STE VEDELI? VODA MORDA NI VEDNO NAJBOLJŠA IZBIRA

Ali je voda res najboljša izbira med telesno aktivnostjo? Voda ali H2O je osnova življenja na našem planetu in ima pomembno vlogo pri vsem, kar počnemo in pri vseh telesnih funkcijah. Voda morda ni vedno najboljša izbira, pogosto ne takrat, kadar izvajamo telesno aktivnost več kot eno uro. Na tržišču je seveda veliko športnih napitkov, ki so v resnici le umetno obarvana sladkana voda, ki le malo pomaga vašim naporom med vadbo in ne naredi prav nič dobrega za vaše splošno zdravje. Kaj naj torej pijemo med vadbo?

DEHIDRACIJA

Do dehidracije pride, ko izgubimo več tekočine, kot smo spili vode in takrat telo ne more več dobro delovati. Simptomi dehidracije so različni, lahko segajo od blagih do hudih, največkrat pa se kažejo v obliki omotice, vrtoglavice, mišičnih krčev, suhih ust, hitrega utripa, pa tudi duševne zmedenosti, slabosti in nazadnje izgube zavesti.

ZAKAJ JE POTREBNO PITI?

Telesna aktivnost, kot je na primer visokointenzivna vadba in »bodybuilding«, izpostavlja ljudi različnim možnim problemom, eden izmed njih je tudi izguba vode. Trajanje, intenzivnost vadbe, okoljske razmere, starost, spol in fizikalne lastnosti pomembno vplivajo na izgubo vode in od posameznika zahtevajo ustrezno hidracijo. Med dvigovanjem uteži se telo trudi ohraniti določeno toploto jedra, zato se presežek te toplote odvaja v zunanjem okolju v obliki potenja, kar lahko vodi do dehidracije. Količina hidracije je odvisna od količine potenja in se torej od posameznika do posameznika razlikuje, je pa pomembno, da poskrbite za zadostno količino tekočine.  Pred treningom se priporoča približno okoli 8 dcl tekočine na uro.

VODA

Voda uravnava telesno temperaturo, maže sklepe in pomaga s transportom hranilnih snovi po telesu. Če ne zaužijete ustrezne količine tekočine, telo ne more normalno delovati. Preprost način, da ugotovite, ali ste ustrezno hidrirani, je, da preverite svoj urin. Če je ta svetlo obarvan, najverjetneje ste, v nasprotnem primeru pa ne. Včasih voda ni najboljša izbira. Hiponatriemija je redko stanje, ki se zgodi zaradi premalo natrija v telesu. Pojavi se pri športnikih, ki pijejo preveč vode. Tveganje se pojavi predvsem pri športnikih, ki sodelujejo pri vzdržljivostnih aktivnostih. Do hiponatriemije pride, ko je raven natrija v telesu prenizka in celice v vodi nabreknejo. Simptomi lahko vključujejo zmedenost, glavobol, bruhanje in otekanje rok in nog.

ŠPORTNE PIJAČE

Športne pijače lahko vsebujejo veliko sladkorja in so produkt športnega marketinga, vendar je lahko ob visokointenzivnih vadbah, ki trajajo več kot eno uro, športna pijača nadvse koristna, saj v telesu nadomesti potrebne snovi, ki jih med vadbo tako hitro izgublja. Kalorije, kalij in elektroliti zagotavljajo telesu ustrezno pomoč, zato moramo v pijačah iskati te sestavine. Potrebno je poznati deklaracije na izdelkih in sestavine ter se izogibati velikim količinam že omenjenega sladkorja v takih napitkih in visokim vsebnostim natrija. Paziti moramo tudi na količino, saj včasih celoten napitek ustreza za več treningov. Nekateri izdelki vsebujejo tudi kofein, zato pazite, da tega vseeno ne bo preveč v vaši prehrani.

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo