7 STVARI, KI JIH MORATE NUJNO VEDETI PRED ODHODOM V EKSOTIČNE KRAJE 

Potovanja na eksotične destinacije, ki so kakor ustvarjene za klikanje popolnih »Instagram« fotografij, v zadnjih letih postajajo vedno bolj priljubljena in tudi veliko bolj cenovno dostopna. Če si želite obiskati idilične plaže belega peska, srkati mavrične koktajle pod palmami in okusiti izjemno sladke sadeže manga, obstaja nekaj trikov pri načrtovanju potovanja, kako potovanje narediti čim bolj varno, udobno in denarnici prijazno.  

VIZA  

Na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije dovolj zgodaj preverite, kako priti do vize za izbrano destinacijo in zanjo tudi čimprej zaprosite. Preverite tudi veljavnost svojega potnega lista in si po potrebi izdelajte novega.  

IZOGNITE SE MONSUNSKEMU OBDOBJU 

Obisk vedno načrtujte izven sezone in se izognite neprijetnim klimatskim okoliščinam, poleg tega pa bodo tudi cene letalskih vozovnic v tem času precej nižje. Poskrbite, da boste karto imeli dovolj zgodaj, naročite pa se tudi na obvestila o znižanih cenah kart, ki jih ponujajo različni spletni iskalniki poceni kart. Zelo dober in uporaben je npr. Skyscanner, vendar tudi preprosto iskanje z Google Flights pogosto obrodi dobre rezultate.  

CEPLJENJE

Cepljenje je pred odhodom v mnoge tuje države obvezno, saj imajo tam zaradi vročine in drugih klimatskih razmer drugačne bolezni in viruse kot v Sloveniji. V nekatere države vas brez potrdila o cepljenju niti ne bodo spustili. Pri svoji območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje preverite, katera cepiva potrebujete za odhod na svojo zaželjeno destinacijo. Računajte, da boste tudi za to porabili nekaj denarja, in to opravite pravočasno.  

 ČE POTUJETE ZNOTRAJ AZIJE, POTUJTE Z AVTOBUSOM ALI VLAKOM

Prihranili si boste precej denarja za letalsko karto, poleg tega pa boste med potjo videli precej pokrajine. VIP avtobusi so zelo udobna in cenovno ugodna rešitev, ki vam bo omogočala višjo stopnjo udobja kakor ozek sedež na letalu z malo prostora za noge. Vedno so opremljeni s klimo, ponavadi pa tudi s stranišči, obenem pa so precej hitrejši od avtobusov drugega ali tretjega razreda.  

PRISKRBITE SI DOLARJE 

V Kambodži, Vietnamu in Laosu je dolar priljubljena valuta; tudi če boste dvigovali denar na bankomatih, boste svoj denar dobili po razumnih menjalnih tečajih. Njihova valuta je včasih težka za preračunavanje v evre, zato se vam plačevanje v dolarjih splača – tako boste imeli boljši pregled nad tem, koliko porabite za posamezno storitev ali obrok.

Vseeno imejte pri sebi vedno tudi nekaj lokalnega denarja, saj se lahko zgodi, da v nekaterih manjših trgovinah dolarjev ne bodo sprejemali. Bolj ruralna območja morda ne bodo imela bankomatov, zato si denar priskrbite v večjih mestih. Če ne želite porabiti veliko denarja, se izognite najdražjim destinacijam, kot so na primer Singapur, Tokio, Brunej, Južna Koreja, Borneo in Kitajska.

Tudi Tajska v zadnjem času postaja vedno bolj priljubljena turistična destinacija za Evropejce in Američane; raje se odpravite v Vietnam, ki je še dokaj neodkrit in nedotaknjen, cene pa so za naše standarde resnično dostopne.

Katie Roscoe, izkušena popotnica po Aziji, ki piše za uspešen popotniški blog Creative Travel Guide, je zapisala zelo uporaben seznam svojih dnevnih stroškov v Vietnamu, ki vam bo pomagal oblikovati predstavo o običajnih vsakodnevnih turističnih stroških za dve osebi v tej prelepi državi:  

  1. zasebna dvojna soba: £1 
  2. zajtrk (palačinke in sok iz bližnje restavracije): £4 
  3. taksi: 60p 
  4. znamenitosti (vstopnina za muzej in park): 52p na osebo 
  5. obilno kosilo na lokalni tržnici: £4 
  6. večerja s tremi hodi in dvema alkoholnima pijačama na osebo: £15 
  7. pivo v lokalnem baru: £1.20, koktejl v istem baru: £1.60  
  8. = £37.92. 

Za en dan v Vietnamu si torej rezervirajte približno £50, če potujete v paru.  

BARANTAJTE 

Tujcem, ki se ne spoznajo na valute in cene, so zaradi njihovega neznanja pogosto ponujene višje cene kot domačinom. Barantajte, kjer le lahko, in če menite, da trgovec od vas še vedno zahteva preveč, odidite. Verjetno boste za vogalom našli stojnico s podobnimi izdelki.  

V NEVARNIH PREDELIH VEDNO NOSITE S SABO REZERVNO DENARNICO IN TELEFON  

Če se potepate po območjih, za katera veste, da za turiste niso posebej varna, v svojo popotno torbo spravite tudi star telefon, ki ga ne uporabljate več, in denarnico, napolnjeno s starimi računi, vizitkami in nekaj denarja. Če boste oropani, tako ne boste izgubili ničesar vrednega. V javnosti sicer ne kažite vrednih stvari in elektronike, izogibajte pa se tudi nošnji zlatega nakita.  

Pa srečno pot! 

Povzeto po: Creative Travel Guide, NIJZ, ZZZS, Coris

A. K.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo