DOPUST? NE BREZ POTOVALNE LEKARNE!

Tudi najbolj temeljito pripravljen potovalni načrt nam včasih prekrižajo nepričakovane nadloge: bolezni in poškodbe. Da bi se kar najbolje zavarovali pred različnimi nevšečnostmi, se splača imeti »potovalno lekarnico« na dosegu roke. Poglejmo, brez česa na potovanju enostavno ne gre. 

Protibolečinski praški oziroma tablete

Protibolečinski izdelki so nepogrešljiv sestavni del potovalne lekarne, uporabni pa so za številne različne zdravstvene težave. Vzemite tiste, ki ste jih vajeni, da ne boste imeli težav z doziranjem ali nepričakovane alergijske reakcije. Izogibajte se tistih, ki motijo strjevanje krvi (npr. Aspirin), da jih boste lahko jemali tudi ob poškodbah. 

 Izdelki za zdravo prebavo

Potovalne driske so zagotovo neprijetne, lahko pa so tudi nevarne. Svojo črevesno floro lahko okrepite z vnašanjem koristnih bakterij, če pa do težav pride kljub temu, imejte na zalogi zdravila proti driski. Tisti, ki ste nagnjeni k tovrstnim težavam, se lahko oborožite tudi z rehidracijskimi praški. 

Izdelki za zdravljenje vnetega grla

Poleg prebavnih motenj je vnetje grla med pogostejšimi potovalnimi težavami. Da se ne razvije v kaj hujšega, je pametno vzeti s seboj vsaj nekaj pastil za grlo. 

Alergije

Tudi, če sicer niste alergični na nič (ali pa morda le ne veste), je dobro imeti s seboj nekaj antihistaminikov, ki bodo zavrli preobčutljivostne in alergijske reakcije, do katerih lahko pride v novem okolju. Posebej pogoste so reakcije na pike žuželk, zato brez njih nikakor ne odhajajte v kraje z veliko mrčesa. 

 Prva pomoč

Na zadnjem, a zagotovo ne najmanj pomembnem mestu, je tudi prva pomoč. Ta naj vsebuje razkužilo (jod, alkohol), obliže, sterilne gaze različnih velikosti in oblik, škarje, pinceto in povoje. Kadar pride do poškodb, je takšna oprema neprecenljiva, zato se splača vložiti denar v kakovosten set prve pomoči, ki ga boste lahko uporabljali dolgo časa in dopolnjevali po potrebi. 

Četudi se to zdi veliko zdravil, je vedno dobra ideja biti pripravljen tudi na to, da gre lahko kaj narobe. Prostor lahko prihranite tako, da daste tablete ven iz škatlice in ohranite le pretisni ovoj (seveda le, če zdravilo dovolj dobro poznate). Če obstaja možnost, da ne boste imeli dostopa do interneta, kjer bi lahko preverili navodila za uporabo, za vsak slučaj vzemite še te.

Za primere nezgod se je, še posebej na daljših potovanjih, pametno pozanimati za zavarovanja v tujini, saj se v tujih bolnišnicah stroški oskrbe še prehitro povzpnejo do neba. Ne pozabite pa na preventivo: poleg dobro založene potovalne lekarne si lahko težave prihranite tudi s preventivnim cepljenjem (v mnogih primerih pa je to pravzaprav obvezno, kar preverite, ko potovanje načrtujete). Skrbite za higieno in se ne izpostavljajte nevarnim situacijam, ko je to le mogoče: ne pozabite pa seveda tudi uživati na dopustu – želimo vam, da s čim manj nezgodami! 

 S. Ž.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo