5 ŽIVIL, KI JIH MORATE NUJNO UŽIVATI MED MENSTRUACIJO

Spet tisti dnevi v mesecu. Krči, glavoboli, slaba volja – skratka, vse gre narobe. Žal ne obstaja nobeno pravilo, od česa je odvisno, kako zoprna bo menstruacija: nekatere jo preživijo povsem normalno, kot da se sploh ne bi nič dogajalo, medtem ko nekatere trpijo za obupnimi krči, slabostjo, nihanjem razpoloženja ali neustavljivo željo po hrani.

Da pa vase ne zmečete preveč nekvalitetne hrane in stanja dodatno ne poslabšate, smo za vas pripravili seznam živil, ki so med menstruacijo priporočljiva in vam lahko pomagajo tudi pri blaženju krčev in slabosti.

LOSOS

Losos je tako ali tako že sam po sebi zelo zdrav, obenem pa pomaga pri težavah z menstrualnimi krči. Bogat je namreč z omega-3 maščobami, ki delujejo blagodejno na vašo maternico in posledično blažijo krče.

BANANE

Če imate med menstruacijo ob močnih krčih tudi drisko, so banane odlično zdravilo za vas, saj so znane po tem, da zapirajo. Vsebujejo veliko magnezija, kalija in vlaknin, ki pomagajo pri prebavnih težavah in obenem izboljšujejo razpoloženje. Magnezij je znan tudi po tem, da sprošča mišice, kar posledično pomaga pri menstrualnih krčih.

TEMNA ČOKOLADA

Če iščete izgovor, da bi jedli več čokolade, je menstruacija kot nalašč priložnost za razvajanje s temno čokolado. Imejte v mislih, da seveda nobeno pretiravanje ni zdravo. Priporočljivo je, da uživate čim bolj temno in naravno čokolado, izogibajte pa se umetnim sladkarijem, kot so razni bonboni in mlečne čokolade z okusi, saj vam lahko naredijo več škode kot koristi. Čim manj belega sladkorja.

BROKOLI

Se vas med menstruacijo loteva neprijetna utrujenost? Rešitev je brokoli. Če ga sicer ne marate pretirano, imejte v mislih, da obstaja nešteto receptov, kako ga okusno pripraviti. Lahko ga zaužijete zmiksanega v juhi, lahko si naredite smoothie, lahko ga zamešate v mehiško praženo zelenjavo ali pa ga skuhate. Brokoli je poln železa, ki vam bo pomagal nadomestiti tisto železo, ki ste ga med menstruacijo izgubili.

LIMONE

Vsi citrusi, tudi pomaranče in limete, še najbolj pa limone, pomagajo uravnavati nihanja razpoloženj in zmanjšujejo napenjanje. Ker vsebujejo ogromno vode, boste vsa potrebna hranila hitro absorbirali. Če se torej počutite utrujeno ali čutite slabost, priporočamo dober smoothie iz različnih vrst citrusov, ki vas bo napolnil z energijo, da se boste počutili bolj sveže. Previdno pa s količino zaužitih citrusov – prevelike količine lahko razdražijo vaš želodec.

Kakšne vrste hrana pa ni priporočljiva med menstruacijo?

Odsvetujemo uživanje sladkarij, čipsa, alkohola in pekoče hrane, saj težave s prebavo, utrujenostjo in krči samo še dodatno stopnjujejo. Izogibajte se tudi restavracijam s hitro hrano in poskušajte zaužiti čim več svežih, naravnih živil. Zelo pomembno je tudi, da svoj jedilnik sestavite čim bolj raznoliko.

Povzeto po: Flo Health

 

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo