Domač pad thai s piščancem (recept)
Si opazila, koliko tajskih restavracij je v zadnjih letih kar naenkrat “zraslo iz nič” v Sloveniji? Globalizacija močno vpliva tudi na kulinariko, zato ni nič čudnega, da lahko vsakodnevno dostopamo do tajske, kitajske, skandinavske, italijanske, mehiške … hrane. In ne moremo lagati, domač pad thai je naravnost odličen. Je mešanica najrazličnejših okusov, ki se popolno dopolnjujejo. Ne samo, da je čudovitega okusa, gre tudi za splošno zdrav obrok, saj vsebuje ogromno zdravju koristnih sestavin.
Če ga uživaš v zmernih količinah, je to lahko odlična popestritev tvojega menija. Namesto, da vedno le zapravljaš denar v tajskih restavracijah in razmišljaš, kako jim uspeva narediti tako dobro jed, je zdaj čas, da poskusiš sama. V resnici je čisto enostavno. Povabi prijatelje, družino, partnerja, in jih preseneti z mamljivo tajsko večerjo. Mmmmm.
Preberi tudi: RECEPT ZA AROMATIČNE KORENČKOVE PALČKE
Kakšne sestavine potrebuješ za domač pad thai za 2 osebi?
- 100 g rezancev (lahko so riževi ali jajčni)
- 100 g piščanca (po želji lahko piščanca nadomestiš z govejim ali svinjskim mesom, rakci ali tofujem)
- 2 srednje veliki čebuli
- olivno olje
- 1 jajce
- 2 pesti kalčkov
- 1 pest mladega zelja
- 1 steblo mlade čebule
- 1 česen
- 2 žlici nasesekljanih praženih arašidov
- 2 limeti
- 1 žlica kokosovega olja
- ščepec sladkorja (lahko rjavega)
- 1 mala žlica kečapa
- 2 žlici sojine omake
- 1 žlica vode
Priprava:
Ko se lotiš priprave, najprej namoči riževe rezance, da postanejo mehki. Medtem lahko začneš s pripravo omake. Najprej zmešaš kokosovo olje, sladkor, kečap, sojino omajo in vodo. Če si se odločila za pad thai s piščancem, piščanca nareži na majhne koščke, po želji začini. Nasesekljaj česen in čebulo ter na večje kose nareži mlado čebulo, zelje in kalčke. Nato pripravi vok, dodaj olje in popeci piščanca oziroma goveje ali svinjsko meso ali tofu. Nato meso/tofu umakni iz ponve in na olju popraži česen in čebulo. Ko zadiši, dodaj rezance in omako. Po želji dodaj še jajce in ko se dobro umeša med rezance, še meso/tofu in ostalo zelenjavo (kalčke, zelje, mlado čebulo). Na koncu lahko domač pad thai potreseš še z arašidi in poliješ z limetinim sokom. Po želji lahko na vrh dodaš še nekaj spomladanskih zavitkov. Recept najdeš TUKAJ.
Pa dober tek!