RECEPTI ZA SPREMEMBO PREHRANJEVALNIH NAVAD: ENOSTAVNO IN OKUSNO

Ste se tudi vi odločili, da je zdaj pa res skrajni čas, da spremenite svoje prehranjevalne navade? Res je vsak dan lahko nov začetek, ampak zakaj bi čakali na jutri. Ne glede na to ali vas je k temu spodbudil kakšen kilogram preveč, zdravstvene težave ali pa le preprosto želja po boljšem splošnem počutju, vam ponujamo nasvete kako začeti.

Prvi korak k zdravemu načinu prehranjevanja je odločitev. Odločitev, da zares želimo nekaj spremeniti. Po jutru se dan pozna, zato bomo seveda začeli z zajtrkom. Številne raziskave v zadnjem času so pokazale, da se hrana v našem telesu prebavlja različno – glede na to, kdaj jo zaužijemo. Strokovnjaki ugotavljajo, da obilen zajtrk, zmerno kosilo in lahka večerja prispevajo k izgubi telesne teže, boljši krvni sliki, dobremu spancu in še marsičemu. Razlog lahko najdemo v človeškem bioritmu, ki mu pravimo ”cirkadiani ritem”. Le-ta uravnava fiziološke procese v našem telesu, med drugim tudi presnovo hrane. Gre za to, da se glede na del dneva, izloča različna količina določenih hormonov, spreminja se telesna temperatura, zvišuje in znižuje se krvni tlak. Vse to pa vpliva tudi na človeški metabolizem. Ob tem spoznamo, da je poleg tega kaj jemo, pomembno tudi kdaj jemo.

ZAJTRK

Za zajtrk si privoščimo avokadov namaz. Pripravimo ga povsem enostavno. Zrel avokado olupimo in odstranimo koščico. Nato ga z vilico dobro pretlačimo. Olupimo dva stroka česna in ju (drobno narezana) dodamo avokadu. Solimo in popramo po okusu. Po želji lahko dodamo še žličko kisle smetane za boljši okus. Namaz premažemo čez polnozrnato štručko in zajtrk je pripravljen. Če želimo namaz pripraviti kakšen dan vnaprej, primešamo še žličko limoninega soka. Na ta način preprečimo, da bi oksidiral in postal neokusne rjave barve.

 

KOSILO

Kaj pa kosilo? Tokrat predlagamo enostavno, a precej hranljivo enolončnico s čičeriko. Čičerika je stročnica, ki izvira iz Azije. Ker vsebuje veliko beljakovin, je posebno priporočljiva za vegetarijance. Poleg beljakovin, je čičerika bogata tudi s kalcijem, fosforjem, železom in drugimi rudninami. Zaradi vsebnosti ogljikovih hidratov, ki preprečujejo hiter prehod sladkorja v kri, jo priporočajo tudi sladkornim bolnikom. Vsebuje tudi precej prehranskih vlaknin, ki pospešujejo prebavo in vežejo strupe iz črevesja.

Več kot dovolj razlogov torej, da se lotimo priprave te okusne enolončnice. Večer pred predvidenim kosilom, čičeriko namočimo v hladni vodi. Naslednji dan namočeno čičeriko odcedimo, dolijemo svežo vodo in skuhamo do mehkega. V drugi posodi popražimo čebulo na olivnem olju in dodamo zelenjavo po želji (korenje, zelena, česen, paradižnik). Vse to zalijemo z jušno osnovo in kuhamo približno pol ure. To okusno, hitro pripravljeno enolončnico lahko pripravimo tudi za kakšen dan vnaprej.

 

VEČERJA

Za večerjo pa seveda nekaj lahkega. Za dober spanec se boste morali odpovedati vsem mastnim prigrizkom, sladkim živilom z visokim glikemičnim indeksom pa tudi sveži solati in drugi surovi zelenjavi. Prehranski strokovnjaki svetujejo, da je najprimernejši čas za zadnji obrok dneva, do sedme ure zvečer. Brez slabe vesti si lahko privoščimo skodelico prosene kaše s suhimi slivami.

Proseno kašo speremo z vodo, nato pa skuhamo na mleku. Suhe slive razpolovimo in jih dodamo vrelemu mleku v katerem kuhamo proseno kašo. Dodamo ščepec soli in skuhamo do mehkega. Čisto na koncu lahko za boljši okus dodamo še žličko medu.

 

Če ste se odločili za zdravo prehranjevanje, je danes pravi dan za začetek. Potrebna je le volja, malo iznajdljivosti pri pripravi obrokov in vztrajnost. Na začetku si vsekakor pripravite jedilnik, saj boste tako lažje kontrolirali, kaj ste zaužili čez dan. Zdrav način prehranjevanja človeku kmalu preide v kri, zato ne boste niti pomisli na to, da bi se vrnili k staremu načinu prehranjevanja.

L. M.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo