7 ŽIVIL, KI NARAVNO BELIJO ZOBE

Zakaj bi hodili na umetno beljenje zob k zobozdravniku, ko pa si lahko bleščeš nasmeh pridelate na povsem naraven način?

Seveda je odtenek barve zob odvisen od številnih dejavnikov: starosti, prehrane, kajenja, načina življenja in pa tudi podedovane barve zob – nekateri imajo že dedno bolj bele zobe, drugi bolj rumenkaste ali sivkaste. Vsi pa lahko za bolj bele in zdrave zobe veliko naredimo s prehrano. Predstavljamo vam 7 živil, ki po naravni poti belijo vaše zobe.

JABOLKA

Že samo žvečenje jabolk in jabolčnih olupkov vam pomaga očistiti zobe. Jabolka imajo namreč visoko vsebnost jabolčne kisline, ki se občasno uporablja tudi v nekaterih zobnih pastah. Jabolčna kislina spodbuja proizvajanje sline v ustih, ki potem pomaga odstraniti madeže in obarvanost zob.

ANANAS

Ananas je edino živilo, ki vsebuje bromelain – spojino, ki na naše telo deluje protivnetno in očiščevalno. Bromelain se sicer uporablja kot zdravilo za različne težave s prebavili, alergijami in avtoimunskimi boleznimi, v nedavni študiji pa so ugotovili, da je učinkovit tudi pri odstranjevanju zobnih madežev.

BROKOLI

Brokoli je poln koristnih vlaken, uživanje veliko vlaknin pa pomaga preprečevanju raznih vnetij v vaših ustih (in tudi drugje v telesu). Če uživate surove hrustljave brokolije, vam bo to pomagalo očistiti in spolirati zobe, železo v brokoliju pa vam bo še dodatno zaščitilo zobe pred bakterijami.

ROZINE

Na prvi pogled deluje, kot da so rozine slabe za vaše zobe zaradi sladkosti in zlepljenosti zob, ki jo povzročajo. Ampak v resnici ni tako, rozine so pravzaprav odlična zaščita za vaše zobe. V nedavni študiji so ugotavljali čistost zob po žvečenju kosmičev z rozinami in kosmičev brez rozin, izkazalo pa se je, da rozine dejansko pomagajo očistiti zobe. Žvečenje rozin namreč enako kot jabolka spodbuja nastajanje sline, ki potem pomaga nevtralizirati kislo okolje v ustih, ki nastaja zaradi bakterij pri uživanju druge hrane.

SIR

Če ste ljubitelji sira, odlično. Sir namreč pomaga krepiti vaše zobe z raznimi minerali, kot sta fosfor in kalcij, in beljakovinami, ki ščitijo vašo zobno sklenino. Mlečna kislina, ki se nahaja v siru, je prav tako odlična zaščita pred zobno gnilobo. Enako kot rozine in jabolka spodbuja nastajanje sline in posledično čisti zobe.

JAGODE

Tudi jagode verjetno niso prva stvar, na katero bi pomislili, ko je govora o čiščenju zob. Pa vendar so! Tako kot jabolka tudi jagode vsebujejo jabolčno kislino in pa elagitanin – antioksidant, ki ščiti vašo ustno votlino pred vnetji in nezaželenimi bakterijami. Jagode so hkrati tudi bogat vir vitamina C, ki ščiti vaše dlesni pred vnetji, otekanjem in krvavitvami.

VODA

Voda je zmeraj odgovor na vse. Če dnevno uživate dovolj vode, tudi to spodbuja nastajanje sline. Požirek vode med in po obroku prav tako omogoča sprotno splakovanje in čiščenje sledi in bakterij, ki jih za seboj pušča hrana.

Povzeto po: Eating Well

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo