OBLIKOVALSKI TRENDI: POMLAD IN POLETJE 2018

Pomlad se je letos prebujala počasi, a vse bolj vztrajni sončni žarki in ozelenela narava nam spo-ročata, da je čas za aktivnosti in svežino. Z nekaj preprostimi kosi pohištva lahko modno poživitev vnesete tudi v svoje bivalne prostore.
 

Glavna zapoved: pasteli


 
Pastelne barve so glavni oblikovalski hit letošnjega leta – v nebeško modri boste zasledili celo kuhinjske aparate! Velika prednost pastelnih barv je, da so enostavne za kombiniranje, zato boste lahko tapete, ploščice, okrasne blazine, vaze in številne druge predmete brez težav dodali na svetel ali temen les, pa tudi kovinske elemente. Odlično se dopolnjujejo s sivimi odtenki, ki so osnova za prostore, kjer želite bolj umirjeno atmosfero, kot na primer v spalnici. Svetlejši pastelni odtenki bodo posvetlili manjše prostore in s tem pričarali občutek prostornosti, hkrati pa poskrbeli za pozitivno razpoloženje. Kljub temu pa ne pretiravajte, saj oprema s preveč svetlimi pastelnimi barvami hitro začne spominjati na pretirano okrašene hišice za lutke.
 

Za ljubitelje temnejših barv


 
Po relativno dolgem obdobju kraljevanja svetlega lesa in bambusovih talnih oblog se ponovno vrača temnejši les, ki prostorom dodaja bogat in glamurozen videz. Če se bambus umika zaradi nizke vzdržljivosti in ekoloških pomislekov, bo naslednji trend prepričal vse navdušence nad recikliranjem in trajnostnim načinom življenja. Starejše kose temnega pohištva, ki ste ga v preteklosti zamenjali za svetlejše, lahko z nekaj dodatki ponovno naredite izjemno modne: staremu predalniku, za katerega ste bili prepričani, da ne bo nikdar več zanimiv, dodajte kovinske detajle: zamenjajte noge ali ročaje in še tako dolgočasen predmet bo dobil nov lesk.
 

Materiali: udobje in prikupne podrobnosti


 
Mehak žamet vas bo zazibal v udobje ne glede na to, ali bo vanj oblečena sedežna garnitura, naslonjač, ali pa le nekaj mehkih blazin. V sedemdesetih letih popularen material se je vrnil v osrčje mode lansko leto, k njegovi priljubljenosti pa so prispevale številne medijsko prepoznavne osebnosti, med katerimi je blestela tudi Angelina Jolie v prekrasni črni žametni večerni obleki. Kaže, da po daljšem premoru žamet spet postaja (in ostaja) priljubljen – celo kot material za kopalke.
 

Vzorci za vse okuse


 
Ljubitelje vzorcev in dodatkov bodo navdušile resice, ki bodo poskrbele za resnično retro, a moden videz. Za poživitev sten se priporočajo geometrijski vzorci, ki se lahko nahajajo na ploščicah ali tapetah. Tapete predstavljajo cenovno ugodno popestritev sob, z nekaj časa in volje pa jih boste lahko namestili kar sami. Pri vzorcih za blago ne morete zgrešiti s cvetličnim vzorcem – letošnjo pomlad so aktualne nežnejše oblike, ki spominjajo na akvarelne slike ali drobne ročne poslikave.
 

Dostopnost in cenovna ugodnost


 
Sledenje modnim trendom je lahko velik zalogaj za denarnico. Za tiste z več ročnimi spretnostmi je lahko predelava kosov, ki jih že imate, zabaven in sproščujoč hobi, sicer pa lahko prostore spreminjate z le nekaj premišljenimi detajli – na primer z okrasnimi blazinami, taburejem ali pa le z nenavadno svetilko. Svoj delež k ohranjanju okolja lahko prispevate z nakupom recikliranega pohištva in drugih dodatkov, ki so danes že zelo dostopni, saj jih lahko kupite v številnih trgovinah ali centrih, ki zagovarjajo princip ponovne uporabe.

 

S. Ž.

 

Viri:

https://interiorzine.com/2017/03/15/living-room-trends-designs-ideas-2018-2019/

https://interiorzine.com/2018/02/06/interior-design-trends-2019/

https://www.housebeautiful.com/uk/decorate/looks/news/a3221/top-spring-summer-2018-interior-trends/

Komentarji
Morda vas bo zanimalo