BI ZMOGLI PREŽIVETI DAN BREZ VIRTUALNIH PRIJATELJEV?

Socialna omrežja so v naša življenja prinesla precej sprememb. Nekatere so dobre, druge malo manj, pa vendar je dejstvo, da danes živimo drugače kot pred desetletjem ali dvema. K temu so gotovo pripomogla tudi družbena omrežja, saj nam omogočajo stik s komerkoli, praktično kadarkoli. Včasih smo zbirali značke, nalepke in prtičke, danes zbiramo ”všečke” in komentarje. Desetletje nazaj so se otroci zbirali v parku, danes se zbirajo na skupinskem ”chatu”. Kaj pa vi, zbirate ”všečke” ali ste eden izmed redkih, ki ste, po mnenju večine, ostali v kameni dobi?

Leta 2004 je, takrat še študent, Mark Zuckerberg ustanovil spletno družbeno omrežje Facebook. Omenjeni portal sicer ni bil prvi tovrstni, je pa pomenil veliko prelomnico na tem področju, saj je postal, in ta naziv se ga še vedno drži, eden izmed  najbolj množično obiskanih. Dve leti kasneje se mu pridruži še Twitter, nato Instagram in Snapchat, ki po popularnosti ne zaostajajo dosti. Ta spletna omrežja se glede uporabnosti sicer nekoliko razlikujejo, vendar je njihov namen v osnovi enak. Ljudi med seboj povezati. Pa naj gre za izmenjavo slik, sporočil, deljenje mnenj ali kaj tretjega.

In kaj je razlog, da je postal Facebook tako popularen, da pravzaprav ni človeka, ki ne bi vsaj slišal zanj? Dejstvo je, da nam ta omogoča, da stopimo iz anonimnosti. Če je v realnem življenju to pogosto tvegano, saj smo ocenjevani z vseh strani, nam družabno omrežje omogoča, da nadzorujemo, katere vidike svojega življenja bomo izpostavili. Prav nič ni narobe s tem, da človek na svoji profilni sliki želi izgledati dobro ali da želi deliti najlepše trenutke, ki jih je doživel na počitnicah. Vendar nastane problem, ko človek počne nekaj samo zato, da bi bil oboževan s strani virtualnih prijateljev. In tako se zgodi, da ta omrežja začnejo obvladovati naša življenja.

 

 

Fotografiramo hrano, preden jo pojemo, fotografiramo otroke v tem ali onem položaju, fotografiramo sebe, partnerja, vse kar lahko, da bi le drugim pokazali kako čudovito se imamo. Ko pa se kamera ugasne, so stvari pogosto zelo drugačne, večinoma v negativnem smislu, žal. Kdor živi izpopolnjeno življenje, v resnici ne čuti nobene želje po izkazovanju svoje sreče. Če ste se ob branju teh vrstic, zgrozili in ugotovili, da točno to počnete tudi vi, potem je zdaj pravi čas, da spremenite svoje življenje na bolje. Za začetek, opustite idejo o idealnem življenju. Ker ga nima nihče. Niti on, ki je ravnokar objavil kako čudovito potovanje je za njim. Ali ona, ki vsa sijoča v naročju drži svojega novorojenčka. Ali oni, ki so vso noč preplesali na najboljši zabavi tega leta. Stvari počnite zaradi njih samih, ker v njih preprosto uživate. To je enostaven recept za srečno življenje brez ”všečkov”. Seveda je kakšna pohvala s strani Facebook prijateljev prav prijetna pa vendar moramo znati postaviti mejo, kdaj je nekaj prijetno in kdaj obvladuje naše življenje.

 

Posvetite se realnemu življenju in ga všečkajte tudi osebno

Druženje s pravimi prijatelji v živo je vsekakor boljša izbira. Predlagamo vam, da za en dan tedensko ugasnete svoj mobilni telefon in se posvetite klepetu v živo. Pokažite prijateljem svoje čudovite otroke, povejte jim, kako ste uživali na potovanju, predajte jim recept za svojo najljubšo jed ali pa le poklepetajte o vsakdanjih stvareh. Saj to pravzaprav počnemo na Facebooku kajne, delimo najlepše trenutke svojega življenja, le da tokrat za spremembo to naredite v živo.

L. M.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo