KAKŠNA PA JE VAŠA JUTRANJA RUTINA?

Dejstvo je, da so od načina, na katerega začnete svoj dan, odvisni vaše razpoloženje, počutje, elan ter stopnja produktivnosti in energije tekom celega dne. Če boste začeli svoj dan »na pravi nogi«, se vam bo to poznalo skozi vse vaše dnevne aktivnosti vse do večera.
 

Ne uničujte si spanca z gumbom za dremež


 
Vsi poznamo tisti občutek, ko zjutraj navsezgodaj zazvoni budilka in resnično še nismo pripravljeni zapustiti postelje. Gumb za dremež je v takem primeru navadno najlažja rešitev. Če to naredimo enkrat ali dvakrat vsako jutro, to še ni problem; težava je, če gumb uporabimo večkrat. V tem primeru vsako jutro preživimo pol ure napol v spanju, napol budni. V takem stanju naše telo ne dobi nobenega počitka, saj smo v nenehnem pričakovanju, kdaj se bo sprožil ponovni alarm. Veliko bolje je, če si budilko nastavimo ob uri, ob kateri dejansko moramo vstati, in takrat tudi dejansko zapustimo posteljo. Tako boste pridobili pol ure resničnega počitka, ki ga vaše telo zares potrebuje.
 

Zjutraj si vzemite dovolj časa za vsa nujna opravila, ki spremljajo začetek vsakega vašega dneva

Rajši vstanite pet minut prej, kakor je potrebno, kakor pet minut pozneje. Tako boste imeli dovolj časa, da si v miru pripravite uravnotežen zajtrk po vašem okusu in začnete dan po svoji meri.
 

Začnite dan z glasbo


 
Lahen jutranji jazz, meditativni ritmi, klasična glasba ali pa kaj bolj modernega in poskočnega – ni pomembno. Važno je, da je to glasba, ki se sklada z vašo energijo in vas bo pozitivno pripravila na dan, ki vas čaka.
 

Med zajtrkom na telefonu preverite vremensko napoved za sledeči dan

Ta navada vam bo vsako jutro vzela le nekaj sekund, po drugi strani pa vam bo prihranila kar nekaj neljubih presenečenj. Naj vas med potjo iz službe popoldne ne preseneti nenadna ploha – vaš čas je preveč dragocen, da bi se po nepotrebnem ubadali še z nenadnim prehladom.
 

Med zajtrkom preglejte svoj rokovnik za sledeči dan


 
Svoj dan si organizirajte že zjutraj, da ne boste ob 11.30 nenadoma ugotovili, da ste v preobilici opravkov pozabili na pomemben sestanek ob 10.00.
 

Pred odhodom od doma preštejte predmete, ki jih potrebujete

Katere predmete potrebujete vsak dan, ko odidete od doma? Preštejte jih – npr. ključi, denarnica, telefon, polnilec. To so štirje predmeti. Vsako jutro torej veste, da morate od doma oditi s štirimi pomembnimi predmeti – če imate to številko v glavi, jih boste vsako jutro zlahka prešteli in jih ne boste pozabili na polici v predsobi.
 

Če imate možnost, si vsako jutro rezervirajte dodatnih pet minut za pripravo malice


 
Tako vaš bančni račun, kakor telo vam bosta hvaležna, če si boste doma pripravili okusno in polnovredno malico namesto že tretji dan zapored zapravili dva evra za majhen in preveč sladkan mafin v kavarni.

Dan začnite s pozitivno mislijo

 

Obstaja mnogo knjig s pozitivnimi izreki, modrostmi, aforizmi, pregovori in alegorijami, ali pa kratkimi lekcijami za vsak dan. V slovenščini so npr. dobra izbira knjige Louise Hay, če pa vam branje v angleščini ni tuje, pa priporočamo tudi Things You Can Only See When You Slow Down avtorja Haenima Sunima.

 

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo