Kaj pomenijo krvavitve na sredini menstrualnega cikla?

Se ti je že kdaj zgodilo, da si zakrvavela na sredini menstrualnega cikla oziroma takrat, ko menstruacija ni bila predvidena? Če se ti to zgodi večkrat, je pomembno, da se posvetuješ s svojo ginekologinjo. Spodaj pa lahko na hitro prebereš, kaj so glavni vzroki za krvavitev med menstrualnim ciklom.

Krvavitve med menstrualnim ciklom povzročajo različni dejavniki: poškodbe, hormonska kontracepcija, hormonsko neravnovesje, okužbe in v nekaterih primerih tudi rak. Krvavitve materničnega vratu se ponavadi povezujejo s polipi, infekcijami, rakom in fibroidi. Krvavitve lahko izhajajo tudi iz jajčnikov in estrogenskih vplivov na ženski reproduktivni sistem. Ti dejavniki sprožajo intrauterine krvavitve.

Poleg omenjenih dejavnikov pa je za obilnejše krvavitve med menstrualnim ciklom lahko odgovorno stanje, ki ga imenujemo disfunkcionalna krvavitev iz maternice. Krvavitve nastanejo kot posledica neustrezne komunikacije med možgani in spolnimi organi. Skoraj vse omenjene krvavitve nastanejo v najbolj ekstremnem ženskem reproduktivnem obdobju: 20% pri dekletih mlajših od 18 let in 40% pri ženskah starejših od štirideset let.

Kdaj potrebuješ zdravniško pomoč?

Ob vsaki nenavadni, ne-menstrualni in obilni vaginalni krvavitvi je potreben nujen obisk pri zdravniku, kjer boste svoje stanje natančno opisali (gre za kronično krvavitev, kako dolgo traja, kako obilna je…). Ob anamnezi bo zdravnik določil preglede in preiskave, ki bodo diagnosticirali krivca za nastalo krvavitev (hormonski dejavniki, okužbe, poškodbe in druge nepravilnosti). Preiskave vključujejo:

  • Popolna krvna slika
  • Koagulacijski test
  • Hormonski testi: FSH, LH; androgena slika, prolaktin, progesteron
  • Nosečniški test
  • Testi delovanja ščitnice
  • PAP test

Med klasični preiskavi uvrščamo tudi histeroskopijo, ter transvaginalni ultrazvočni pregled. Zdravnik vas lahko napoti tudi na biopsijo, ki bo potrdila ali ovrgla sum predrakavih ali rakavih sprememb na reproduktivnem tkivu.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo