DOM IN POMLADNO ČIŠČENJE

Pomlad je čas, ko cvetijo cvetlice, ptice veselo prepevajo in začnejo se topli sončni dnevi, ki že skoraj dišijo po poletju. Le še stanovanje čaka na pomladno čiščenje, svež zrak, s katerim pride tudi vaš svež začetek.

 

Organizirajte prostore in se znebite »navlake«

En največjih delov spomladanskega čiščenja je, da se znebite stvari, ki jih ne potrebujete več – te lahko prodate, podarite ali odnesete v enega izmed centrov ponovne uporabe, kjer bodo zagotovo prišle nekomu prav. Vi pa se boste v prostoru brez stvari, ki niso v uporabi, počutili bolje, lažje zadihali in ga navsezadnje tudi lažje in hitreje pospravili in očistili. Ljudje imamo namreč navado v mrzlih mesecih kopičiti stvari, v začetku toplega obdobja pa smo se jim bolj pripravljeni odreči, če jih ne potrebujemo zares. Če stvari niste uporabili v zadnjem letu, je verjetno čas za slovo od nje.

Preuredite prostore

Če seveda nimate pohištva, narejenega po meri, se lahko pozabavate s preurejanjem prostorov. Lahko dodate kakšno novo omaro ali polico (v idealnem primeru najdete rabljeno, saj bo tako cenejša, če pa jo uredite in prebarvate sami, pa boste tako prostoru dodali nek nov čar), a tudi, če ohranite enako pohištvo, bo dobrodošla sprememba, če ga le malce prestavite.

Vedno čistite od zgoraj navzdol

Začnite pri morebitnih pajčevinah, ki so spletene po stropu ali na zgornjih kotih sten. Nato se pomikajte navzdol – sledijo naj vrhovi omar, visoke police in mize, na koncu pa počistite tla. Priporočamo tudi, da ste pri tem temeljiti, saj bo na koncu občutek boljši, če bo vsak predal popolnoma sveže pospravljen in ne bo nepotrebne krame prav nikjer v prostoru.

Stvari shranjujte glede na to, kako pogosto jih uporabljate

Decembrskih prazničnih dekoracij ne potrebujete imeti vedno pri roki – umaknite jih nekam, kjer ne bodo v napoto, prostor v omari pa raje porabite za nekaj, kar potrebujete večkrat. Stvari, ki jih potrebujete redko, raje shranite v klet, na podstrešje …

Lotite se čiščenja stvari, ki jih ne čistite redno

Vzemite si čas in skrbno očistite žar, teraso in navsezadnje kuhinjsko korito – ste vedeli, da v slednjem kar mrgoli bakterij? Čeprav gre za nekaj, kar se uporablja večkrat dnevno, si ljudje le redko vzamemo čas in ga do potankosti očistimo. Podobno je z notranjostjo hladilnika, klasično in mikrovalovno pečico, čeprav je priporočeno, da tudi te čistite na tedenski ravni.

Očistite tudi gospodinjske pripomočke

Že res, da z gobico vsak dan znova čistite posodo, a verjemite – ta vsekakor ni čista. Metle, gobice, krpe – vse to je potrebno redno menjati, saj s takimi, polnimi bakterij, četudi zgledajo čiste, ne morete dobro očistiti prav ničesar.

Ne pozabite na spalnico

Spomladansko čiščenje je morda najbolje začeti tam, kjer preživite tretjino svojega življenja – v spalnici. Četudi redno perete rjuhe (priporočeno je, da to počnete enkrat na teden), v katerih se nabirajo odmrle kožne celice, lasje, pot in losjoni za telo, je dobro, da se vsake toliko časa lotite globinskega čiščenja – če vam sestava vzglavnikov in odej to dovoljuje, jih operite v pralnem stroju, sicer pa jih odnesite v pralnico. Tako boste zmanjšali tudi možnost nastanka alergij in imeli bolj kakovosten spanec.

V pospravljanje vključite tudi družino

Morda se zdi lažje, da naredite vse sami – še posebej, če imate več otrok. A vendar je dobro, da vsaj malce pripomorejo k spomladanskemu čiščenju stanovanja, saj vas bo delo še malce bolj povezalo, obenem pa boste meli vsi dober občutek, da ste bili produktivni. Otroci naj vam pomagajo pri lažjih opravilih ali, če so starejši, generalno pospravijo prostore, ki jih uporabljajo največ. Zavrtite malo glasbe, po opravljenem delu pa se skupaj nagradite s sladico ali izletom.

Pri čiščenju bodite prijazni z okoljem

Česar ne potrebujete več, poskusite uporabiti na drug način ali – kot smo že zapisali – nesite v center ponovne uporabe. En izmed najbolj uporabnih in okolju prijaznih pripomočkov pri čiščenju je parni čistilec. Tudi čistila lahko naredite kar doma. Domača čistila so navadno na osnovi limoninega soka, kisa ali sode bikarbone, na spletu je mogoče najti mnogo različnih receptov zanje, tako boste koristili okolju in denarnici.

 

Povzeto po:

The Spruce

NBC News

Sylvane

 

E. B.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo