Kdaj vode ni priporočljivo piti?

Voda uravnava telesno temperaturo, maže sklepe in pomaga s transportom hranilnih snovi po telesu. Če ne zaužijete ustrezne količine tekočine, telo ne more normalno delovati. Preprost način, da ugotovite, ali ste ustrezno hidrirani, je, da preverite svoj urin. Če je ta svetlo obarvan, najverjetneje ste, v nasprotnem primeru pa ne.

Včasih voda ni najboljša izbira

Hiponatriemija je redko stanje, ki se zgodi zaradi premalo natrija v telesu. Pojavi se pri športnikih, ki pijejo preveč vode. Tveganje se pojavi predvsem pri športnikih, ki sodelujejo pri vzdržljivostnih aktivnostih. Do hiponatriemije pride, ko je raven natrija v telesu prenizka in celice v vodi nabreknejo. Simptomi lahko vključujejo zmedenost, glavobol, bruhanje in otekanje rok in nog.

Kaj pa športne pijače?

Športne pijače lahko vsebujejo veliko sladkorja in so produkt športnega marketinga, vendar je lahko ob visokointenzivnih vadbah, ki trajajo več kot eno uro, športna pijača nadvse koristna, saj v telesu nadomesti potrebne snovi, ki jih med vadbo tako hitro izgublja. Kalorije, kalij in elektroliti zagotavljajo telesu ustrezno pomoč, zato moramo v pijačah iskati te sestavine. Potrebno je poznati deklaracije na izdelkih in sestavine ter se izogibati velikim količinam že omenjenega sladkorja v takih napitkih in visokim vsebnostim natrija. Paziti moramo tudi na količino, saj včasih celoten napitek ustreza za več treningov. Nekateri izdelki vsebujejo tudi kofein, zato pazite, da tega vseeno ne bo preveč v vaši prehrani.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo