KAKO POTOVATI, KO NE ZNAŠ TUJEGA JEZIKA

Z dobrim ali vsaj osnovnim znanjem angleščine se lahko znajdemo v večini evropskih držav, vendar ne povsod – in če nas zanimajo bolj eksotične destinacije, angleščina morda ne bo dovolj. Kaj storiti?

 

 1. Učenje jezikov še nikoli ni bilo tako preprosto in hitro dostopno, kakor danes.

Francoščina, španščina, angleščina, nemščina, portugalščina – vsi ti jeziki se nahajajo le en klik stran. Danes živimo v digitalni dobi in obstajajo mnoge aplikacije, ki ti pred odhodom na počitnice omogočajo, da se v tujem jeziku naučiš vsaj osnov komunikacije. Dve izmed najbolj razširjenih in splošno uporabljanih sta npr. Duolingo in Babbel, vendar je na spletu še mnogo drugih. Najdi takšno, ki ti ustreza po obliki vaj, in si vsak dan vzemi vsaj pet minutk za poglabljanje svojega znanja.

 

 1. Kot turistki ti načeloma ni treba poznati res zapletenih besed – raje se nauči 10 najbolj uporabljanih fraz in poskrbi, da jih ne boš pozabila v ključnem trenutku.

Poskrbi, da boš vedela, kako v tujem jeziku izreči naslednje stvari, če pa si fraz ne moreš zapomniti, ker so preveč zapletene ali pretežke za izgovorjavo, med potovanjem vedno imej pri sebi »plonk listek«.

 1. Dober dan.
 2. Ime mi je … Pa vam?
 3. Kje je hotel/restavracija/stranišče?
 4. Kako pridem do …
 5. Koliko stane?
 6. Prosim.
 7. Hvala.
 8. Izgubljena sem.
 9. Potrebujem pomoč.
 10. Adijo/Nasvidenje.

 

 1. Besede še zdaleč niso edini način komunikacije – mimika in geste lahko včasih povedo celo več.

Ne boj se uporabljati svojih rok, ko skušaš opisati kaj potrebuješ. Bi rada kupila melono na tržnici? Pokaži nanjo. Dve? Dva prsta bosta dovolj.

 

 1. Poskušaj potovati z nekom, ki mu zaupaš in je bolj domač v tujem jeziku kakor ti.

Marsikdo rad potuje sam in raziskovanje sveta v lastni režiji je lahko najboljša izkušnja tvojega življenja, ki bo izjemno pripomogla k tvoji osebni rasti – vendar se je ne loti, dokler nisi nanjo temeljito mentalno in fizično pripravljena.

 

 1. Bi rada preverila svojo trenutno stopnjo znanja angleščine, da boš vedela, kje si?

Kot pri učenju vsake druge stvari je dobro vedeti svojo začetno raven, če se želiš povzpeti na naslednjo. V Evropi pri priznavanju stopnje znanja tujega jezika veljajo stopnje znanja po SEJO – Skupnem evropskem jezikovnem okvirju (verjetno si že slišala zanj pod kratico CEFR – Common European Framework of Reference for Languages). Ta obsega 6 ravni: A1, A2, B1, B2, C1 in C2. A1 in A2 sta najbolj osnovni ravni, ki obsegata poznavanje najbolj primarnih fraz, B1 pa je raven, ki ji pravimo tudi »sporazumevalni prag«: je tista stopnja, na kateri se lahko začneš sporazumevati v tujem jeziku. C1 in C2 sta najvišji ravni – če je tvoja stopnja znanja C2, si načeloma na isti ravni kakor naravni govorci.

Na strani: https://www.efset.org/english-certificate/ si lahko brezplačno pridobiš mednarodno priznan certifikat o znanju angleščine, prilagojen SEJO oz. CEFR ravnem, ki ga lahko dodaš tudi v svoj Linkedin profil in si tako izboljšaš možnosti pri delodajalcih. Test sicer vzame nekaj časa (približno 60 minut), vendar boš tako vsaj vedela, kje si. Če bo tvoj rezultat slabši, kakor si pričakovala, ni nič narobe; naj ti bo to le motivacija, da se boš naučila več.

Srečno!

A. K.

 

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo