Najboljši materiali za posteljnino

Izbira materiala za posteljnino naj bo premišljena v vseh letnih časih, da preprečite slab spanec, nočno potenje ali draženje kože. Naravni materiali so primernejši, ker bolje vpijajo vlago in so prijetnejši na otip. Sem spadajo bombaž, svila in lan.

Da ste izbrali pravi material posteljnine, boste vedeli, ko se boste odlično počutili v svoji postelji.

Ker so vaše rjuhe, odeje in posteljnina vsak večer na vaši koži, vam priporočamo, da se odločite za bombaž ali bombažni saten (prav tako narejen iz 100 % bombaža).

Bombaž

Bombaž je tkanina, ki se uporablja za izdelavo rjuh in posteljnine. Je naraven, zračen in biološko razgradljiv ter zato nadvse prijazen do naše kože.

Bolj kakovostni bombaž je predvsem egipčanski bombaž in organski bombaž. Pri organskem bombažu se ne uporablja sintetičnih in umetnih gnojil in je iz naravnega, obnovljivega in biološko razgradljivega vlakna.

Bombaž ima številne prednosti

Bombaž je izredno udoben in odporen material. Njegove prednosti so:

 • Udobje – mehak, vpojen in zračen bombaž boljše kakovosti je zelo udoben.
 • Antialergijska tkanina – verjetnost pojava alergij na vaši koži je manjša, kot pri sintetiki in umetnih materialih.
 • Vzdržljivost – bombaž je najbolj pogosta tkanina, ki ni občutljiva in jo lahko perete na 40, 60 ali 90 stopinj.
 • Zračnost – pretok zraka je boljši, kjer koža lažje diha.

Prednosti organskega bombaža

Posebnost organskega bombaža je v tem, da raste na ekološko obdelanih poljih brez umetnih gnojil, zato ima ta material veliko prednosti:

 • Bolj zdravo spanje – če boste prešli iz cenejšega, sintetičnega bombaža na organskega, boste zagotovo izboljšali kvaliteto vašega spanja. To velja tako za vašo odejo kot tudi za posteljnino.
 • Okolju prijaznejši – ekološki bombaž ne vpliva toliko na okolje in s tem na onesnaževanje. Pri sami proizvodnji porabi 80 odstotkov manj vode in 62 odstotkov manj energije. Ker so predpisi za gojenje ekološkega bombaža izredno strogi, le-ta raste brez uporabe pesticidov.
 • Večje udobje – ker je material zračen, bolj koristi vašemu počutju, bolj uravnava vašo telesno temperaturo in vam zato ni prehladno ali prevroče.
 • Odlična kakovost – organski bombaž je preverjen, ima certifikate in mora ustrezati industrijskim standardom, ki zagotavljajo, da so izdelki izdelani iz najkakovostnejših organskih materialov. Kakovostna posteljnina vam bo služila vrsto let in se zagotovo ne bo tako hitro uničila, kot se cenejši bombaž.
 • Priporočljiv za alergike in tiste z občutljivo kožo – če imate alergije, vam zagotovo priporočamo organski bombaž, saj je vaša koža celo noč v stiku z posteljnino in odejo. Čeprav bombažno posteljnino redno perete, se v umetnih materialih kemikalije zadržujejo tudi v vlaknih. To lahko povzroči draženje kože in povzroči alergijske reakcije.
 • Prihranite denar – ker ste manj izpostavljeni alergenom in drugim dermatološkim težavam, bo vaše življenje bolj zdravo. Tako boste prihranili pri nakupu zdravil ali obiskov zdravnika. Če uporabljate posteljnino iz organskega bombaža, pomagate tudi delavcem, ki sodelujejo pri izdelavi določenega izdelka. Visoki standardi namreč veljajo tudi na področju socialne politike.

Prednosti uporabe organskega bombaža ni mogoče izmeriti s količino. Na žalost naj bi bilo le 0,7 odstotka globalne proizvodnje iz organskega bombaža. Tu imamo kot potrošniki še veliko prostora, da prispevamo svoj delček za dobro planeta.

Bombažni saten

Odlična izbira je tudi posteljnina iz bombažnega satena. Bombažni saten je bleščeča tkanina iz 100 % bombaža, ki je mehka in gladka.

Prednosti bombažnega satena

 • Manj gub – če ste se že kdaj zbudili z vzorcem na vašem obrazu, ker ste spali na flanelasti prevleki, se vam na saten posteljnini zaradi njene gladkosti to ne bo zgodilo.
 • Prijazen do kože – če ste nagnjeni k aknam ali drugim kožnim težavam, je posteljnina iz satena ena najboljših materialov za pore, saj omogoča dihanje tudi ponoči. To zmanjša možnosti pojava aken. Tudi, če imate suho kožo, bo vaša koža videti voljna in bolj mladostna.
 • Daljša življenjska dobaposteljnina iz satena ima daljšo življenjsko dobo, če jo pravilno negujemo in peremo. Posteljnine iz satena zdržijo dlje, pri tem pa ohranijo svoje prvotne lastnosti.
 • Dobro spanje – najboljša prednost spanja na satenu je tudi mehkoba, ki vas objame po napornem in stresnem dnevu.

Prednosti uporabe kakovostnih materialov so neskončne!

Dober spanec bo poskrbel, da  boste imeli več energije, postali bolj produktivni, koža in lasje bodo videti bolj zdravi in tudi splošno počutje bo veliko boljše.

Spanje pomembno vpliva na razpoloženje tudi pri otrocih.  Zato tudi njim priporočamo uporabo kvalitetne otroške posteljnine in odeje.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo