Tako👇 se lahko izogneš nepotrebnemu stresu

Telo se na akutni stres odziva tako, da se v njem sprostijo kemikalije, ki opozarjajo na nevarnost. Telo se nato s tem sooči z begom ali bojem. Ta odziv je preživetveni mehanizem, ki telo pripravi na soočanje z nevarnostjo. Spremembe, ki se pojavijo v taki situaciji, so na primer pospešeno dihanje, povečan krvni pritisk, suha usta in potenje. Ta odziv nima dolgoročnih učinkov na telo. Dolgoročno izpostavljanje stresu in izpostavljenost večjim ravnem hormonov, kot sta adrenalin in kortizol, pa lahko vodi h povečani občutljivosti za nastanek bolezni, kot so depresija, prekomerna telesa teža, srčne bolezni itd. Kako se izogniti stresu?

 1. Izogibajte se alkoholu, kofeinu in nikotinu 

Poskusite vsaj zmanjšati uživanje kofeina, alkohola in nikotina. Gre za stimulante, ki povečujejo stres, alkohol pa lahko v večjih količinah povzroča tudi depresijo. Morda se zdi, da gre za načine dobrodošle sprostitve, a te substance, ko pride do stresa, vsekakor niso koristne. Kofeinske pijače nadomestite z vodo, zeliščnimi čaji, naravnimi sadnimi sokovi in ohranjajte telo hidrirano. Pri tem je dobro tudi, da se izogibate uživanju sladkih pijač oz. sladkorja nasploh, saj ta povzroča drastične vzpone in padce ravni energije – to pa vas bo na koncu naredilo le še bolj utrujene in razdražene. 

2. Poskrbite za redno rekreacijo

Stresne situacije v telesu povečajo raven stresnih hormonov, kakršna sta kortizol in adrenalin. Gre za »boj ali beg« hormone, katerih namen je, da telo varujejo pred nevarnostjo. Stres je v moderni dobi sicer le malokrat odpravljen s takim odzivom, zato je, da telo spravi nazaj v normalno, mirno stanje in zniža raven omenjenih hormonov, potrebna športna aktivnost. Ko ste pod stresom in napeti, pojdite na sprehod. Najbolje je, da je rekreacija na vašem urniku vsak dan, saj ta izboljša tudi spanje. 

3. Privoščite si kvaliteten spanec

Pomanjkanje spanja je en največjih vzrokov za stres. A tudi obratno – stres povzroča manj oziroma slabše spanje, saj preprečuje, da bi se pred spanjem primerno umirili. Raje kot da se zanašate na zdravila, poskusite kar se da povečati sproščanje pred spanjem. Spalnica naj bo prostor brez motečih predmetov. Še predvsem zvečer se izogibajte kofeinu in alkoholu, saj ta onemogočata kvaliteten spanec. Pred spanjem ne izvajajte kakršnega koli mentalno zahtevnega dela, saj tako možgani nimajo dovolj časa, da se primerno umirijo. Pred spanjem si raje privoščite kopel, branje nezahtevne knjige in podobne sprostitvene tehnike. Poskusite iti v posteljno vsak dan ob enaki uri, saj bosta tako telo in um najbolj hvaležna. 

4. Poskusite z meditacijo/jogo

Vsak dan poskusite katero od sprostitvenih tehnik, ki zmanjšujejo stres. Teh je ogromno. Poskusite na primer s samohipnozo ali pa se se osredotočite na določeno besedo, ki ima za vas pozitiven pomen – na primer »mir«, »ljubezen«, »sreča« – ali pa kar cel stavek, na primer »zaslužim si mir v življenju«. Če vam pri tem zaplavajo misli drugam, se jih poskusite znebiti in se zopet osredotočite na začetno besedo ali stavek. Če se vam zdi sproščanje na začetku precej zahtevno, ne skrbite – sprostitev je sposobnost, ki se jo je potrebno naučiti in se izboljša z vajo. 

5. Pogovarjajte se

Privoščite si pogovor z nekom o vašem počutju – že to lahko pomaga. Pogovor vas lahko po eni strani zamoti od stresnih misli, obenem pa se z njim morda znebite nekaj napetosti, ki se nabira v vas. Stres lahko omegli presojo in vam nemogoči, da bi stvari videli jasno. Pogovor s sodelavcem, prijateljem ali strokovnjakom vam lahko pomaga najti rešitve in dati težave v perspektivo. 

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo