Športni nahrbtniki za ženske

Športni nahrbtniki za ženske – kako se razlikujejo in kaj morate vedeti?

Športni nahrbtniki niso več le funkcionalni dodatki za prenašanje opreme, ampak so postali pomemben modni in praktičen element športne opreme.
Pri izbiri pravega športnega nahrbtnika je pomembno upoštevati ne le estetske preference, temveč tudi funkcionalnost in udobje, ki jih ponuja.
Predstavljamo športne nahrbtnike za ženske ter ugotavljamo, kako se razlikujejo od nahrbtnikov za moške in preverili ključne vidike, ki jih je treba upoštevati pri izbiri, da boste lahko brezskrbno uživali v vaših športnih aktivnostih.

Nahrbtniki se sprva niso uporabljali za šport. Prva generacija nahrbtnikov se je namreč uporabljala v vojski, sledila je generacija nahrbtnikov, ki je bila namenjena šolarjem in šele nato so nahrbtniki postali vsesplošno uporabni.

Vsestranskost nahrbtnikov je glavni razlog, da so nam danes na voljo različne vrste nahrbtnikov, od klasičnih, šolskih in potovalnih, do bolj specifičnih športnih nahrbtnikov.

Značilnosti športnih nahrbtnikov za ženske

Športni nahrbtniki so primerni za različne športne aktivnosti in temu primerno tudi zasnovani. Opazili boste, da nam je danes na voljo pester izbor različnih športnih nahrbtnikov, zato si morate na prvem mestu odgovoriti na vprašanje, čemu ga boste uporabljali.

Ne glede na to, ali gre za športne nahrbtnike za ženske ali moške, so le ti posebej udobni in funkcionalni za izbrano športno aktivnost. Od klasičnih nahrbtnikov se razlikujejo predvsem v tem, da imajo veliko predalov in drugih dodatkov, ki nam omogočajo lažje shranjevanje bidonov, obutve in druge opreme.

Zanje pa so značilni tudi trpežni in vodoodporni materiali, mrežasta hrbtišča, nastavljive naramnice, dodatni trakovi in številne druge funkcije, zaradi katerih je uporaba bolj udobna.

 

Glavne razlike med športnimi nahrbtniki za ženske in moške

Ko kupujete športni nahrbtnik, pa je potrebno pretehtati tudi ergonomijo opreme in njeno estetiko. In s tega vidika se ženski nahrbtniki še kako razlikujejo od moških. Športni nahrbtniki za ženske so zasnovani tako, da se čim bolje prilegajo njihovi postavi – ženske imajo običajno krajši trup, ozka ramena, širše boke in drugačno težišče kot moški.

Glede na značilnosti ženske postave so športni nahrbtniki za ženske manjši po velikosti in prostornini. To je ključnega pomena zato, ker vam nahrbtnik optimalne velikosti omogoča porabiti manj energije pri prenašanju stvari. Zato se mora izbira velikosti športnega nahrbtnika za ženske začeti z merjenjem trupa, saj imajo tovrstni nahrbtniki krajše hrbtišče.

Zaradi ožjih ramen in širših bokov, imajo športni nahrbtniki za ženske običajno tudi ožje in navzven ukrivljene naramnice, dodatno ledveno podporo in navzdol nagnjenim pasom na boku. To omogoča enakomernejšo porazdelitev teže in s tem udobnejšo uporabo.

Če povzamemo, glavne značilnost nahrbtnikov za ženske so:

  • Prilagojen dizajn ženski anatomiji – ženski nahrbtniki so oblikovani tako, da se čim bolje prilegajo ženski postavi, s posebej oblikovanimi naramnicami, ki se bolje prilegajo prsnemu predelu in obliko, ki sledi ženskemu telesu.
  • Optimalna velikost glede na žensko postavo – pri izbiri nahrbtnika je ključnega pomena merjenje trupa, saj optimalna velikost omogoča udobno nošenje brez nepotrebnega obremenjevanja.

Kako izbrati pravi nahrbtnik za pravo športno aktivnost

Sedaj, ko veste v čem so športni nahrbtniki za ženske drugačni od ostalih, je čas, da izberete pravi nahrbtnik za pravo športno aktivnost.

Danes je na voljo zelo širok izbor različnih vrst športnih nahrbtnikov, zato je za vas ključnega pomena, da dobite popoln nahrbtnik za vas in vaše potrebe.

  • Pohodni nahrbtniki: Ta vrsta nahrbtnikov je namenjena krajšim ali daljšim pohodom, zato so vam na voljo v različnih prostorninah oziroma volumnih. Deuter nahrbtniki so eni redkih, ki so razvili posebno kolekcijo nahrbtnikov za ženske s krajšim hrbtiščem, ožjimi naramnicami v obliki črke S in konično oblikovanimi pasnimi zaponkami.
  • Kolesarski nahrbtniki: Kolesarski nahrbtnik je nepogrešljiv pripomoček za vse kolesarje. Oblikovan je tako, da vas med kolesarjenjem ne ovira in vam nudi vse udobje. Seveda je pri tem ključnega pomena tudi izbira primerne velikosti – kolesarski nahrbtniki nad 24 litrov so primernejši za večdnevne kolesarske ture. Tudi pri tej vrsti nahrbtnikov je predstavnice nežnejšega spola na voljo kolekcija Deuter kolesarskih nahrbtnikov.
  • Tekaški trail nahrbtniki: Pri trail teku na daljših razdaljah vsak gram šteje, hkrati pa je pomembno, da imate vedno pri roki dovolj tekočine, energijskih ploščic pa tudi kakšen kos oblačila. To težavo rešujejo tekaški trail nahrbtniki, ki so lahki, ergonomsko oblikovani, hkrati pa imajo veliko žepkov in predalov, da so bidoni in druge pomembnejše stvari vedno na dosegu rok.
  • Smučarski nahrbtniki: Pri smučanju izven urejenih smučišč vam bo prišel prav smučarski nahrbtnik z dodatno zaščito za hrbet. Obvezen je seveda tudi sistem za pritrditev smuči, krpelj, čelade, cepinov, lopate ali palic ter prsni pas in pas okoli bokov. Zelo priročen pa je tudi prostor, ki je namenjen lavinski opremi in možnost uporabe meha za tekočino.
  • Plezalni nahrbtniki: Tudi pri plezalnih nahrbtnikih lahko izbirate med različnimi velikostmi. Sicer pa je nahrbtnik, ki ga boste potrebovali za plezanje, v svojih funkcionalnostih zelo podoben smučarskim nahrbtnikom – biti mora dovolj stabilen in udoben, imeti mora stranske zanke za pritrditev plezalne vrvi, čelade, cepine in vso preostalo opremo, ki omogoča varno plezanje v gorah.

 

 

Kombinacija ergonomske zasnove in funkcionalnosti je ključnega pomena za popoln športni nahrbtnik za ženske. Le tako bo postal vaš športni nahrbtnik zvesti spremljevalec na nepozabnih avanturah.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo