ZAKAJ IMA NAŠ URIN PO UŽIVANJU ŠPARGLJEV NEPRIJETEN VONJ?

Sezona špargljev je tukaj! Ljubitelji ali ne – pomembno je, da se zavedamo, da imajo šparglji veliko zdravilnih lastnosti, ki pozitivno vplivajo na naš organizem. Obstaja pa tudi nekaj dvomov in pomislekov, da nam šparglji hkrati tudi škodujejo. Kaj je torej res? 

Poleg tega ima uživanje špargljev tudi en izjemno nadležen in hkrati zanimiv stranski učinek: urinu doda neprijeten vonj. Zakaj? Zakaj na nekatere ljudi deluje, na druge pa ne? Na vsa vprašanja vam odgovarja Moderna ženska.

POZITIVNI UČINKI ŠPARGLJEV NA TELO

Šparglji so naravni antioksidanti, ki vsebujejo veliko koristnih hranil za naše telo, obenem pa zelo malo kalorij. 90 gramov kuhanih špargljev vsebuje samo 20 kalorij! Dokazano je, da uživanje špargljev ugodno vpliva na našo prebavo in krepi imunski sistem, saj vsebuje veliko vitamina B12 in K2.

Če ste slučajno noseči, je šparglje zelo priporočljivo uživati, saj vam zagotavljajo zadostno količino vitamina B9 oziroma folne kisline, ki bo vašemu otroku v času nosečnosti zagotovila zdrav razvoj.

Poleg tega znižujejo krvni pritisk in pomagajo pri izgubi teže, za povrh pa jih je zelo enostavno dodati dieti, saj jih je možno pripraviti na sto in en slasten način: solate, testenine, omlete, njoki, pražena ali pečena zelenjava, juhe, tortilje ali zgolj kot dodatek h glavni jedi.

ZAKAJ ŠPARGLJI DAJEJO NAŠEMU URINU NEPRIJETEN VONJ?

Če prvič jeste šparglje in greste po tem na stranišče, vas lahko nenavaden vonj precej vrže iz tira. Ampak s tem ni nič narobe, gre za povsem normalno reakcijo.

V zelenih pecljih špargljev so namreč prisotne povsem naravne kemikalije, ki v našem telesu sprožijo reakcijo, katere rezultat je smrdljiv urin. Povzročitelj le-tega je žveplena spojina oziroma asparagin, ki ga vsebujejo šparglji. Ne glede na to, na kakšen način pripravimo šparglje, na neprijetni vonj urina ne moremo vplivati. Pojavi se lahko že v 15. minutah po zaužitju.

ZAKAJ JE PRI NEKATERIH VONJ BOLJ IZRAZIT KOT PRI DRUGIH?

Zanimivo je, da nenavadnega vonja špargljev ne opazimo vsi. Obstajata dve teoriji: da ga določeni ljudje sploh ne proizvajajo ali pa, da ga vsi ljudje proizvajamo, pa ga določeni ljudje samo ne zaznavajo. Po poročanju BBC je med poskusi v Izraelu nenavaden vonj zaznalo le 10 % ljudi, na Kitajskem pa 24 %.

Zakaj je tako, trenutno še kljub različnim raziskavam ni znano. Za res natančno raziskavo bi potrebovali veliko skupino prostovoljcev, za povrh pa je vonj urina posameznika odvisen tudi od preostale zaužite hrane in splošnega zdravja posameznika.

ALI UŽIVANJE ŠPARGLJEV LAHKO VPLIVA NA RAZVOJ RAKA?

Čeprav smo značilen vonj urina po zaužitju špargljev nekako sprejeli za samoumevnega in so za uživanje špargljev dokazani pozitivni učinki na telo, pa v ozadju še vedno ostaja vprašanje, ali šparglji zaradi nenavadnega vonja, ki ga dodajajo našemu urinu, škodijo tudi našemu telesu.

Nedavno se je pojavila študija, objavljena v reviji Nature, ki je bila narejena na primeru miši, pri katerih naj bi asparagin spodbujal širjenje agresivne oblike raka dojke. Študija sicer ni potrdila, da je asparagin vzrok bolezni, ampak le to, da pripomore k njeni širitvi. Poleg tega tudi potek bolezni pri živalih in ljudeh ni nujno enak. Kljub temu pa je to sprožilo mnoga vprašanja, ali naj se ljudje izogibamo špargljev ali ne.

Povzeto po: Science Alert, Very Well Fit, Healthline

 

L. Z.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo