KAJ DEJANSKO POTREBUJEMO ZA SREČO? TO SO MALENKOSTI, NA KATERE STE POZABILI

Prva stvar, ki se je moramo zavedati, je, da je sreča stanje, ne pa občutek, ki mine. Če želimo korenito spremeniti svoje življenje in doseči točko, na kateri bomo zjutraj polne energije skočile iz postelje, odplesale v kuhinjo in si ročno stisnile svež pomarančni sok, moramo kot prvo spremeniti svoj odnos do sveta in dogodkov v njem. Sreča namreč nikoli ne more biti odvisna od zunanjih dejavnikov. Napredovanje v službi ali lepo darilo nas lahko razveselijo za nekaj časa, vendar vznemirjenje zaradi novega dejavnika v našem življenju hitro izgine. Resnično srečen človek je tisti, ki mu zjutraj naključni mimoidoči zlije skodelico kave po srajci, pa pride v pisarno še vedno z nasmehom na obrazu. Ko smo resnično srečni, nas malenkostne težave vsakdana ne vržejo tako iz tira in smo se sposobni z njimi spopadati bolj mirno.

 

  1. Prevzemite nadzor nad svojim življenjem

Organizirajte se in naredite načrt z vmesnimi koraki in končnimi cilji. Tako boste vedele, na kateri točki ste zdaj, in kaj še morate narediti, da boste prišle do končnega cilja – ki pa nikdar ne sme biti končen. Vedno si postavljajte nove izzive, vendar pazite, da ne padete v past. Če postanemo preveč koncentrirani na prihodnost, lahko zlahka spregledamo sedanjost. Poanta te točke je, da vemo, kje hočemo biti oz. kaj želimo doseči, vendar uživamo v procesu in poti do cilja, sicer bo veselje le kratkotrajno.

Prevzeti nadzor nad svojim življenjem prav tako ne pomeni, da ne smemo živeti v trenutku in spontano. Seveda je popolnoma v redu, če kdaj spremenimo načrte, ker vidimo, da se je pojavila nova, boljša možnost. Prevzeti nadzor pomeni le, da se aktivno trudimo v smeri svojih želja in ambicij in ne pustimo, da nas življenje nosi naokrog kakor peresce brez lastne volje in elana.

 

  1. »Zdrav duh v zdravem telesu«

Stari Grki so že vedeli o čem govorijo v tem slavnem reku. Težko se bomo mentalno počutile dobro, če ne skrbimo zase tudi fizično. Nikakor ni potrebno, da postanemo vrhunske atletinje, vendar je pomembno, da skrbimo za svoje zdravje. Vsaj minimalna telesna aktivnost – npr. kratka petnajstminutna telovadba pred jutranjo prho – nam bo dala energijo za spopad z vsakodnevnimi izzivi.

 

  1. Zamenjajte nezdrave prehranjevalne vzorce

Če dan začnete s čokoladnimi kosmiči namesto s kivijem, za kosilo in večerjo uživate mastno in težko hrano, vmes pa najrazličnejše sladke in slane prigrizke iz avtomata v vaši pisarni – le kako se boste počutile dobro? V svoj urnik počasi vnašajte bolj zdrave jedi in opazujte spremembe. Namesto kave si lahko zjutraj pripravite kozarec vroče limonade, sveže stisnjen sok ali zeliščni čaj. Kosmiče zamenjajte s svežim sadjem. Za malico si pripravite razkošen smuti namesto tablice čokolade iz avtomata. Zdrava prehrana nikakor ni pusta – pobrskajte po internetu za različnimi okusnimi kombinacijami ali pa investirajte v knjigo zdravih receptov.

 

 

  1. Nehajte se opravičevati

Če vam določen odnos ne ustreza, imate vso pravico, da odkorakate stran. Če imate slab dan in si zvečer želite samo še v posteljo z banjico sladoleda, namesto da bi se udeležili druženja s prijatelji – tudi to je popolnoma v redu. Zavedati se morate, da ste edina oseba, za katere zadovoljstvo ste odgovorni, vi sami. Na svetu niste zato, da boste zadovoljili vse partnerjeve potrebe ali da bo vaša mama vedno zadovoljna z vašimi dejanji. Počnite tiste stvari, ki vas veselijo namesto tistih, ki veselijo, ljudi okrog vas. Odkrijte svoja veselja in se ukvarjate s hobiji, ki vas veselijo, pa četudi se vam pri tem ne bo pridružil noben prijatelj. Svoj dan načrtujte tako, da bo ustrezal vam, ne ljudem okoli vas – ne glede na to, kako pomembni so v vašem življenju.

 

  1. Vaše razpoloženje naj ne bo odvisno od vašega partnerja

Ko postanemo del para, je zelo preprosto izgubiti svojo lastno identiteto. Naenkrat niste več »jaz« ampak sta povsod »midva«. To je lahko čudovito, dokler v razmerju ne začnete izgubljati svoje identitete. Če se zalotite, da počnete določeno stvar samo zato, ker ugaja vašemu partnerju, vam pa ne, ste na napačni poti. Če svoje življenje spletemo zgolj okrog partnerja in njegovih želja, smo srečni le, dokler nam bo partner namenjal pozornost. Ko bo ta začela usihati, ker bo imel preveč dela ali pa bo preprosto izgubil zanimanje, se znajdemo v neprijetni situaciji. Ker smo zaradi njega zapustile toliko drugih stvari, naenkrat nimamo več prijateljev in dejavnosti, ki bi nas osrečevale. Vse smo stavile na eno karto in ta nas je razočarala.

 

  1. Sprostite se

Vsakdo ima nekoliko drugačen način sproščanja negativne energije in stresa. Lahko se vpišete v fitnes, tečete, si v dnevno sobo obesite vrečo za boks, kuhate okusno hrano, odidete ven na pijačo s prijatelji ali pa si ogledate dober film. Ni pomembno, kaj deluje za vas – važno je, da to najdete in se tega lotite.

 

  1. Bodite hvaležni za drobne radosti v življenju

Meik Wiking, direktor danskega inštituta za raziskovanje sreče in avtor svetovne uspešnice Hygge. Umetnost življenja po dansko, v svoji knjigi trdi, da je za naše zadovoljstvo z življenjem bolj pomembno doživljanje pozitivnih čustev, kakor pa odsotnost negativnih čustev, čeprav svetovno poročilo o sreči enako poudarja pomen obeh (Vir: Meik Wiking, Hygge. Umetnost življenja po dansko, Učila, Ljubljana, 2017).

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo