Tako lahko preprečiš nadležno srbečico, ko te piči komar

Te je pičil komar? Namesto, da spraskaš prizadeto mesto, poskusi srbečico omiliti na tak način:

Led: ledeni obkladki zmanjšajo vnetja in vsaj začasno zmanjšajo srbenje ob komarjevem piku. Pozorni bodite le, da ledenega obkladka na koži ne pustite več kot 5 minut, da ne bi poškodovali kože.

Med: ima v tradicionalni medicini od nekdaj pomembno mesto, saj ima protimikrobne in proti-vnetne lastnosti. Majhna kapljica medu na mestu pika zmanjša vnetje in prepreči nadaljnje poslabšanje stanja.

Aloe vera: gel aloe vere ima proti-vnetne lastnosti in lahko pomaga pri zdravljenju manjših poškodb in lajšanju infekcij. Gel aloe vere nanesite na območje srbečice in pustite, da se posuši ter nanesite ponovno, ko je to potrebno.

Pecilni prašek: zmešajte 1 čajno žličko pecilnega praška (sode bikarbone) s takšno količino vode, da dobite teksturo paste. To pasto nanesite na območje komarjevega pika in pustite na tem mestu 10 minut, nato pasto sperite.

Bazilika: je eno od zelišč, ki se pogosto uporablja v italijanski kuhinji, pomaga pa vam lahko tudi pri pikih komarjev. Pripravite si mešanico, kjer zavrete 2 skodelici vode in dodajte približno 15 g posušenih listov bazilike (uporabite lahko tudi sveže liste). Mešanico pustite, da se ohladi. Nato v mešanico pomočite krpo in z njo nežno drgnite območje komarjevega pika.

Jabolčni kis: se že več stoletij uporablja kot naravno sredstvo za različna zdravstvena stanja – od okužb do težav s povišanimi nivoji glukoze v krvi. Ob komarjevem piku enostavno nanesite kapljico jabolčnega kisa na vneto mesto. Jabolčni kis bo pomagal pri omejevanju srbečice. Če potrebujete dolgotrajni ali močnejši učinek, jabolčni kis nanesite na krpo in pritisnite na območje komarjevega pika. Če imate komarjevih pikov več, si pripravite kopel v katero zlijte 2 skodelici kisa in se v kopeli namakajte približno 20 minut. Pri tem bodite pozorni, da voda ne bo preveč topla – topla oz. vroča voda lahko stanje srbečice še poslabša!

Čebula: nanesite kolobar čebule na mesto pika ter pustite delovati nekaj minut. Po odstranitvi čebule dobro sperite mesto.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo