10 NAJBOLJ PRILJUBLJENIH EVROPSKIH DESTINACIJ

  1. 1.   Bruselj (Belgija)

Sedež Evropskega parlamenta je očarljiva belgijska prestolnica, znana po izjemnih vafljih (pazite, da jih ob naročilu v kavarni ne zamenjate z bruseljskimi, ki so tanjši, bolj delikatni, a manj sočni!). Če znate vsaj malo francosko, boste z domačini z lahkoto komunicirali, saj je francoščina eden izmed uradnih jezikov, prav tako nemščina. Izlet v Bruselj je tudi odlična ideja za vse ljubitelje piva: belgijska so med najboljšimi na svetu. Pri nas v bolje založenih barih navadno lahko naročimo Karmeliet Triple ali Leffe, vendar Bruselj ponuja resnično pestro izbiro. Pred odhodom proti domu se ne pozabite ustaviti še v kateri izmed starejših pekarn v starem mestnem jedru in domov prinesti namaza iz speculatis piškotov.

 

  1. 2.   Barcelona (Španija)

V Barceloni si ne pozabite ogledati slavne nedokončane katedrale Sagrade Familie in barvite Gaudijeve arhitekture. Po potepanju po vročem mestu se lahko osvežite v poživljajoče hladni oceanski vodi, zvečer pa si privoščite obisk flamenko predstave in v živo doživite ta strastni ples.

 

  1. 3.   Gradec (Avstrija)

Odlično mesto za obisk v adventnem času, podobno kakor Dunaj, Salzburg ali Budimpešta – ta mesta posebej zasijejo v predbožičnem času, ko mestne trge prekrijejo stojnice s kuhanim vinom in pečenimi dobrotami. Gradec nam je razmeroma blizu in do tja lahko pridete res poceni. Povzpnite se po zavitih stopnicah na grad. Splača se obiskati tudi vrhunsko tovarno čokolade Zotter, kjer lahko med vodenim ogledom po mili volji poskušate vrhunsko čokolado. Gradec je primeren tudi za izčrpen enodnevni izlet in je odlična ideja za romantičen zmenek.

 

  1. 4.   Benetke (Italija)

Potapljajoče mesto je sicer prepolno turistov, ki njegove kanale polnijo z odpadki, ulice pa so polne stojnic s poceni plastičnimi maskami, vendar to ne spremeni dejstva, da so Benetke unikaten dragulj na zemljevidu sveta. Ljudje potujejo z drugih kontinentov, da bi videli mesto, ki plava na vodi, za nas Slovence pa so Benetke vse prepogosto le mesto, iz katerega bolj poceni letimo na počitnice. Mesto ponuja neizmerno bogastvo dih jemajoče renesančne in baročne arhitekture, slikarstva in kiparstva. Če boste v Benetkah preživeli več kakor en dan, si ne pozabite ogledati tudi Murana in Burana – na prvem si lahko ogledate (in kupite) barvite izdelke iz muranskega stekla, izdelane s pomočjo tradicionalnih tehnik, na drugem pa izjemno slikovito arhitekturo vseh mogočih pisanih barv.

 

  1. 5.   Lizbona (Portugalska)

Po nogometnih uspehih in zmagi na Evroviziji preteklo leto je Portugalska postala še bolj priljubljena destinacija za krajši oddih. Povratna karta niti ni tako draga – še najbolj se vam splača, če letite iz Italije (iz Benetk ali Bergama) do Porta, od tam pa v Lizbono. V Portu si lahko le za nekaj evrov ogledate tudi knjižnico, ki je navdihnila J. K. Rowling pri pisanju prve knjige o Harryju Potterju. Iz Porta do Lizbone imate direktno letalsko povezavo skoraj vsako uro, karto pa lahko dobite za manj kakor 15 evrov.

Portugalska je cenovno bolj ugodna kakor sosednja Španija; cene osnovnih živil so podobne kakor pri nas. V Lizboni se morate nujno odpraviti na potep na grad in poskusiti tradicionalno portugalsko sladico iz jajc, pastel de nata, že vse od februarja dalje pa se lahko preizkusite tudi v surfanju v Atlantiku. Splača se oditi na dnevni izlet v Sintro, kjer si lahko ogledate mnoge prelepe palače in vrtove, od tam pa je dobre pol ure vožnje z avtobusom oddaljena tudi slikovita najbolj zahodna točka evropskega kontinenta – Cabo da Roca.

 

  1. 6.   Firence (Italija)

V času renesanse je Cosimo Medici okrog sebe zbral najboljše in najpomembnejše italijanske umetnike, med drugim tudi Leonarda da Vincija, tako da si v mestu lahko danes ogledamo izjemne primere renesančnih mestnih palač in cerkev.

 

  1. 7.   Budimpešta (Madžarska)

Nedaleč stran od nas se nahaja madžarska prestolnica, znana po nizkih cenah piva in živil ter okusni hrani. Ne pozabite si ogledati spomenika žrtvam totalitarnih režimov v času vojne, »The House Of Terror«. Ta objekt je služil kot štab kar dveh nasilnih organizacij, ki sta mučili svoje žrtve – v kleti si še vedno lahko ogledate tudi mučilne celice.

 

  1. 8.   Amsterdam (Nizozemska)

V mestu tulipanov, kjer vsi kolesarijo, se morate nujno ustaviti v muzeju velikega mojstra severne renesanse: Rembrandta. Ne pozabite tudi na nacionalni muzej (Rijksmuseum) in Van Goghov muzej. Če ste bolj avanturistične narave, se lahko preizkusite tudi v vožnji s kanujem.

 

  1. 9.   Berlin (Nemčija)

Berlin je v zadnjih letih postal zelo priljubljena destinacija zaradi svoje modernosti in internacionalnosti. Sprehodite se po Unter der Linden, kjer si lahko ogledate mnoge znamenitosti. Ne pozabite na Brandenburška vrata in East Side Gallery, kjer si lahko ogledate tudi košček zidu, ki je nekoč ločeval vzhodni in zahodni Berlin. Ne pozabite svojega potovanja zaključiti tudi z obiskom slavnega živalskega vrta.

 

  1. 10.   London (Velika Britanija)

Obvezno postajališče za vse ljubitelje Harryja Potterja, britanske kraljeve družine, Meghan Markle, značilnega naglasa, »fish and chips« in spremenljivega, a šarmantnega vremena. V času, ko se cel svet ukvarja z bodočo članico britanske kraljeve rodbine, ki se ne sklada s tradicionalno podobo princese, London predstavlja še posebej aktualno točko.

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo