraka zagotavljajo hitro izmenjavo zraka, zaradi česar postane zrak v prostoru nemudoma čist.
 • Učinkovita raba energije: Zaradi svojega inteligentnega sistema delovanja in zmogljivih motorjev, Kärcher čistilniki zraka vedno prilagajajo svojo zmogljivost trenutni kakovosti zraka.

Vpliv čistilnikov zraka na vaše splošno počutje in zdravje

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije 9 od 10 oseb po vsem svetu živi na območju, kjer kakovost zraka presega meje onesnaženosti. Izpostavljenost majhnim prašnim delcem pa lahko sčasoma povzroči številne zdravstvene težave.

Razveseljivo pa je, da za to obstaja zelo preprosta rešitev. To so čistilniki zraka, ki lahko na različne načine pripomorejo k našemu boljšemu splošnemu počutju in zdravju. Naj navedemo le nekaj primerov:

Lajšanje alergij

Ali ste vedeli, da alergija prizadene do 40 % ljudi po vsem svetu?

Med najpogostejšimi je ravno alergijski rinitis, ki ga povzroča odziv imunskega sistema na cvetni prah, prah ali spore plesni. Z uporabo čistilnikov zraka lahko tovrstne težave bistveno olajšate, simptomi alergije pa vas prizadenejo v milejši obliki.

Odstranjevanje neprijetnih vonjav

Čeprav se zdi vonj po sveže pečenih piškotih dobrodošel, pa za to ne moremo reči v primeru drugih neprijetnih vonjav, kot je na primer vonj po umazanem perilu ali vonj po hišnih ljubljenčkih.

Neprijetne vonjave so pogosto sprožilec težav z dihanjem, zato se boste s kakovostnim čistilcem zraka tovrstnim težavam najhitreje izognili.

Lajšanje simptomov astme

Ogromno je sprožilcev, ki lahko povzročijo astmatični napad. Med najpogostejšimi alergeni so onesnažen zrak, prhljaj, cvetni prah ali pa cigaretni dim, ki jih s čistilniki zraka lahko učinkovito odstranite in s tem preprečite astmatične napade.

Pozitiven vpliv na imunski sistem

Ljudje smo vsakodnevno izpostavljeni bakterijam, virusom in drugim patogenom, pri čemer ima ključno vlogo naš imunski sistem. Tega ohranimo močnega, če uživamo uravnoteženo hrano, se dovolj gibamo in dihamo svež zrak – s čistilniki zraka je to zelo preprosto!

Preprečevanje pojava plesni

Plesen je pogost pojav v tistih domovih, ki so slabo prezračevani. Največja težava pa je, da se plesen v takšnem vlažnem okolju še naprej širi, kar se odraža v oteženem dihanju, dražečih očeh in zamašenem nosu. Čistilniki zraka učinkovito pomagajo v boju proti sporam plesni in preprečujejo njeno nadaljnje širjenje.

Kakovosten spanec

Slaba kakovost zraka pogosto vpliva na naše težave s spanjem, ki sčasoma vodijo v izčrpanost, stres in depresijo. Če se želite temu izogniti, je nujno, da s čistilniki zraka poskrbite za čist in svež zrak v vaši spalnici.

Več kot očitno je, da je kakovostni čistilnik zraka naložba v vaše zdravje. Če ga še nimate, si ga čim prej priskrbite!

Komentarji
Morda vas bo zanimalo