Kdaj je pravi čas, da gre novorojenček prvič med ljudi?

Odločitev, kdaj dojenčka prvič peljati med ljudi, je težka in pogosto zaskrbljujoča, še posebej za tiste, ki ste starši postali prvič. Novorojenčki namreč še nimajo popolnoma razvitega imunskega sistema, kar lahko vodi do okužb in bolezni.

Če ste kje slišali, da bi morali počakati do starosti 6 tednov oziroma dveh mesecev, vam ni treba. Mnogi pediatri stojijo za tem, da lahko novorojenčka peljete ven takoj, vendar je ključno, da upoštevate nekatere varnostne ukrepe.

1. Omejeno izpostavljanje soncu

Sonce je glavni vir vitamina D, ki ga še posebej potrebujejo dojenčki. Vendar so novorojenčki tudi zelo občutljivi na sončne žarke in hitro dovzetni za opekline. Zato omejite direktno izpostavljanje soncu na največ 15 minut. O tem lahko povprašate tudi pediatra, ki vam bo znal povedati, koliko sonca je zdravo za vašega malčka glede na njegove specifično zdravstveno stanje.

2. Omejeno dotikanje

Zelo pomembno je, da tujcem ne dovolite, da se dotikajo vašega novorojenčka. Čim manj ljudi naj se v javnosti dotika njegovih rok, ust in obraza. Lahko se omejite tudi na ožji družinski krog.

3. Izbira lokacij

Ko se z novorojenčkom odpravljate ven, izberite primerno lokacijo. Nikar ga ne vozite v šole, zdravstvene domove, bolnišnice, na letala … Ti kraji so znani po tem, da tam kar mrgoli najrazličnejših bakterij. Najbolje bo, če ga peljete v naravo.

4. Primerna temperatura

Nikar ne pretiravajte z oblačenjem vašega novorojenčka. Ne preveč in ne premalo. Nekateri starši mislijo, da morajo dojenčka čim bolj zaviti v najdebelejša oblačila, četudi zunaj v resnici ni tako hladno. Razmišljajte razumno. Oblecite dojenčka v toliko slojev, kot jih nosite tudi vi, in za vsak slučaj vzemite tudi odejo.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo