To so najboljši prehranski dodatki v nosečnosti

Eno najbolj posebnih, s tem pa tudi občutljivih obdobij v življenju ženske je brez dvoma nosečnost. Ker tekom te v njenem telesu raste novo bitje, se mora nanj prilagoditi in v svoj vsakdan vnesti številne spremembe, med katerimi so tudi prehranski dodatki.

Njena adaptacija, če je uspešna, pozitivno vpliva na razvoj in preživetje ploda, prav tako na sam potek nosečnosti, vse našteto pa je pravzaprav le posledica fizioloških sprememb. Slednje segajo tako na področje hormonskega ravnovesja, žlez z notranjim izločanjem, rodil, krvi, srčno-žilnega sistema, sečil, ledvic in prebavil kot dihal, mišično skeletnega sistema, dojk, kože, živčnega sistema, čutenja ter duševnega počutja.

Iz tega sledi, da nosečnost celovito poseže v telo ženske, zaradi česar se v njenem telesu pojavijo povečane potrebe po določenih hranilih. Folna kislina denimo med vsemi njimi velja za najpomembnejšo.

Če je zdrava nosečnica, je zdrav tudi otrok

Ne velja zaman priporočilo, da se je v času nosečnosti treba izogibati tako nikotinu kot alkoholu in drugim škodljivim snovem. Plod v materinem telesu raste kar devet mesecev in jasno je, da vse, kar vase vnese mati, vpliva tudi na otroka.

Ženska mora zato poskrbeti za zadosten vnos različnih hranil, pri čemer je temelj zdrava, uravnotežena, raznolika prehrana. Vendar ta kljub temu potrebam ženskega telesa v času nosečnosti ne zadosti, kar lahko otrokov razvoj ovira, zato je v tem obdobju, pa tudi že prej, v času načrtovanja nosečnosti, smiselno uživati prehranska dopolnila. 

Naša spletna lekarna ponuja različne prehranske dodatke za nosečnice, v nadaljevanju tega prispevka pa vam bomo podrobneje predstavili najpomembnejša, med katere, kot že omenjeno, sodi folna kislina. Posvetimo se torej splošnim priporočilom in temeljnim potrebam ženske v času nosečnosti, s poudarkom na prehrani.

V času nosečnosti je treba poskrbeti za zadosten vnos posameznih hranil

Za temelj zdravega življenja veljajo gibanje, v času nosečnosti prilagojeno splošnemu počutju in zmožnostim, uravnotežena prehrana in pitje zadostne količine tekočine, najbolje vode, mineralne vode ali nesladkanega čaja. Na drugi strani pa se je priporočljivo izogibati kavi, pravim čajem, gobam in zaradi vsebnosti težkih kovin večjim ribam.

Zaželeno je, da ženska vnos energije razporedi na več manjših obrokov dnevno, najbolje šest, pri čemer za glavne veljajo zajtrk, kosilo in večerja. Ti naj vključujejo čim več živil z visoko vsebnostjo hranil, katerih potrebe po vnosu so v času nosečnosti povečane. Mednje sodijo:

 • folna kislina ǀ Folna kislina je izredno pomembna za sintezo DNK, najdemo pa jo v paradižniku, špinači, pšeničnih otrobih, brstičnem ohrovtu, pomarančah in grozdju.
 • železo ǀ Železo je priporočljivo uživati sočasno z vitaminom C, denimo papriko ali sveže iztisnjenim pomarančnim sokom. Vsebujejo ga meso, jajca, grah in fižol, vendar vam tako v obdobju načrtovanja nosečnosti kot same nosečnosti ter po porodu, med dojenjem, svetujemo uživanje kapsul Novalac Prenatal, s pomočjo katerih manko železa nadomestite. Prehransko dopolnilo Novalac Prenatal poleg Ha-Fe železa vsebuje pomembne snovi, ki vplivajo na razvoj možganov (DNA) in Quatrefolic, ki poskrbi za takojšno absorpcijo  folata brez presnavljanja
 • jod ǀ Jod sodi med najpomembnejše minerale. Skrbi za pravilno presnovo in razvoj možganov ter ščitnice, nahaja pa se v jodirani soli, ribah ter morskih sadežih in mleku ter mlečnih izdelkih. Značilno zanj je, da se njegova količina s termično obdelavo živil občutno zmanjša.
 • ogljikovi hidrati ǀ Potrebe po ogljikovih hidratih se v času nosečnosti povečajo za približno polovico, najdemo pa jih v polnovrednih živilih.
 • beljakovine ǀ V času nosečnosti ženska potrebuje kar za dve tretjini višji vnos beljakovin, ki se v večjih količinah med drugim nahajajo v koruzi, krompirju, kitajskemu zelju, jajcih, piščančjih prsih in kvinoji.
 • maščobe ǀ Telo v času nosečnosti zahteva približno 30-odstotno višji vnos energije v obliki maščob, pri čemer je priporočljivo, da so te rastlinskega izvora.
 •  vitamini ǀ Ker imajo vitamini zelo velik vpliv na razvoj ploda, dnevnim potrebam po vnosu pa je z uravnoteženo prehrano težko zadostiti, je ena od pogostih opcij uživanje filmsko obloženih tablet. Ponavadi gre za multivitaminski pripravek z visoko koncentracijo železa, ki skrbi tako za zdravje bodoče mamice kot pravilni razvoj njenega otroka, pri čemer se uporaba razlikuje glede na obdobje uživanja. Nekatera takšna zdravila so primerna pred zanositvijo, nekatera med nosečnostjo, ali pa celo tudi neposredno po porodu, med dojenjem. Vitamini so izredno pomembni pri preprečevanju motenj zaradi porušenega ravnotežja telesa, zmanjšujejo pa tudi tveganje za prirojene napake. O multivitaminskih tabletah Pregled najpomembnejših vitaminov, ki jih potrebujejo nosečnice

vitamin A ǀ prispeva k celični gradnji in razvoju srčno-žilnega sistema -> potrebe po vnosu v času nosečnosti se povečajo do 40 odstotkov, nahaja pa se v rdečem, oranžnem in rumenem sadju ter zelenjavi, jajcih in mlečnih izdelkih

B kompleks, kamor sodi tudi folna kislina ǀ vpliva na razvoj živčevja in možganov (B6, katerega vnos mora biti v času nosečnosti povečan za 60 odstotkov), tvorbo eritrocitov (B12) ter pridobivanje energije iz hrane (B1 in B2, katerih potrebe se povečajo za približno 20 odstotkov) -> B vitamine med drugim najdemo v zelenolistni zelenjavi, rjavemu rižu, krompirju, ribah, stročnicah in svinjini

C vitamin ǀ tvori tkiva -> potrebe po C vitaminu so v času nosečnosti višje za 10 odstotkov, največ pa ga med drugim vsebujejo jagodičevje in citrusi ter paprika

vitamin D ǀ skrbi za močne kosti in zobe -> nahaja se v živilih živalskega izvora, denimo ribah, ribjem olju in jajcih

 • kalcij ǀ Še en mineral, katerega potreba po vnosu se v času nosečnosti poveča za petino, skrbi za kosti in zobe. Nahaja se v mlečnih izdelkih, zelenjavi in žitu.

Poleg vseh naštetih hranil so izredno pomembni tudi probiotiki, saj skrbijo za pravilno delovanje črevesja in telesa nasploh. V naši spletni lekarni ponujamo probiotike različnih znamk, denimo BioGaia, BactoFlor, Bio-Kult, Prolife in druge, večina njih pa je na voljo tako v obliki tablet kot kapsul, pastil, tekočine, praška ter tablet za žvečenje. 

Najbolje, da se glede priporočenega dnevnega vnosa in načina tega posvetujete z nami, saj so probiotiki različni. Pri njihovi izbiri je treba pozornost posvetiti tako vrsti mikroorganizmov v samem dopolnilu kot številu enot živih bakterij v dnevnem odmerku, prav tako vrsti bakterijskih sevov. V času nosečnosti je najpomembneje, da probiotiki uničijo slabe snovi, prisotne v telesu ženske, in poskrbijo za nemoteno delovanje imunskega sistema.

Folna kislina, temelj zdravja ženske in pravilnega razvoja otroka

V tem prispevku smo že večkrat izpostavili pomembnost folne kisline oziroma folata, na tem mestu pa vam želimo podrobneje pojasniti, zakaj je ta tako nepogrešljiva v času nosečnosti.

Kot že omenjeno, folna kislina sodi v skupino B vitaminov, nahaja pa se v zelenjavi, stročnicah, izdelkih iz polnozrnate moke, orehih, pomarančah, krompirju, mesu, jetrih, jajcih, mleku in mlečnih izdelkih. Vendar s prehrano, četudi je ta uravnotežena, le redko zadostimo potrebam telesa po njej, še posebej v nosečnosti, ko ženska potrebuje kar 400 ug folne kisline dnevno. Zato je ob uravnoteženi prehrani treba uživati tudi prehranska dopolnila. Več teh najdete v naši spletni lekarni in sicer so zbrani na sledeči povezavi – vitamin B9 – folna kislina.

Pomanjkanje folne kisline lahko pripelje do usodnih posledic, saj zadosten vnos te dokazano preprečuje splav in prirojene napake ploda, vključno z nepravilnostmi nevtralne cevi (možganskega tkiva, hrbtenjače, njene zaščitne prevleke). Tveganje zmanjšuje do kar 70 odstotkov. Poleg tega folna kislina spodbuja nastajanje eritrocitov, levkocitov in trombocitov, s čimer preprečuje slabokrvnost. Sočasno pa skrbi za pravilno delovanje posteljice ter ustrezno pridobivanje teže novorojenca.

Folna kislina je torej eno najpomembnejših hranil v času nosečnosti.

Za vsakršne posvete, nasvete in vprašanja glede uživanja prehranskih dopolnil v času nosečnosti se obrnite na strokovnjake Moje lekarne:

 • Romana Fantur Mijić, diplomirana dietetičarka,
 • Marjana Kopač Farkaš, univ.dipl.inž.živ.tehnol,
 • Lukanc Tanja, magistra farmacije,
 • Petronio Isabel, magistra farmacije,
 • Mojca Slodej Kušlan, magistra farmacije,
 • Zdravko Plečnik, magister farmacije.

Preberite si tudi:

FOLNA KISLINA – UPORABA, STRANSKI UČINKI, INTERAKCIJE TER OPOZORILA!

in

AKTIVNA FOLNA KISLINA V NOSEČNOSTI!

 

Vsebinska zasnova članka: Tanja Lukanc, mag.farm. 

Viri in reference

 1. American College of Obstetricians and Gynecologists – Nutrition During Pregnancy: https://www.acog.org/womens-health/faqs/nutrition-during-pregnancy
 2. March of Dimes – VITAMINS AND OTHER NUTRIENTS DURING PREGNANCY: https://www.marchofdimes.org/pregnancy/vitamins-and-other-nutrients-during-pregnancy.aspx
 3. Healthline – Supplements During Pregnancy: What’s Safe and What’s Not: https://www.healthline.com/nutrition/supplements-during-pregnancy 

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo