Zakaj je matcha drugačna od ostalih čajev?
Matcha je visoko-razredni zeleni čaj, ki je zmlet v obliko praška. V zeleni prašek se primeša vroča voda, ki ne sme biti vrela, kar ustvari penast napitek. Že sam postopek priprave matche je pomirjujoč, prav tako pa tudi izgled in uživanje ob pitju ustvarjata meditativno vzdušje. Ni čudno, da je matcha že od nekdaj del japonskih ceremonij, prav tako pa je izjemno priljubljena po celem svetu v obliki napitka, sladoleda ali solatnega preliva.
Zakaj je matcha drugačna od ostalih čajev?
Matcha, kot tudi ostali pravi čaji, izhaja iz rastline, ki se imenuje Camellia sinesis. Vendar pa je nadaljni postopek priprave listov čajevca povsem drugačen kot pri ostalih čajih. Liste namreč držijo v senci, kjer so zaščiteni pred soncem, kar spodbudi produkcijo klorofila, ki daje matchi bogato zeleno barvo. Pomanjkanje sonca prav tako zmanjša količino fotosinteze, kar vpliva na koncentracijo kofeina, sladkorjev, antioksidantov, teina in vitaminov v matchi. Z nadzorovanjem količine sonca lahko močno vplivajo na količino prej naštetih snovi v napitku.