SAME NA POT? ORGANIZIRAJTE POTOVANJE PO NASVETIH POPOTNIKA LUKE ŠINKOVCA

Foto: osebni arhiv Luke Šinkovca

Ko se prvič same odpravljate na potovanje, iščete najugodnejšo letalsko karto, pakirate in tuhtate, kako bi v nahrbtnik spravile še tista zadnja oblačila, ki jih nujno potrebujete – je to prav tako obred na poti do samostojnosti, kakor diploma ali selitev od doma. Je strašljivo kakor prvi obisk ginekologa, a vznemirljivo kakor nastop na odru. Domov se zagotovo ne boste vrnile enake, ne glede na to, kam se odpravljate; potovanje, na katerem ste same odgovorne zase in svoje dobro počutje, vas bo napolnilo s samozavestjo in zavedanjem, česa vsega ste sposobne.

Ste pripravljene in že komaj čakate, da se pustolovščina začne? Potem, ko izberete svojo destinacijo in način, kako boste do tam prišle (z vlakom, avtobusom, letalom, ladjo, avtom, kolesom ali kako drugače), je čas, da se lotite pakiranja. Nekaj praktičnih nasvetov:

 

  1. Pakirajte lahko.

Vzemite si čas in resnično razmislite, koliko parov hlač potrebujete za število dni, ko boste na poti. Ne otežujte si nahrbtnika – morale ga boste nositi kar precej časa, skozi sonce in dež.

 

  1. Ne pozabite na varnost in bodite vedno pripravljene na različne vrste scenarijev.

V vodoodporno vrečko spravite kopije vseh pomembnih dokumentov, potnega lista, vize, kartice zdravstvenega zavarovanja, evropske kartice zdravstvenega zavarovanja, potrditve letalskih vozovnic in kakršnihkoli drugih zares pomembnih dokumentov, ki jih nosite s sabo. Nato na list papirja z roko zapišite tudi nekaj najpomembnejših številk – številko (in naslov) slovenske ambasade v državi, v katero se odpravljate, številko staršev, partnerja ali najboljše prijateljice, tako da ne boste izgubljene, če se vam na neki točki potovanja pokvari telefon. V to vrečko spravite tudi nekaj rezervnega denarja (recimo 50 evrov), ki jih lahko uporabite v sili za prevoz do ambasade, če se znajdete v težavah. Vedno jo imejte na najbolj varnem mestu v nahrbtniku, medtem ko potujete, ko pa se ustavite v hotelu, jo imejte spravljeno v sefu. Tako se, če po sili okoliščin izgubite nahrbtnik, ne boste znašle čisto brez vsega.

 

Foto: osebni arhiv Luke Šinkovca
Foto: osebni arhiv Luke Šinkovca

 

  1. Higienski pripomočki.

S sabo vzemite paket čistilnih robčkov za dojenčke, ki vam bo pomagal prebroditi tiste dneve na poti, ko ne boste imele priložnosti za prho. Ne pozabite s seboj tudi vzeti paketa tamponov ali higienskih vložkov, če pričakujete menstruacijo – svojega časa na potovanju res ne želite zapravljati z iskanjem dežurne trgovine.

 

  1. Natikači.

Nikoli ne pozabite s sabo vzeti plastičnih natikačev/japonk, ki jih lahko nosite v hotelu, pod prho ali pa kjerkoli se že boste ustavile po dolgem dnevu – verjemite, po dolgem dnevu se boste želele preobuti iz vročih in prepotenih čevljev.

 

  1. Brisača iz mikrovlaken.

Navadne brisače so težke in v nahrbtniku zavzamejo veliko prostora, poleg tega pa se tudi dolgo sušijo. Na potovanju to zna predstavljati problem, saj vlažna brisača lahko zasmradi tudi druga oblačila. Raje s seboj prinesite brisačo iz mikrovlaken – zavzela bo zelo malo prostora, poleg tega pa se tudi hitro suši.

 

Foto: osebni arhiv Luke Šinkovca
Foto: osebni arhiv Luke Šinkovca

 

  1. Medicinsko oglje.

Lahko vam pomaga preprečiti zastrupitev s hrano, pri nas pa ga lahko kupite v vsaki lekarni. Pojejte ga nemudoma, ko posumite, da ste pojedle nekaj sumljivega, saj deluje le v prvi ure po zaužitju potencialno nevarne hrane. Ne pozabite tudi na svoja zdravila, če jemljete kakšna, tablete proti alergijam, tekočino za leče in podobne majhne, a zelo pomembne stvari. Zelo prav vam bo prišlo tudi dezinfekcijsko sredstvo. V Sloveniji lahko kupite Spitaderm – dezinfekcijsko sredstvo na ravni bolnišničnega standarda, ki lahko uniči praktično vsak virus. Nalijte ga v manjšo plastično dozo, npr. takšno, ki je nekoč vsebovala sprej proti komarjem.

 

  1. Powerbank + univerzalni adapter za različne tipe vtičnic.

Na dolgem potovanju je powerbank pravzaprav nujen pripomoček.

 

  1. Aplikacije na telefonu.

Naložite si jih pred začetkom potovanja: Airbnb, Hostelworld, SUBWAY App, Google Maps, Google Translate in TripAdvisor. Pomagali vam bodo pri iskanju prave poti in prenočišča ter ocenjevanju razdalj.

 

  1. Popotniški dnevnik.

Vaš popotniški dnevnik bo fizična zapuščina vašega potovanja, ki bo z vami, poleg nekaj školjk in magnetov, ostala še potem, ko se boste vrnili domov. Spomin je nezanesljiva stvar – zapisujte si misli in trenutke, ki jih želite ohraniti. Zapišite si nenavadna imena krajev, ki so vas presenetili, in naslove ljudi, ki ste jih spoznali na poti. Prosite jih, da vam v vaš popotniški dnevnik zapišejo kakšno misel. Rišite skice, tudi če niste posebno likovno nadarjene; pomemben je občutek, ki vas preveva ob risanju, ne dejanska umetniška vrednost skice. V svoj popotniški dnevnik lahko nalepite znamke, vanj vstavite razglednice, nalepite posušene rože, račun iz restavracije, kjer ste jedle najboljšo večerjo v svojem življenju, ali pa listek s telefonsko številko prikupnega moškega, ki je neobvezujoče flirtal z vami v kavarni.

 

Foto: osebni arhiv Luke Šinkovca
Foto: osebni arhiv Luke Šinkovca

 

Možnosti je ogromno. Ustvarite svoj lasten popotniški dnevnik, ukrojen po vaših željah, zamislih in zanimanjih. Pa srečno!

(Članek je nastal po nasvetih izkušenega popotnika in ekonomista mednarodnega poslovanja, Luke Šinkovca, ki je v preteklem letu z nahrbtnikom prepotoval azijsko celino, s poudarkom na Japonski in Kambodži.) 

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo