4 RAZLOGI, ZAKAJ JE REDEN SEKS DOBER ZA NAŠE ZDRAVJE

Ne glede na letni čas ne bi smeli seksa nikoli zanemarjati. Tako kot dnevno jemati vitamine, se gibati, jesti zelenjavo, bi morali tudi seksati. Lahko s partnerjem ali pa si pomagamo kar sami. To nam bo zagotovo pomagalo pri boljšem počutju. Če ste skeptični, pa danes predstavljamo razloge, zakaj je seks dober za naše zdravje.

Zmanjšuje stres

Seks v možganih sprošča hormone endorfine (enaki hormoni se sproščajo tudi med vadbo). Skozi to sprostitev hormonov, naši možgani dobijo signal in zmanjšajo stresne hormone, kot sta kortizol in epinefrin. Ko se ti znižajo, se naš krvni tlak, tesnoba in utrip upočasnijo in začnemo se sproščati.

Poveča občutek intimnosti

Seks nam pomaga, da se bolje povežemo s svojim partnerjem. Oksitocin je topel in rahlo omotičen hormon, ki se sprošča ob intimnih trenutkih in pomaga pri povečanju intimnosti in samozavesti. Pari so bolj zadovoljni v razmerju, ko izpolnijo seksualno željo svojemu partnerju.

Izboljša spanje

Še en hormon, ki ga sprošča seks, se imenuje prolaktin. Ta hormon se sprošča, ko eden doživi orgazem, nivo hormona pa se viša s številom orgazmov. Ko ta hormon pride v možgane, nas uspava, umiri in sprosti. Zato to vodi do bolj globokega in boljšega spanca.

Izboljša imunski sistem

Namesto enega jabolka na dan si raje privoščimo seks nekajkrat na teden. V zadnji raziskavi so ugotovili, da imajo ljudje, ki seksajo 1-2x na teden v svojem telesu več imunskega antigena IgA. Gre za imunsko protitelo, ki je prvo v vrsti, ki se bori proti prehladu in gripi. Več IgA v naši slini, manj pogosto smo bolni. Zato več seksa in manj obiska zdravnika.

Povzeto: Camille Styles

K. R.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo