10 ŽIVIL ZA VEČJO ODPORNOST

Imunski sistem v našem telesu skrbi, da v boju s povzročitelji bolezni in različnimi vremenskimi ter stresnimi situacijami ne obležimo v postelji. Hitri prehodi iz hladnega v pregret prostor, klimatske naprave, prekomerno ohlajena pijača in drugi vplivi lahko tudi v toplih mesecih privedejo do prehlada, ki ga lahko hkrati spremljajo tudi simptomi gripe. Da bi povzročiteljem bolezni preprečili, da bi nam bolezen uničila dopust, moramo s pravilno prehrano okrepiti svoj imunski sistem, da bo svojo nalogo opravljal kar najbolje.

Citrusi so pri večini ljudi prva izbira živila za krepitev imunskega sistema ob pojavu simptomov prehlada in gripe. Med najbolj razširjene citruse spadajo grenivke, pomaranče, limone, mandarine, klementine in limete.  Aktivna spojina, ki v citrusih skrbi za imunski sistem je vitamin C. To je antioksidant, ki vpliva na proizvodnjo belih krvničk in na ta način sodeluje tudi v boju proti okužbi. Ker se vitamin C ne skladišči v telesu, ga je moramo v telo vnašati vsak dan s hrano  – poleg citrusov bogat vir vitamina C predstavlja tudi kislo zelje.

Še pomembnejši vir vitamina C kot kislo zelje in citrusi predstavlja rdeča paprika, ki poleg  vitamina C vsebuje tudi beta karotene. Rdeča paprika krepi imunski sistem, prav tako pa poskrbi tudi za bolj zdrav izgled kože in ugodno vpliva na oči.

Brokoli je bogat vir vitaminov in mineralov zlasti v poletnih mesecih. Vsebuje različne vitamine kot so vitamin A, C in E, poleg tega pa vključuje še različne antioksidante ter vlaknine in tako poskrbi za zdravje vašega telesa. Da bi izkoristili vse učinkovine brokolija je pomembno, da ga čim manj obdelamo – najbolje je, da ga toplotno sploh ne obdelamo.

Česen je široko uporabljeno živilo v različnih delih sveta – tudi pri nas. Predstavlja pomembno zalogo cinka in je tako nujen del prehrane vsakega posameznika. Snovi prisotne v česnu krepijo imunski sistem, znižujejo krvni pritisk in ugodno vplivajo na arterije ter krvni obtok.

Ingver pomaga pri zmanjševanju različnih vnetij ter pri težavah s slabostjo, nekaj raziskav pa ga povezuje z zmanjšanjem kroničnih bolečin ter zniževanjem holesterola. Uporabite ga lahko v različnih slaščicah in čaju.

Špinača vsebuje veliko vitamina C, različne antioksidante in beta karotene, ki naj bi povečali sposobnost imunskega sistema v boju pred okužbami. Za špinačo velja podobno kot za brokoli –  čim manj toplotne obdelave za večji obstoj učinkovin. Obdelava špinače pri nizkih temperaturah sicer sodeluje pri sproščanju vitamina A, zaradi česar je nekaj toplotne obdelave po mnenju mnogih vseeno nujno potrebno.

 

 

Papaja je še eno živilo napolnjeno z vitaminom C. Vključuje tudi papain – poseben encim, ki ima protivnetne učinke ter različne količine kalija, vitamine kompleksa B in folat.

Kivi je poln nujno potrebnih hranil kot so folati, kalij, vitamin K in vitamin C. Prav vsa omenjena hranila okrepijo imunski sistem, povečajo njegovo učinkovitost v boju pred boleznimi in vnetji ter na ta način zagotavljajo, da vaše telo deluje normalno.

Jogurt, ki vsebuje »žive in aktivne« bakterijske kulture (npr. grški jogurt) stimulira imunski sistem ter sodeluje v boju proti boleznim. Pomembno je, da izbirate navadne jogurte, ki nimajo dodanih umetnih sladil – sladek okus lahko jogurtu dodate s svežim sadjem. Nekateri jogurti vsebujejo tudi večje količine vitamina D, ki ga sicer lahko dobite tudi ob izpostavljanju soncu, pomaga pa pri spodbujanju odziva na sprožilce bolezni.

Mandlji vsebujejo velike količine vitamina E. To je v maščobi topen vitamin, ki je ključ do zdravega imunskega sistema. Poleg tega vsebujejo tudi različne zdrave maščobe, zato ga priporočamo v vsakodnevnem življenju posameznika.

 

Povzeto po:
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/multimedia/health-foods/sls-20076653?s=4
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system#almonds

M. S.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo