ANANASOV OCVRTI RIŽ NA TAJSKI NAČIN

Ste veliki ljubitelji tajske hrane oziroma radi poskušate eksotične jedi? Ananasov ocvrti riž na tajski način je potem kot nalašč jed za vas, saj je mešanica čudovitih barv, tradicionalnih azijskih okusov in sveže zelenjave, namesto na krožniku pa ga lahko postrežete kar v ananasovi lupini, kar celotnemu obroku doda še tropski pridih.

Ocvrti riž: recikliranje včerajšnje večerje 

Riž je osnovno in stalno živilo, ki ga brez izjem najdete v vsaki azijski kuhinji. Ker riž pri večerji velikokrat ostane, so se ljudje navadili in izumili načine, kako ga naslednji dan dobro in učinkovito porabiti. Zelo pogost način je priprava ocvrtega riža, za katero je najbolj idealen prav en dan star riž, ki ni ves mehak in zlepljen. Ideja za znamenito azijsko specialiteto, ocvrti riž, je torej pravzaprav nastala iz želje, da se zmeraj porabi vso hrano in se nič ne meče stran.

Sestavine

Priprava ananasovega ocvrtega riža je dokaj enostavna, saj vam vse skupaj vzame okoli 25 minut. 10 minut, da pripravite vse potrebne sestavine in 15 minut kuhanja. Obrok je primeren za dve osebi – če želite postreči več ljudem, povečajte količino sestavin.

Potrebujete:

– 300-400 g starega riža (lahko tudi svežega)

– 8 olupljenih kozic (namesto kozic lahko izberete tudi piščanca)

– 1/2 zrelega ananasa

– 2 jajci

– 1/2 velikega korenčka

– 5 strokov zelenega fižola

– 4 šalotke ali polovica velike bele čebule

– 3 stroke česna

– 1 velik rdeč čili (brez semen)

– 1 čajno žličko kurkume

– 1 velika žlica ribjega olja

– 1 limeta

Priprava

1. Pripravite vse potrebne sestavine

Olupite in očistite kozice, potem pa jih po želji narežite na manjše koščke ali pa pustite kar cele. Korenje in zeleni fižol narežite na čim manjše kocke in nasesekljajte česen, čebulo in čili. Jajca zmešajte posebej v posodici, polovico ananasa pa izdolbite (če želite jed servirati v lupini) in ananasovo meso narežite na kocke.

2. Zelenjavo nalahno popražite

V ponev zlijte žlico olja in koščke korenja in fižola približno 2-3 minute pražite na ne preveč močni temperaturi, da postanejo svetlejših barv. Potem jih odstranite, nikar jih ne pustite, da se pražijo dlje.

3. Popražite kozice

V ponev dodajte 4 žlice olja in pustite, da se močno zagreje, potem pa dodajte čili, česen in čebulo in počakajte približno 2 minuti, potem pa dodajte še kozice. Ko kozice dobijo nekaj barve (približno po 20 sekundah), dodajte še jajca.

4. Dodajte riž

Ko se jajca napol strdijo – ne povsem, še vedno morajo biti delno tekoča – dodajte še riž. Jajca se bodo potem avtomatsko prijela na riž.

5. Ponovno dodajte zelenjavo

Zelenjavo, ki ste jo prej odstavli, skupaj s koščki ananasa dodajte v ponev. Vse skupaj pražite približno 25-30 sekund. Če imate kaj ananasovega soka, ki vam je ostal od rezanja, ga prav tako lahko dodate za boljši okus. Vendar nikakor ne pretiravajte, saj bo preveč tekočine naredilo riž premehak in kašast.

6. Dodajte začimbe

Čisto na koncu dodajte še ribje olje in kurkumo. Vaš riž bo prevzel lepo rumeno barvo. S cvrenjem nadaljujte še 5-10 sekund.

7. Pripravite mizo in servirajte jed

Ocvrti riž prestavite v ananasovo lupino in ga servirajte. Po želji lahko vse skupaj prelijete z limetinim sokom.

Dober tek!

 

Povzeto po: Jen Reviews

L. Z.

 

Komentarji
Morda vas bo zanimalo