5 NAPAK, KI JIH PONAVLJAMO NA RAZGOVORIH ZA SLUŽBO

Ključna napaka št. 1:

Neustrezen CV.

Zato, da lahko na razgovoru delamo napake, moramo najprej priti do razgovora. Zato, da bomo povabljeni, pa moramo kot prvo napisati ustrezen CV.

Pri pisanju CV-ja lahko že v začetku naredimo tri glavne napake:

  1. Ne prilagodimo svojega CV-ja.

Vsako delovno mesto, za katero se potegujemo, ima specifične zahteve in značilnosti. Svoj CV moramo vedno prilagoditi glede na delovno mesto, za katero se potegujemo, in poudariti predvsem tiste stvari, ki bi nam lahko pomagale dobiti točno določeno delovno mesto.

  1. V njem lažemo oz. napihujemo resnico.

Ko pišemo CV, skušamo vsi zveneti malce boljši, kakor v resnici smo, sploh v prvih letih nabiranja izkušenj, ko naš življenjepis še ni tako poln relevantnih izkušenj. Morda bomo napisali, da smo opravljali odgovorno delo asistentke na področju PR-ja, ko smo v resnici samo kuhali kavo za ljudi, ki so opravljali resnično delo.

  1. Šteje kvaliteta, ne pa kvantiteta.

CV je predolg, zato se ključne informacije, tiste, ki so dejansko tvoji kvalifikatorji za izbrano delovno mesto, v njem izgubijo v množici nepotrebnih informacij, ki delodajalca samo odvrnejo, saj ga prepričajo, da tvoj set sposobnosti ni tisti, ki ga išče.

 

Ključna napaka št. 2:

Ne znamo upravičiti svojih pomanjkljivosti.

Prav, morda smo po fakulteti eno leto pavzirali in se iskali. Prav, morda so nas odpustili iz prejšnje službe. Te stvari lahko poskusimo skriti, vendar je veliko bolje, če jih raje predstavimo na način, ki bo naše slabosti spremenil v prednosti. Na primer:

»Prejšnja služba mi ni ponujala dovolj izzivov. Želela sem razširiti svoja znanja in sposobnosti.«

 

 

Ključna napaka št. 3:

Na razgovoru igramo na zapeljivo noto namesto na profesionalno.

To je lahko velika napaka. Če bo slučajno le vžgala, na dolgi rok pomeni le velike težave. Nihče noče delati v službi, kjer je viden kot spolni objekt.

 

Ključna napaka št. 4:

Na razgovor pridemo nepripravljeni.

Pred razgovorom moramo vedno raziskati zgodovino podjetja in osebe, ki nas bo intervjuvala. Pred intervjujem moramo vedno razmisliti:

  1. Kaj lahko ta služba ponudi meni?
  2. Kaj lahko jaz doprinesem v to delovno okolje zakaj bi najeli prav mene?
  3. Zakaj si želim te službe?

Če doma vnaprej razmislimo o teh odgovorih, bomo na razgovor prišli precej bolj pripravljeni in samozavestni, saj bomo vedeli, zakaj smo tam.

 

Ključna napaka št. 5:

Na razgovor pridemo neurejeni fizično in mentalno.

Če si želite določene službe, se potrudite pri videzu in s tem pokažite, da razgovor jemljete resno. Blazer je obvezen, prav tako urejena pričeska. Pri ličenju se držite načela »manj je več«, da ohranite profesionalen videz.

Če se boste za razgovor lepo uredili (pri tem je zelo pomembno, da se v oblačilih in stilu, ki ste si ga izbrali, počutite udobno in sproščeno), boste na razgovor prišli z veliko večjo mero samozavesti. Tako boste delodajalcu lažje predstavili svoje prednosti in mu vlili zaupanje v svoje sposobnosti, kljub morebitnim pomanjkljivostim v vaših znanjih ali izkušnjah. Pomembno je tudi, da kadarkoli ste soočeni z dejstvom, da nečesa ne znate (npr. uporabe določenega spletnega orodja ali programa), pokažete, da ste se pripravljeni učiti in tako nadomestiti to znanje.

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo