Če v svoje življenje vključite to navado, se lahko izognete raku

Zdrava prehrana, gibanje in fit življenjski slog so ključnega pomena za zdravo telo. Raziskave pa so pokazale, da ima zelo pomemben vpliv na ohranjanje zdravja ena sama navada: tek. Če redno tečete, naj bi se po mnenju strokovnjakov celo izognili oziroma zmanjšali možnosti za razvoj rakavega obolenja.

Adrenalin, ki je spremljal telesno aktivnost miši, usmerja imunske celice in uničuje tumorske celice vsajene v pljuča, jetra in kožo testnih živali. Rezultati raziskave so objavljeni v reviji Cell Metabolism.

»Znano je, da se z infiltriranjem naravnih NK imunskih celic lahko nadzoruje in regulira velikost tumorja, nihče pa še ni preučeval, ali telesna aktivnost vpliva na ta sistem,« je dejala Pernille Hojman, ki je vodila raziskavo.

»V namen raziskave smo mišim injicirali adrenalin, ter na ta način imitirali višjo vsebnost, ki nastane med telesno aktivnostjo. Ugotovili smo, da se v tem primeru v krvnem obtoku mobilizirajo NK celice, ki v primeru prisotnosti tumorja napadejo maligne celice.«

Hojmanova trdi, da bi lahko intenzivnejša vadba lahko vplivala na zmanjševanju velikosti tumorjev pri fizično aktivnih ljudeh, vendar bodo za potrditev hipoteze in dejanskega vpliva na metastaze in dolžino življenja ljudi s tumorji, morali izvesti dodatne raziskave na ljudeh.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo