SEDEM UDOBNIH KOSOV OBLAČIL POSLOVNE ŽENSKE

Pri kombiniranju oblačil za sproščen, a še vedno profesionalen videz, je pomembno, da ohranjamo neke vrste fluidnosti in fleksibilnosti – dobro je, če so naša oblačila nevtralna in primerna za različne priložnosti, v katerih se lahko znajdemo med delovnim dnem. Po eni strani je na primer neproduktivno nositi visoke pete skozi cel delovni dan, ker nas bodo noge samo bolele in bo ta neprijetnost posledično tudi zmanjšala našo produktivnost, po drugi strani pa bodo lepi in zadržani salonarji še vedno primerna kombinacija k hlačnemu kostimu za sestanek, ki ga imamo ob dveh popoldne.

Kako torej uspešno dopolniti praktično s koristnim in elegantno z udobnim?

  1. Vse se začne z udobnimi, a elegantnimi hlačami.

Ko kupujete hlače za v službo, raje izbirajte med nevtralnimi barvami – črne, sive ali bele, takšne, ki jih lahko kombinirate s srajcami in blazerji različnih barv. Pazite, da vas nikjer ne stiskajo, in raje kupite malce večje, kakor potrebujete – naj vas zaradi obilnega kosila elastika ne stiska do odhoda domov.

Dobra ideja je, če si kupite dva ali tri hlačne kostime, ki jih lahko med seboj dopolnjujete, in tako vedno znova ustvarjate nove kombinacije za vedno svež in moderen videz.

  1. Srajca. 

Pri bluzah in srajcah si lahko privoščite več svobode. Svetle, žive in optimistične barve bodo v kombinaciji z nevtralnimi hlačami in suknjičem pritegnile ravno prav pozornosti. Videz, ki ga iščete, je izstopajoč, a še vedno decenten, posloven in funkcionalen. Ne želite si, da bi bilo videti, kakor da za svoj videz porabite ogromno časa vsako jutro – to bi lahko dalo napačen vtis o vaših prioritetah. Kar želite sporočiti s svojim videzom na poslovnem področju, je:

»Temu srečanju/delovnemu mestu priznavam pomembnost, zato sem se iz spoštovanja do priložnosti oblekla poslovno elegantno vendar pri tem nisem pretiravala z dodatki ali za to porabljala veliko časa, saj kot zaposlena ženska zjutraj nimam časa cele ure preživeti pred ogledalom.«

Če vam uspe doseči ta videz elegantne, polno zaposlene moderne poslovne ženske, ki svoj čas preživlja na poti med enim in drugim pomembnim srečanjem, ste na dobri poti.

  1. Suknjič.

Pri kupovanju suknjičev je vedno pomembno, da imate vsaj enega črnega, ki ga lahko kombinirate s hlačami vsake barve, srajcami in dodatki, poleg tega pa bo tudi optično zožal vašo postavo, vendar si poleg tega omislite tudi blazerje bolj svetlih, nevtralnih ali celo živih barv. Pri oblačenju za poslovne priložnosti – in tudi druge – je vedno pomembno, da en kos oblačil izstopa izmed drugih, bolj nevtralnih ujemajočih se barv. Ali je to srajca, suknjič ali šal, ni pomembno – važno je, da je le eden, ki lepo zaokroži vaš videz s tisto piko na i. Če je več kosov oblačil preveč barvitih, lahko ustvarite občutek prenatrpanosti oz. prenasičenosti.

  1. Šal.

To je tisti kos oblačila, ki naj bi po pravilu izstopal in vašemu poslovnemu videzu dodal tako pridih ženstvenosti kakor tudi sofisticiranosti, pa tudi kanček drznosti. Pri šalih ne varčujte – lep in kvaliteten šal lahko vdihne življenje še tako pusti barvni kombinaciji.

  1. Balerinke.

Če spadate med tiste potrpežljive srečnice, ki so sposobne od jutra do večera premagovati stopnice in druge ovire v dvanajstcentimetrskih petkah, čestitke. Če pa vam takšen podvig predstavlja težavo, so udobne balerinke odlična rešitev, ki pristaja tako k hlačnemu kostimu, kakor tudi h krilu.

  1. Udobno črno krilo.

Črno krilo do kolen je esenca poslovnega videza, ki pa jo potem s srajcami in čevlji lahko dvignemo na bolj osebno raven, ki bo izražala našo osebnost.

  1. Torbica.

Tudi naša torbica je pomembna – naj bo dovolj velika, da lahko vanjo spravimo laptop, nevtralna, po drugi strani pa vendar unikatna. Pomembno je tudi, da je trpežna in lahko vanjo brez težave spravimo dovolj stvari – nič ni hujšega, kakor če se nam naenkrat ročaj strga med potjo iz pisarne na kosilo ter moramo sredi ceste loviti mape in pomembne papirje.

Pri oblačenju za poslovne priložnosti je na splošno vedno pomembno, da ohranjate v mislih, za kakšno vrsto priložnosti gre, in se oblečete temu primerno. Če odhajate na določen dogodek, ki se prireja letno, si lahko včasih pogledate slike s prejšnjega dogodka iste vrste in tako preverite, do kakšne mere dogodek narekuje sproščeno ali poslovno toaleto. Tako se lahko izognete temu, da bi bile oblečene preveč ali premalo resno. Na poslovnem področju pa sicer velja pravilo – bolje je biti preveč urejen, kakor premalo. Če bodo ostale ženske na dogodek prišle v kavbojkah in srajci, ve pa v hlačah in suknjiču, boste avtomatično izstopale že od začetka – in to na dober način.

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo