BCAA: AMINOKISLINE, KI POSPEŠUJEJO RAST MIŠIC, VZDRŽLJIVOST IN MOČ

Aminokisline so gradniki beljakovin in se lahko sintetizirajo v telesu ali pa jih zaužijemo s hrano. V hrani obstaja dvajset različnih aminokislin, naše telo pa jih lahko proizvede enajst. Devet jih je torej potrebno pridobiti s prehrano. Pri izgubi maščobe ter gradnji mišične mase imajo aminokisline BCAA ključno vlogo. BCAA so esencialne aminokisline, pridobimo jih torej s prehrano, mednje pa uvrščamo levcin, izolevcin in valin, ki tvorijo verigo aminokislin, ki so med seboj povezane s peptidi.

 

OSKRBA TELESA  Z VIRI AMINOKISLIN

Da bi razumeli pomen oskrbovanja naših celic z virom popolnih aminokislin, moramo vedeti nekaj o samem delovanju aminokislin. Dvajset aminokislin se v različnih kombinacijah povezuje v verige in vsaka kombinacija tvori drugačno beljakovino. Telo moramo oskrbeti z zadostno količino aminokislin in že če telesu le ene ne zagotovimo, se drastično zmanjša njihova vrojena sposobnost tvorbe beljakovin, ki jih potrebujejo za obnovo celic in njihovo nadomestitev z novimi. Predvsem se dogaja, da telo zaradi slabe kakovosti aminokislin, ki jih vnašamo v svoje telo, ne more proizvesti ustreznih količin serotonina, hormona sreče, zato je depresija zelo pogosta bolezen, uporaba antidepresivov pa v porastu.

 

BCAA

BCAA so tri aminokisline s stransko razvejano verigo. Mednje uvrščamo levcin, izolevcin in valin, v telesu pa predstavljajo tretjino vseh beljakovin.

Ko smo ljudje na hudih dietah, ne izgubljamo samo maščobe, ampak se nam manjša tudi velikost mišic, BCAA aminokisline pa pomagajo zaščititi naše mišice pred kataboličnimi učinki diet, saj pomagajo ohranjati mišično maso tudi takrat, kadar smo na nizkoenergetskih dietah in dietah z močno zmanjšanim vnosom kalorij.

Obstaja več raziskav, ki podpirajo uživanje BCAA dodatkov bolj kot kateregakoli drugega. Ne samo, da ohranjajo mišično maso, ampak sodelujejo tudi pri regeneraciji po treningu in so predvsem odličen vir energije, saj nam močno povečajo tudi samo vzdržljivost in moč.

 

 

KAKO DELUJEJO?

BCAA so izrednega pomena za naše telo, saj spodbujajo rast mišic, predvsem levcin, ki sodeluje pri sintezi mišičnih beljakovin. Poleg tega zagotavljajo telesu potrebno energijo za naporno vadbo, z uživanjem pa pospešimo regeneracijo in zmanjšamo razgradnjo mišičnih beljakovin.

Najpomembnejša korist BCAA prehranskih dodatkov je izboljšanje učinkovitosti vadbe in razgradnje mišične mase, saj se BCAA presnavljajo v skeletnih mišicah in ne v jetrih. Nekateri dodatke uporabljajo tudi za preprečevanje utrujenosti in povečevanje koncentracije. Ob uživanju teh prehranskih dopolnil pa se poveča tudi delovanje imunskega sistema. Vsakič ko telovadite, predvsem kadar dvigujete uteži, obremenite telo in če telo tega stresa ne prenese, se zmanjša regeneracija mišic in poveča verjetnost bolezni. Mnogo diet je kataboličnih, do okvare mišic pride zlahka in tudi iz več razlogov. Vitkejše kot je telo, bolj se  izgublja tudi mišična masa, ker telo vir energije išče v mišicah. Na molekularnem nivoju pride do razgradnje mišic, ker telo poveča razgradnjo beljakovin, da bi prišel do mišičnih aminokislin in tako dobil gorivo za delovanje. BCAA so torej potrebno in kvalitetno dopolnilo uravnoteženi prehrani, saj nam zagotovijo ustrezno količino aminokislin, pomembnih za naše telo.

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo