Ali je velika razlika v letih med partnerjema problem?

razlika-v-letih

Ali je lahko velika razlika v letih problem? Pravijo, da leta niso nič drugega kot številka, a ko pride do razmerij, ni nujno tako. Obstaja veliko uspešnih razmerij, v katerih je en partner občutno starejši od drugega, a strokovnjaki na tem področju trdijo, da obstaja pri tovrstnih razmerjih večja verjetnost, da ta ne uspejo oz. ne preživijo.

Psiholog Seth Meyers pojasnjuje, da »bodo vedno obstajale izjeme, ki potrjujejo pravilo, a za zapomniti si je, da zveza med partnerjema, katerih razlika v letih je več kot 10 let, prinaša dodatne izzive, poleg tistih, ki jih romantično razmerje prinaša že sicer.« Večja kot je starostna razlika med partnerjema, večje je tveganje za nastanek konfliktov. Obenem pa tovrstnih zvez včasih ne podpira tudi okolica – na primer prijatelji in družina, kar za odnos predstavlja dodaten stres.

Tudi raziskava, izvedena leta 2014 na univerzi Emory v Atlanti, kaže, da obstaja povezava med starostno razliko partnerjev in verjetnostjo, da zveza ne bo uspela. V raziskavi, v kateri je sodelovalo 3000 ljudi, so ugotovili, da večja kot je starostna razlika, večja je tudi verjetnost za razhod. Pri parih s starostno razliko pet let je 18 odstotkov večja verjetnost za propad zveze kot pri enako starih partnerjih. Pri tistih, katerih starost se razlikuje za 10 let, pa je verjetnost za uspeh večja za 39 odstotkov. Pari, pri katerih je med partnerjema 20 let razlike ali več, pa imajo le malo možnosti za obstanek – verjetnost za ločitev je kar 95-odstotna.

Statistika kaže tudi, da je verjetnost za ločitev manjša pri tistih parih, ki imajo otroka že pred poroko, in sicer je manjša za kar 59 odstotkov. Verjetnost za obstanek zveze pa lahko (za 43 odstotkov) zmanjšata tudi različni ravni izobrazbe partnerjev.

A to je le ena raziskava – druge, kot analiza podatkov iz Anglije in Walesa, izvedena leta 2008, ne kaže posebnih povezav med starostno razliko partnerjev in verjetnostjo za doživljenjski uspeh zakona.

Pomembno je zadovoljstvo

Pri razmerju pa ni pomembno le trajanje, ampak tudi zadovoljstvo. Raziskava, ki so jo leta 2017 izvedli na univerzi v Koloradu kaže, da so tako moški kot ženske, ki so v razmerju starejši, na začetku tega navadno srečnejši, a doživijo večji upad sreče čez čas. Sreča in zadovoljstvo tistih, ki so v razmerju z vrstniki, pa sta bolj stabilna in ne nihata v tolikšni meri, kar je po mnenju raziskovalcev tudi razlog v večji prožnosti zveze, saj je za razmerje bolje, če nihče v njem ne doživlja drastičnih čustvenih sprememb.

Največje možnosti za srečo do konca dni imajo torej enako stari partnerji. Kar pa seveda nikakor ne pomeni, da razmerje partnerjev, med katerimi obstaja velika starostna razlika, ne delujejo – le znanost pravi, da obstaja večja verjetnost za razhod. Pri iskanju partnerja bodite zato brez predsodkov, a realistični o tem, kaj iščete v razmerju.

40 NAJPOGOSTEJŠIH RAZLOGOV ZA LOČITVE

Slavni pari z veliko starostno razliko:

 1. Blake Lively in Ryan Reynolds: 11 let
 2. Geogre Clooney in Amal Clooney: 17 let
 3. Ellen DeGeneres in Portia de Rossi: 15 let
 4. Alicia Vikander in Michael Fassbender. 11 let
 5. Adam Levine in Behati Prinsloo: 10 let
 6. Jay-Z in Beyonce: 12 let
 7. Jason Statham in Rosie Huintington-Whiteley: 20 let
 8. Monaška princesa Charlene in monaški princ Albert II: 20 let
 9. Mary-Kate Olsen in Olivier Sarkozy: 17 let
 10. Camila Alves in Matthew McConaughey: 13 let
 11. Megan Fox in Brian Austin Green. 13 let
 12. Julius Tennon in Viola Davis: 12 let
 13. Michael Douglas in Catherine Zeta-Jones. 25 let
 14. Hugh Jackman in Deborra Lee-Furness: 13 let
 15. Liam Payne in Cheryl Cole: 11 let
 16. Harrison Ford in Calista Flockhart: 22 let
 17. Sarah Paulson in Holland Taylor: 31 let
 18. Felicity Huffman in William H. Macy: 12 let
 19. Hayden Panettiere in Wladimir Klitschko: 13 let
 20. Donald Trump in Melania Trump: 24 let
 21. Johnny Depp in Amber Heard: 22 let
 22. David Lynch in Emily Stofle: 32 let
 23. Woody Allen in Soon-Yi Previn: 35 let
 24. Patrick Stewart in Sunny Ozell: 38 let
 25. Elliot Spencer in Stephen Fry: 30 let

 

 

Povzeto po: Psichology Today

 

 

E. B.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo