PRVI KORAKI V SVET LJUBITELJSKEGA VRTNARSTVA

Za vse, ki se na novo lotevate vrtnarskih podvigov, imamo nekaj nepogrešljivih nasvetov, ki vam bodo olajšali začetke pri gojenju rastlin. Pripravili smo izbor najenostavnejših rastlin za gojenje, s katerimi boste lahko preizkusili (in izboljšali) svoje vrtnarske veščine.

 

Trajnice so vedno odlična izbira

Najboljša izbira za začetek so začimbnice in dišavnice, saj so uporabne v kuhinji, enostavne za gojenje, nekatere pa tudi zelo lepe. Sem spadajo npr. drobnjak, peteršilj, zelena, kumina, meta, melisa, koriander, origano, sivka, bazilika in podobno. Med njimi boste našli tudi trajnice, kot so rožmarin, žajbelj in lovor. Druge trajnice, ki vas bodo navdušile z bujnimi cvetovi, ki se bodo razraščali praktično sami od sebe, so grenik, deltasti klinček, krizanteme in maslenice. Njihove prednosti so, da potrebujejo le malo oskrbe (zalivanja in gnojenja), so na splošno precej zdrave, poleg tega pa na vrt privabljajo koristne žuželke (na primer čebele) in metulje. Pri sajenju trajnic največ premisleka namenite temu, kam jih boste namestili, saj bodo trajnice na istem mestu lepo uspevale leta in leta, nekatere pa niso najbolj primerne za presajanje.

 

 

Zelenjavni raj na vrtu ali balkonu

Med enostavnejše rastline za gojenje na vrtu ali balkonskem vrtičku sodijo čiliji, češnjevi paradižniki, korenje, solata in paprike. Prednost čilija je, da zavzame zelo malo prostora in je relativno enostaven za vzgajanje (če le dobi dovolj sonca), medtem ko so češnjevi paradižniki nekoliko bolj potratni s prostorom in na vrtu potrebujejo zaščito pred dežjem, na balkonu pa večja in globlja korita. Če ste uspešni pri gojenju sadik, vas bodo skozi celo poletje do pozne jeseni razveseljevali bogati plodovi. Pri nehibridnih sortah paradižnikov morate nekoliko več pozornosti nameniti zaščiti pred škodljivci oziroma boleznimi, pa tudi obilnemu zalivanju v vročih dneh. Med enostavnejšimi predstavniki na zelenjavnih gredicah so tudi korenje in solata. Različne vrste solate zavzamejo malo prostora, zato so odlična izbira tudi za balkone, priporočajo pa se tudi za sajenje med bolj visokorasle rastline, da povečate izkoristek prostora na manjših vrtičkih. Podobno lahko storite tudi z redkvicami, ki so zelo prikupne in nezahtevne – a pazite, da jih boste dobro zalivali in pobrali še mlade, sicer bodo vsak dan bolj pekoče.

 

Kaj pa kombiniranje?

Pri vzgajanju domače zelenjave ali cvetja se splača raziskati, katere rastline so kompatibilne z rastlinami, ki ste jih izbrali: predvsem z vidika kompatibilnosti koreninskih sistemov (tj. globina in razvejanost) in oblike rastline nad zemljo. Pogosto se priporoča sajenje kompatibilnih rastlin, ki naj bi vzajemno odganjale škodljivce, a strokovnjaki pravijo, da gre pravzaprav le za mit. Za solato tako na primer priporoča, da se nekje v bližini posadi žametnice, saj so le-te priljubljena destinacija za polže. Z malo sreče se bodo najpočasnejše vrtne nadloge namesto vaše solate lotile rož. Karkoli pa boste že izbrali, vzemite gojenje rastlin kot izziv in sprostitev – tudi ko gre kaj narobe.

 

 

S. Ž.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo