4 SPOMLADANSKA ŽIVILA ZA RAZSTRUPLJANJE TELESA, KI JIH NAJDETE V NARAVI

Če še niste začeli,  je zdaj skrajni čas. Zima je čisto zares mimo in v naravi že poganjajo številna zdravilna zelišča, ki imajo čudežne učinke na naše telo. Dve muhi na en mah – odpravite se na sprehod na svež zrak in hkrati naberite živila, iz katerih si lahko kasneje pripravite okusen in zdrav obrok. Če ne veste, kaj iskati, smo za vas pripravili nekaj predlogov.

REGRAT

Regrat je naraven antioksidant, poln koristnih mineralov in hranil za naše telo. Pospešuje in spodbuja izločanje dolgotrajnih strupov, ki se nam že dolgo nabirajo v telesu, še posebej pa je učinkovit pri čiščenju črevesja in ledvic. Regratove liste lahko zamešate v solato, naredite regratov čaj ali pa ga uživate v manjših količinah kot prilogo h glavni jedi.

KOPRIVE

Kopriva je znana po svoji večnamenskosti, saj bi lahko rekli, da lahko z njo preženemo skoraj vse težave. Vsebuje ogromno vitamina C, koristnih in redkih mineralov, ki jih sicer nasploh težje najdemo v živilih, veliko kalcija in železa. Je torej več kot odlično živilo za spomladansko razstrupljanje telesa, saj so ravno mlade koprive, ki pričnejo poganjati spomladi, najbolj bogate z zdravimi hranili.

Sicer se uporabljajo tudi za lajšanje alergij, izboljševanje prebave, zniževanje krvnega pritiska, preganjanje utrujenosti in slabega počutja, blaženje menstrualnih težav, zdravljenje različnih vnetij, za lepše lase in kožo in še bi lahko naštevali. Koprive lahko zaužijete v obliki juhe, smoothiejev ali čaja, spečete koprivno pito, naredite domače njoke iz kopriv ali pa jih zamešate k ostali zelenjavi.

ČEMAŽ

Česnu podobno živilo, za katerega nekateri pravijo, da je celo bolj zdravilen od česna. Je stoodstotno primeren za spomladansko prečiščevanje telesa, saj ima na stotine blagodejnih učinkov na naše telo. Čisti črevesje, kri, ledvice in kožo, deluje kot naravni antibiotik, uporablja pa se tudi za zdravljenje kandide in prečiščevanje dihalnih poti. Izvrsten je za srčno-žilne bolnike, saj uravnava krvni pritisk in holesterol ter zavira nastajanje krvnih strdkov.

Čemaž lahko uživate v obliki juhe, smoothieja ali namaza, lahko naredite pesto, ki ga potem uživate skupaj s testeninami, kruhom ali rižem ali pa čemaž uporabite zgolj kot začimbo k raznim solatam in drugim jedem.

Pri nabiranju morate biti previdni, saj je čemaž zelo podoben tudi šmarnici in podlesku, ki pa sta strupena. Če niste prepričani, raje zmečkajte list in ga povohajte – če ima vonj po česnu, je to zagotovo čemaž.

MARJETICE

Marjetic sploh ni treba posaditi, kar same zrastejo na vašem vrtu. Še posebej spomladi rastejo skoraj povsod, zelo malo ljudi pa se dejansko zaveda, koliko zdravilnih učinkov imajo. Tudi marjetice so odlične za odstranjevanje strupenih snovi iz telesa. Tako cvetovi kot listi imajo močan učinek na čiščenje krvi in črevesja, blagodejno pa delujejo tudi na bolezni sečil, še posebej pri ženskah, proti revmi, zaprtju in ustnim razjedam.

Iz marjetic lahko naredite čaj, ki ga za boljši okus posladkate z medom, za zdravljenje aft jih lahko preprosto samo žvečite, sicer pa jih lahko dodate k solati ali kot dekoracijo k pratično katerikoli jedi.

 

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo