8 NASVETOV ZA BOLJ UČINKOVITO PRANJE PERILA

Pranje perila je skorajda vsakodnevno opravilo, še posebej v primeru velikih družin. Čeprav imate več let prakse, pa se še vedno občasno morda pojavijo rezultati, s katerimi niste ravno najbolj zadovoljne. Kaj je torej šlo narobe? Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali ohraniti perilo kot novo.

Izberite pravo temperaturo

Temperatura je pri pranju perila ključ do uspeha. Dejstvo je, da vsak material pač ni primeren za visoke temperature. Vročo vodo uporabljajte zgolj za posteljnino in rjuhe, spodnje perilo in oblačila s trdovratnimi madeži: olje in maščoba. Topla voda je primerna za zmerno umazana oblačila in umetne tkanine, hladna pa za občutljivejše tkanine, ki niso pretirano umazane in se pogosto skrčijo ali pa temnejša oblačila, ki so nagnjena k temu, da se razbarvajo.

Bodite pozorni pri izbiri pralnega detergenta

Ko gre za izbiro pralnega detergenta, se pogosto odločimo kar za tistega, s katerim so prali naši starši ali pa najcenejšega. V resnici pa je zelo pomembno, kakšnega izberemo. Pralni praški načeloma dobro delujejo pri pranju zmerno umazanega perila in so tudi cenejši. Vendar jih ni priporočljivo uporabljati, kadar perete v hladni vodi, saj se drobci prahu velikokrat ne raztopijo in na tkaninah puščajo bele madeže.

Pri izbiri tekočih pralnih sredstev, ki bodo ustrezali vašim potrebam, pa je zelo pomembno, da preberete seznam sestavin. Tekoči detergenti namreč vsebujejo encime, ki se sicer zelo dobro spopadajo z madeži, vendar je pomembno število encimov: več jih je, večjo čistilno moč ima detergent. Ključno je, da dobro premislite, kakšne vrste detergent potrebujete.

Uporabite zmerno količino pralnega praška

Največja napaka, ki jo velikokrat počnemo, je prevelika doza pralnega praška. Mislimo, da se bo perilo na tak način bolje opralo, vendar to ni res. Najprej poskusite uporabite polovično dozo priporočene količine in videli boste, ali ste z rezultati zadovoljni. Tako bodo vaša oblačila izgledala bolje, obenem pa boste prihranili nekaj denarja, pa tudi narava vam bo hvaležna.

Madežev se lotite takoj

Ključ do uspešnega odstranjevanja madežev, tudi najbolj trdovratnih, je takojšnja reakcija. Čimprej po nastanku madeža namočite oblačilo v hladno vodo, nanesite sredstvo za odstranjevanje madežev in ga nato operite v pralnem stroju. Če je po prvem pranju madež še vedno tam, oblačila nikar ne dajte v sušilec! Ponovno nanesite sredstvo za odstranjevanje madežev – bodite pozorni na to, da uporabite najbolj primernega glede na vrsto madeža – in potem oblačilo ponovno operite.

Ločujte oblačila po barvah

Izognite se obarvanim oblačilom in poskušajte pri vsakem pranju prati samo oblačila, ki so približno enakih odtenkov. Če vam kdaj ne uspe ali pa se ne nabere dovolj oblačil iste barve, obstajajo tudi lovilci barv, ki med pranjem nase potegnejo divje barve, ki bi se sicer prijele svetlejših oblačil. Kljub temu je priporočljivo, da ne eksperimentirate preveč (kljub učinkovitosti lovilcev barv odsvetujemo pranje rdečih in belih oblačil naenkrat).

Preprečite, da bi oblačila zbledela

Oblačila so navsezadnje draga in nihče si ne želi, da bi črna srajca  že po prvih pranjih zbledela za nekaj odtenkov. To je še posebej značilno za temna oblačila, zato je zelo pomembno, kako jih perete. Preden jih daste v pralni stroj, jih obrnite narobe in videli boste, da bo barva dlje časa obstojna. Seveda pa obstajajo tudi različni pralni praški, prilagojeni posebej za temna, pisana in bela oblačila.

Izognite se krčenju in raztezanju oblačil

Najboljši recept, da se zavarujete pred tem, da se bodo oblačila pretirano skrčila ali raztegnila, je izogibanje pranju v vroči vodi in uporabi sušilnega stroja. Če ne gre za pretirano umazana oblačila, jih lahko operete tudi v hladni vodi.

Občutljivejše perilo operite ročno

Nekatera oblačila, kot so modrčki, kopalke in določeno spodnje perilo, so narejena iz zelo občutljivih materialov. Da bi ohranili prvotno obliko  in obstojnost takšne vrste perila, je zelo priporočljivo, da ga operete kar na roke. Če ne gre drugače, v pralnem stroju nastavite program za najbolj občutljive tkanine s čim manjšo temperaturo vode. Verjemite, vaša oblačila vam bodo hvaležna.

Povzeto po: The Spruce

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo