Klasična ali ultralahka sončna elektrarna?

V sodobnem svetu, ki si prizadeva za trajnost in zmanjšanje ogljičnega odtisa, je sončna energija postala vse bolj privlačna kot vir obnovljive energije. Pri izbiri sončne elektrarne se postavlja vprašanje: klasična ali ultralahka? Obe možnosti nosita svoje prednosti in izzive ter odpirata pogled v prihodnost energetike.

Balkonske sončne elektrarne so med vedno bolj priljubljenimi načini pridobivanja električne energije in so znane tudi kot mikro sončne elektrarne. Njihova namestitev je zelo enostavna, za kar ne potrebujete nobenih posebnih dovoljenj. Čeprav izgledajo tovrstne sončne elektrarne na prvi pogled vse enake, pa temu ni tako.

Klasični ali ultralahki solarni paneli?

Vsaka balkonska sončna elektrarna, je sestavljena iz solarnih panelov, katerih naloga je proizvajanje električne energije ob izpostavljenosti sončni svetlobi, ter mikrorazsmernika, ki pretvarja enosmerni električni tok (DC) v izmeničnega (AC).

Balkonske sončne elektrarne imajo lahko različne tipe solarnih panelov. To so stekleni ali klasični solarni moduli (monokristalni, polikristalni) in tankoplastni oziroma ultralahki, fleksibilni solarni moduli. Pri obeh tipih solarnih panelov se uporabljajo materiali, ki opravljajo pomembno vlogo ob sprejemu sončne svetlobe in jo pretvarjajo v električno energijo.

Solarni paneli se med seboj razlikujejo v specifičnih materialih, kar lahko pomembno vpliva na namestitev, delovanje in funkcionalnost sončne elektrarne.

Predstavljamo prednosti in slabosti posameznega tipa sončnih panelov.

Glavne značilnosti klasične sončne elektrarne

Kot že ime pove, je klasična sončna elektrarna sestavljena iz klasičnih sončnih panelov. Zanje velja, da so izjemno trdni in prilagodljivi različnim vremenskim razmeram, zato omogočajo optimalno izkoriščanje električne energije preko celega leta.

Njihove glavne značilnosti so:

 • Industrijski standard: Kot smo že omenili, so klasični sončni paneli zelo trdni, preizkušeni in prilagodljivi različnim površinam. To omogoča enostavno namestitev ali na strehe ali druge površine.
 • Trajnost: Klasični solarni paneli so odporni proti različnim vremenskim vplivom (toča, dež, sneg in veter), kar zagotavlja zanesljivo delovanje preko celega leta in izjemno dolgo življenjsko dobo.
 • Visoka učinkovitost: Zahvaljujoč svoji strukturi in materialom, ki so uporabljeni tekom proizvodnje, lahko klasični sončni paneli proizvedejo več energije na kvadratni meter kot katerikoli drugi tipi solarnih panelov. Zaradi tega se pohvalijo z izjemno stopnjo učinkovitosti kar se tiče pretvorbe iz sončne v električno energijo.
 • Nizka stopnja degradacije: Za klasične panele je značilno, da imajo nizko stopnjo degradacije, kar pomeni, da se z leti njihova učinkovitost ne zmanjšuje, ampak ohranjajo odlično zmogljivost proizvodnje električne energije skozi celotno življenjsko obdobje.
 • Vsestranskost: Zaradi svoje kompaktnosti je mogoče klasične sončne panele namestiti na različne površine.Z različnimi tipi podkonstrukcje jih lahko pritrdite tako na poševne strehe kot tudi stene, prav tako pa jih lahko namestite kot samostoječi element na terasah ali vrtovih.

Glavne značilnosti ultralahke sončne elektrarne

Ultralahko sončno elektrarno sestavljajo ultralahki sončni paneli.Ti paneli se pohvalijo z izjemno nizko težo, zaradi česar je njihova namestitev izjemno enostavna.

Pa si poglejmo še druge njihove značilnosti:

 • Prilagodljivost: Ultralahki solarni paneli slovijo po svoji fleksibilnosti, zato se lahko brez težav prilagodijo različnim površinam in oblikam. To omogoča enostavno namestitev na različne podlage, pri čemer niso ovira tudi ukrivljene oblike.
 • Nizka teža: Ultralahki solarni paneli so dobili svoje ime tudi po svoji izjemno nizki teži. V primerjavi s klasičnimi steklenimi solarnimi paneli, so bistveno lažji, kar na eni strani olajša transport in namestitev, po drugi strani pa tudi njihovo uporabo. Ti paneli so zato še posebej primerni za vse občutljive površine, kjer
  bi lahko klasični paneli povzročali težave.
 • Prenosnost: Zaradi svoje fleksibilnosti in nizke teže, so ultralahki sončni paneli odlična izbira za primere, ko jih želite prenašati z ene lokacije na drugo, kot so na primer najemniški ali počitniški objekti. Njihova odstranitev in transport sta izjemno enostavna, zato jih lahko uporabite v različnih okoljih.
 • Primerljiva učinkovitost: Ultralahki solarni paneli sicer še ne dosegajo takšne učinkovitosti kot klasični paneli, vendar se njihova tehnologija neprestano razvija, učinkovitost pa se razlikuje tudi od uporabljenih materialov in pogojih namestitve.

Klasična ali ultralahka sončna elektrarna – kaj torej izbrati?

Če ste torej v fazi sprejemanja odločitve, ali izbrati klasično ali ultralahko sončno elektrarno, potem so vaši dvomi popolnoma upravičeni. Pri sprejemanju končne odločitve zato nikakor ne smete pozabiti na pogoje namestitve in seveda tudi vaše želje ter potrebe.

Če si želite visoke energetske učinkovitosti, potem so klasični solarni paneli še vedno najboljša izbira. Vendar pa vam ta tip solarnih panelov ne omogoča takšne prilagodljivosti pri namestitvi kot na primer ultralahki paneli. Slednji so še posebej primerni za vse tiste, ki jih nameravate namestiti na balkon ali druge občutljive površine, ki bi se pri nameščanju klasičnih panelov lahko poškodovale.

Če iščete mobilno in prilagodljivo rešitev za občasno ali premično rabo, vam bo ultralahka sončna elektrarna zagotovo nudila večjo svobodo in prilagodljivost.

Oba tipa sončnih panelov, klasični in ultralahki, imata svoje prednosti in slabosti, in so primerni za namestitev v različnih okoljih. Zato izberite tistega, ki najbolje ustreza vašemu okolju, nikakor pa ne pozabite tudi na vaše želje in potrebe.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo