KOMBINIRANJE VZORCEV: MISIJA NEMOGOČE?

Pogosto se zdi, da je kombiniranje vzorcev podvig, ki zahteva izkušeno oblikovalsko oko, in čeprav je res, da naloga ni najenostavnejša, obstaja nekaj preprostih trikov, s katerimi boste lahko podobo stanovanja ali kombinacije oblačil s pravim izborom vzorcev popestrili tudi sami.

 

  1. Prvo pravilo: skupna lastnost

Najpomembnejše vodilo pri izbiri kombinacij vzorcev je, da jih izbirate po neki skupni lastnosti – to je lahko na primer barva, stil ali pa velikost. Če kombinirate vzorce glede na barvo, ni potrebno, da gre za povsem enake barve; dovolj je že, če gre za odtenke iz iste barvne družine oziroma se lahko osnovna barva enega vzorca z drugim ujema le v najmanjših detajlih. Tako pri notranjem oblikovanju kot oblačilih seveda težko zgrešite pri kombinacijah z belo ali črno, izogibajte pa se mešanju pastelnih barv z osnovnimi.

Zanimive kombinacije nastanejo tudi, ko istovrstne vzorce mešate glede na velikost – dober primer tega so črte, ki ustvarjajo različne vizualne efekte glede na to, kako debele so in kako daleč narazen so. Preveč podobnih vzorcev lahko na enostaven način razbijete z dodajanjem ploskev v eni sami barvi. Pri kombiniranju stilov se ne omejujte preveč (razen seveda, ko je stil vzorcev edina skupna točka kombinacije), saj se cvetlični vzorci ali drugi motivi iz narave odlično ujemajo z geometričnimi oblikami.

 

  1. Drugo pravilo: magično število tri

Če se želite izogniti prenasičenosti, je najbolje, da se držite pravila treh vzorcev. Trojico naj sestavljajo prvi vzorec, ki bo služil kot najmočnejši element in usmerjal druga dva (pogosto je to največji in najizrazitejši vzorec), drugi vzorec v manjši velikosti, a podobni barvi kot prvi, in tretji vzorec, ki naj bo najdrobnejši ter v ujemajočih se barvah ali nevtralnih tonih, ki se ujemajo z barvo prvih dveh. Vzorce je vedno dobro dopolnjevati s površinami v nevtralni in nevpadljivi barvi, saj te po eni strani preprečujejo zasičenost, po drugi pa dajejo podlago, da lahko vzorci res zaživijo. Kadar niste povsem prepričani, katera kombinacija bo uspela, se držite preprostejših vzorcev – bolj ko so oblikovno enostavni, lažje se jih kombinira z drugimi.

 

  1. Tretje pravilo: ujemanje z ambientom

Izbira vzorcev naj se navezuje tudi na prostor, ki ga urejate. Premislite o namembnosti prostora, saj bodo primerne izbire za poslovne prostore povsem drugačne od tistih za dnevno sobo ali restavracijo. Še pomembnejše je, kakšen občutek želite vzbuditi v prostoru – gre za umirjen prostor, ki ga boste uporabljali za počitek in druženje ali najsodobnejši nočni lokal, ki mora izražati duh metropole? Izberite barvne tone, ki bodo spodbujali razpoloženje, ki ga želite ustvariti. Enako velja tudi za oblačila. Bolj umirjene kombinacije se bodo bolje obnesle podnevi in ob bolj formalnih priložnostih, medtem ko boste v živahnejših in vpadljivejših barvah ter močnejših teksturah blesteli ponoči. Kljub vsem nasvetom pa zaupajte svojemu občutku, kaj je videti dobro in kaj ne – navsezadnje nekatere kombinacije odlično delujejo skupaj prav zato, ker na prvi pogled res ne sodijo skupaj. Eksperimentirajte in ustvarite svoj lasten slog, ki vam bo pisan na kožo, pri tem pa – kar je najpomembnejše – uživajte.

 

Povzeto po:

https://www.apartmenttherapy.com/mixing-it-up-how-to-combine-patterns-like-a-pro-174616

https://www.heytherehome.com/how-to-mix-fabric-patterns/

https://www.cosmopolitan.com/style-beauty/fashion/advice/a6378/how-to-mix-prints/

https://www.heytherehome.com/how-to-mix-fabric-patterns/

S. Ž.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo