5 korakov do lepo vzgojenega mladička

Pa se je zgodilo. Odločili ste se za novega družinskega člana – ljubkega razigranega kosmatinca. Pasji mladiči so res izjemno prikupni, vendar znajo biti tudi naporni. Vedeti morate, da vas čaka ogromno dela. Mladička morate navaditi na sobno čistočo in naučiti, da sliši svoje ime ter nanj tudi reagira. Naučiti ga morate, kaj sme in česa ne, odvaditi razigranega grizenja in neposlušnosti. Pa še marsikaj bi se našli. Kako torej vzgojiti mladička?

Še preden mladiča sprejmete v dom, poskrbite za vso potrebno opremo

Kaj spada pod obvezno opremo za psa? Povodec, ovratnica, boks, kliker, priboljški in vrečke za pasje iztrebke. Zelo praktične so tudi torbice za priboljške, saj boste tako imeli posladek za vašega štirinožnega prijatelja vedno pri roki.

Pomagajte si s klikerjem

Kaj je kliker? Majhna škatlica, ki ob pritisku v delčku sekunde odda zvok, s katerim lahko zelo natančno označite želen gib vašega psa. Na tak način ga boste naučili veliko trikov, kot so “sedi”, “prostor”, “tačko” itd. Ko kuža uspešno izpolni ukaz, s pomočjo klikerja sprožite zvok in ga takoj zatem nagradite s priboljškom. Tako bo vaš kosmatinec klik začel asociirati z nečim pozitivnim in se bo počutil nagrajenega.

Omislite si boks

Boks, kletko za večjega psa ali ograjico za manjšega psa. Pes potrebuje svoj prostor, kjer se bo počutil varno. Priporočljivo je, da tam spi, je in pije. S pomočjo boksa boste mladiča tudi lažje naučili sobne čistoče.

Poskrbite za redne sprehode

Sprehajanje psa na povodcu je pomemben korak njegove socializacije. Čeprav za mladiče niso priporočljivi dolgi sprehodi, vseeno poskrbite, da se vaš kosmatinec počasi navaja povodca in ovratnice .

Socializacija

Psa morate socializirati. Čimprej ga seznanite z drugimi psi in ljudmi, avtomobili in zunanjimi dejavniki. Vendar pazite, saj psa ni priporočljivo izpostavljati stiku z drugimi psi, dokler ne opravi vseh potrebnih cepljenj.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo