ZAKAJ NAS PO UŽIVANJU ANANASA PEČE JEZIK?

Poleg slastnega sladkega okusa obstaja mnogo razlogov za redno uživanje ananasa. Zelo bogat je na primer z vitaminom C, pospešuje topljenje maščob, blaži vnetja in s tem varuje pred artritisom, pripomore k dobri prebavi, krepi imunski sistem, pospešuje zdravljenje in okrevanje (na primer pri prehladu in kašlju), lajša astmo, regulira krvni pritisk in izboljšuje krvni pretok ter s tem varuje zdravje srca, razkraja ledvične kamne, pomaga pri nadzorovanju sladkorne bolezni, povečuje plodnost, neguje kožo, krepi oralno zdravje, pomaga ohranjati dober vid, pripomore k zdravju kosti in še in še, obenem pa je precej preprost za pripravo.

Ta tropski sadež je verjetno ena izmed najbolj ostrih vrst sadja, s katerimi lahko potešite lakoto. Limone in grenivke so morda bolj kisle, a okusen, sladek ananas nemalokrat pusti pekoč občutek na jeziku in ustnicah, predvsem, če ga pojemo veliko. A zakaj?

Čeprav ananas vsebuje citronsko kislino, ki verjetno malce pripomore k neprijetnosti, ta ni glavni problem. Razlog za draženje je najti v encimu bromelainu, ki ga je najti v tem sladkem sadju. Ta razkraja beljakovine in posledično tudi nežna tkiva znotraj naših ust. Tako ob stiku napade jezik, ustno nebo, ličnice in ustnice. Ko pa košček ananasa enkrat pogoltnemo, ga prevzameta slina in želodčna kislina. Če vas torej po uživanju ananasa pečejo jezik in ustnice, niste sami – to se dogaja pravzaprav vsem. A jezik kmalu ponovno zgradi te beljakovine in aminokisline, zato bolečina oziroma pekoč občutek navadno ne trajata prav dolgo.

Sadje in zelenjava nasploh vsebujeta encime, ki razgrajujejo beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate. Prav zato sta tudi tako zdrava. A nekatere vrste vsebujejo večje količine encimov – na primer papaja, kivi, fige, avokado, datlji, banane in mango. Prav to je tudi razlog, da so ananas, limone in drugi citrusi mnogokrat uporabljeni v različnih marinadah, razkrajajo namreč kolagen in tako mehčajo meso. Največja koncentracija bromelaina je pri ananasu na sredini oziroma ob »steblu« ananasa. Sicer pa naj bi imel ta encim v obliki prehranskega dopolnila protivnetne lastnosti.

Nekateri trdijo, da je v boju proti pekočemu občutku učinkovit način, da ananas narežemo in ga nekaj časa pustimo na sobni temperaturi, tako naj bi se zmanjšal učinek bromelaina – a temu ni tako, saj ta encim lahko na sobni temperaturi preživi vsaj teden dni.

Morda ste opazili, da vas peče jezik le po svežem ananasu, ne pa tudi po slaščicah z njim. Segrevanje, pa naj bo to s pečenjem ali kuhanjem, povzroča kemično reakcijo, pri kateri se odstranijo vsi encimi in ostane le malce bolj sladko sadje.

Če vas torej rahlo pekoč občutek izredno moti, iz ananasa pripravite kaj domiselnega in uživajte v njegovem okusu brez neprijetnosti. Omogoča namreč precej raznoliko pripravo, saj se ujema tako s sladkimi kot slanimi okusi. Tu je nekaj idej:

  • Naredite smuti iz ananasa, navadnega jogurta, kodrolistnega ohrovta, mete in katerega od citrusov.
  • Če z njim nadomestite paradižnik, lahko nastane okusna salsa.
  • Koščke ananasa potresite z malce rjavega sladkorja in popecite na ž Če radi eksperimentirate, pa lahko dodate tudi nekaj kajenskega popra. Tako popečen ananas lahko postrežete z rahlo sladkanim in začinjenim jogurtom ali rikoto.
  • Popečen ananas je odličen dodatek tudi k različnim solatam s piščancem ali svinjino.
  • Uporabite ga kot eno izmed sestavin na pici.
  • Namesto jabolčnega kompota pripravite ananasovega.
  • V bučkinem kruhu nekaj bučk nadomestite z drobno nasekljanimi koščki ananasa.
  • Drobni koščki ananasa se podajo tudi k na žaru pečenemu mesu in kebabu. Njegov okus se namreč odlično ujame z govedino, svinjino, perutnino in tofujem.
  • V ananasovem soku lahko skuhate korenje.
  • Pripravite sladko-kislega pišč
  • Odličen je v vseh možnih slaščicah, poskusite narediti ananasov sorbet ali torto.

 

Povzeto po:

https://www.delish.com/food-news/a43482/pineapple-enzyme-irritation/

https://spoonuniversity.com/lifestyle/pineapple-mouth-burns

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/8-reasons-eat-pineapple/

http://www.berkeleywellness.com/healthy-eating/food/article/pineapple-recipe-ideas-and-cooking-tips

https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/pineapples.html

E. B.

 

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo