FENG ŠUI ALI KAKO ZAŽIVETI V HARMONIJI

Feng Šui je starodavna kitajska umetnost, ki izpostavlja povezanost človeka z naravo. Da bi dosegli harmonijo, je potrebno življenjski prostor urediti tako, da se življenjska energija či neovirano in urbano pretaka. Glede na filozofijo feng šuija, bomo srečni in uspešni le, če bodo razmere našega bivalnega okolja primerne za pretok energije. Če je prenova stanovanja ena izmed stvari, ki vas čaka v prihodnosti, je pomembno, da se že danes pozanimate o tem, kako v njem doseči popolno harmonijo.
 
Zagotovo ste že slišali za besedi jin in jang. Gre za nasprotni življenjski načeli, ki po kitajskem izročilu, prežemata vse v vesolju. Kljub temu, da sta si nasprotna, je pomembno zavedanje, da se jin in jang medsebojno dopolnjujeta. Skladno z naravnimi cikli – dan zamenja noč, mesec zamenja sonce … – se tudi v našem življenju jin in jang nenehno menjata, enkrat prevladuje prvi, drugič drugi. Pomembno pa je, da sta oba ves čas v uravnovešenem medsebojnem razmerju. Tudi pri urejanju našega bivalnega prostora je ključno, da poskrbimo za enako zastopanost obeh načel. Če eno načelo prevlada nad drugim, se to izrazi v obliki zdravstvenih težav, neuspeha in nesreč.
 
Življenjska energija či mora vedno vijugati in krožiti – na enak način kot v naravi vijugata potok in reka, naj energija vijuga tudi v vašem stanovanju in okolici. Kadar energija ne vijuga – v stanovanju to pomeni, da energija teče premočrtno skozi prostor (npr. kadar sta okno in vrata postavljena nasprotno eden proti drugemu brez vmesnih preprek, energija odteče skozi, ne da bi se ustavila in zadržala), temveč se giblje v ravnih črtah, postane prehitra in premočna. Takrat energija či postane energija ša, t.j. slaba energija.
 
Naredite tloris pohištva in opreme v vašem stanovanju in razmislite o gibanju energije či – ali kroži in vijuga, ali je njen tok omogočen? Na tlorisu jasno zaznamujte območja s slabo energijo či (kjer je energija prehitra, teče premočrtno itd.) ter analizirajte kako se na teh območjih počutite. Nato naredite načrt, kako stanje izboljšati – načrt vrišite v tloris in ga nato realizirajte.
 

 
Pri urejanju stanovanja po načelu feng šui je v prvi vrsti pomembna prisotnost predsobe. Ta naj bo svetla in pospravljena, da se či lahko takoj ob vstopu v stanovanje razprši. Če je predprostor majhen in temen, namestite ogledala, ki odbijajo svetlobo in prostor optično povečajo. Pri tem bodite pozorni le, da ogledala nikoli ne postavite neposredno nasproti vhodnih vrat, da ogledalo ne bo takoj odbilo či-ja iz vašega stanovanja. Temne kote stanovanja poživite tako, da na mizici postavite rože, svetilke ali kakšnega od pripomočkov feng šuija.
 
Pripomočki za dobro či so na voljo v trgovinah z vzhodnjaškim blagom ter v knjigarnah, kjer prodajajo ezoterično literaturo. Med pripomočke feng šuija spadajo: akvarij (ta prinaša močno či, saj v sebi zadržuje energijo vode, živali in rastlin), delfin (par delfinov, nameščen v partnerskem kotu, v odnose prinaša srečo), pahljača (s spretno obešano pahljačo lahko neugoden tok energije razpršite in ga usmerite v pozitivne tirnice), želva (če čutite, da ste ogroženi, okoli vratu nosite obesek z želvo, ki simbolizira zaščito), kamni (če zagledate kamen, ki vas izjemno privlači, ga vzemite – varoval vas bo), kadilne paličice (ob vselitvi v novo stanovanje pomaga očiščevalni obred), itd.
 
V vašem stanovanju naj na stenah ali pohištvu ne bi bilo ostrih vogalov ali robov. Če se temu ne morete izogniti, pazite le, da puščice ne bodo usmerjene proti kraju, kjer sedite ali spite ali mimo katerega pogosto hodite. Pri izbiri pohištva izberite takšno z zaobljenimi vogali. Že med iskanjem in urejanjem stanovanja bodite pozorni na lego spalnice. Ta naj bo na mirni strani hiše (ne tik ob vhodu, ob prometni cesti itd.) in, če je le mogoče, obrnjena proti vrtu. Če imate hišo, naj bo spalnica v zgornjem nadstropju. V spalnici naj ne bo preveč pohištva. Vogali in robovi pohištva v spalnici, ki so usmerjeni proti postelji, tvorijo strupene puščice, ki motijo vaš spanec in slabijo zdravje – če opažate, da je vaš spanec slabši, prestavite pohištvo ali (še boljše) pohištvo z ostrimi robovi, nadomestite s pohištvom z zaobljenimi vogali. Najboljši prostor za posteljo je ob steni, od koder imate tudi leže dober pregled nad vrati in oknom. V spalnici naj ne bo prostora za računalnik in televizor, prav tako naj v spalnici ne bo knjig in knjižnih polic – vse, kar vnaša nemir, kar simbolizira dejavnost in dinamičnost, v spalnici nima kaj iskati. Izogibajte se močnim in živahnim vzorcem na zavesah, posteljnini in talni oblogi. Najbolj pa je pomembno, da spalnice ne spremenite v prostor za navlako – navlaka v spalnici vpliva na pretok energije. Ob navlaki v spalnici ne boste uživali ali se odpočili.
 

 
Rastline v vaše okolje prinašajo pozitivno či. Cvetoče rastline in rastline s plodovi obogatijo prostor z energijo še bolj kot listnate rastline. Temne kote, kjer či zastaja, lahko poživite prav z rastlinami – pri tem izberite rastline, ki ljubijo senco. Obvezno iz stanovanja odstranite šopke iz posušenih rož, saj prinašajo mrtvo energijo. Podobno neugodno vpliva tudi rezano cvetje, ki je ločeno od korenin in s tem življenja. Če vaše stanovanje zaznamujejo rastline, ki so bolne ali umirajo, obvezno poiščite vzrok – so to škodljivci, napačna nega ali gre za zastajajočo energijo či? Sobne rastline so primerne za vse prostore, razen za spalnico – močna energija rastline lahko namreč vpliva na spanec. Pri izbiri rastlin bodite pozorni na izbiro rastlin z okroglimi, zaobljenimi listi.
 

 
Feng šui pomeni »veter in voda« – tako kot je narava del človeka, je tudi človek del narave. Poskrbimo za harmonijo v svojem življenju – morda nas zgolj ta danes ločuje od bolj srečnega jutri.

 

M. S.

 

Literatura:
Waldmann W., Chong Lee D. G. 2003. Feng šui atlas: zakon harmonije za vse življenjske prostore. Mladinska knjiga, Ljubljana

Komentarji
Morda vas bo zanimalo