10 NASVETOV ZA DOM V SKANDINAVSKEM STILU

Skandinavci že leta ohranjajo status tistega dela Evrope, ki mu gre najbolje; njihov življenjski standard je visok, znani so po svoji čudoviti naravi in odličnem sistemu recikliranja in skrbi za okolje, poleg tega pa skandinavske države leto za letom zmagujejo na vsakoletni mednarodni raziskavi o stopnji sreče prebivalstva.

1. septembra leta 2016 je Meik Wiking izdal mednarodno uspešnico z naslovom Hygge – umetnost dobrega življenja po dansko. Knjiga je bila od tedaj prevedena v številne različne jezike, po Evropi pa je razširila virozo obsedenosti z danskim načinom življenja, ki jim omogoča miren in zadovoljen obstoj.  

 

Velik del življenja v skandinavskem slogu seveda predstavlja tudi njihov način oblikovanja interierja, ki mu posvečajo veliko pozornost, saj igra pomembno vlogo tudi v stilu življenja hygge 

 

Znebite se težkih preprog. 

V pravem skandinavskem domovanju ne boste našli ogromnih in težkih zbiralcev prahu. Raje se držite lahkih lesenih tal.  

 

 

Izberite svetle barve.  

Bela in svetlo siva barva pogosto diktirata barvno paleto v severnjaškem domu, saj sta elegantni in hkrati zračni ter lahki. Za kontrast lahko uporabite svetlo modro barvo, ki bo domu dala eleganten poudarek. 

 

Les naj bo povsod.  

Kjer lahko, vključite les v svoje notranje oblikovanje – tudi v stene in na strop.  Prostoru bo dodal toploto, ki bi se sicer zaradi belih, bež in krem odtenkov lahko izgubila.  

 

Jasne, čiste linije.  

Ne komplicirajte, držite se minimalizma, ki vam bo puščal veliko manevrskega prostora. Izogibajte se pretirano dekoriranim ali kičastim kosom pohištva, ki lahko pretirano dominirajo prostor ali pa so videti, kakor da ne spadajo vanj.  

 

 

Pazite na uporabnost vsakega kosa pohištva.  

Oblika sledi funkciji (form follows function) je bilo vodilo minimalizma, ki se ga splača držati tudi, če želite kmalu zaživeti v skandinavsko opremljenem domu.  

 

Če imate možnost, si v domovanju uredite kamin. 

Skandinavski kamini nisi mogočni in reprezentativni, kakor na primer angleški, ampak so pogosto majhni in funkcionalni in se nahajajo v kotu, ne v centru sobe.  

 

Če šele gradite hišo, bodite pozorni na okolju prijazne rešitve, ki jih lahko vključite in pri tem shranjujete energijo. 

Finci so tako temeljiti pri ločevanju odpadkov, da reciklirajo celo odpadno olje, ki je stranski produkt cvrtja, in iz njega izdelujejo gorivo. Pri takšni predanosti varovanju okolja se seveda ne držijo nazaj tudi pri vključevanju ‘zelenih’ rešitev pri načrtovanju svojega domovanja.  

 

 

Balkon ali terasa je obvezen del stanovanja ali hiše.  

Povezava z naravo je za Skandinavce izjemno pomembna, zato vedno pazijo, da je del njihovega domovanja povezan s svetom zunaj. Tako v svoje domovanje vedno vključijo tudi teraso ali balkon, na katerem radi pripravljajo zrezke in druge dobrote na žaru.  

 

Ne natlačite svojega doma z dodatki za notranji dekor ali preobilico spominkov.  

Skandinavci radi obdržijo svoj dom čistih linij in brez nepotrebnega nereda. Nobenega razloga ni, zakaj bi vam bilo treba natlačiti police s čisto vsemi figuricami, ki ste jih prinesli s potovanj – na njih se bo samo nabiral prah. Če imate radi spominke, po stanovanju razpostavite le svoje najljubše, večina pa jih lahko gre v posebno škatlo, namenjeno prav temu.  

 

Osvetlite svoj dom s svečami. 

Velik del stila hygge predstavlja tudi uporaba sveč. Skandinavci jih obožujejo, saj preživijo velik del leta v temi. Vašemu domu bodo dodale toplino in domačnost, zato poskrbite, da bodo vedno na zalogi za mračne večere. 

 

 

Vir: Meik Wiking, Hygge – umetnost dobrega življenja po dansko, Učila International, d. o. o., Ljubljana 2017

 

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo