APLIKACIJA KOT PRIPOMOČEK K ZDRAVEMU NAČINU PREHRANJEVANJA

Jutri pa čisto zares začnem zdravo jesti. Pogosto slišan stavek, ki pa ne obrodi vedno sadov. Čeprav smo trdno odločeni, da je skrajni čas za bolj zdrav način prehranjevanja, nam to pogosto prepreči hiter tempo življenja, premamijo nas sladkarije ali pa enostavno ne vemo, kaj sploh jesti. Če se resno odločimo za spremembo prehranjevalnih navad, potem je nujno narediti načrt. Priporočamo vam nekaj aplikacij, kamor lahko beležite, kaj jeste, aplikacije pa vam vrnejo povratno informacijo o ustreznosti obroka z vidika vaših ciljev in načina življenja.

 

Prehranski navigator

Vir: blog.prehranskinavigator.si

Aplikacija za beleženje dnevnih obrokov. Ob prvem vpisu aplikacija zahteva vaše podatke, kot so spol, telesna teža in višina, morebitne diete in posebni načini prehranjevanja ter povprečno število ur spanja na noč. Poleg tega pa še, ali ste fizično aktivni in koliko. Kako sploh izgleda aplikacija in kaj ponuja? Ob začetnem zagonu se nam pokaže krožnik, kamor (simbolično seveda) zlagamo tisto, kar smo pojedli v realnem življenju. Najprej zajtrk, potem dopoldanska malica, sledi kosilo, popoldanska malica in večerja. Jedi označujemo torej za vsak obrok ločeno. Poleg hrane beležimo tudi količino popite vode. Aplikacija nam ob tem izračuna, koliko ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob in kalorij smo vnesli v telo. Ob pregledu dnevne statistike, ki jo prav tako ponuja aplikacija, lahko spremljamo prehranjevalne navade skozi daljše časovno obdobje.

 

Veš kaj ješ

Vir: play.google.com

Je aplikacija, ki jo je ustvarila Zveza potrošnikov Slovenije z namenom, da bi ozaveščala potrošnike o bolj preudarnem nakupovanju hrane. Kaj pa vi, ali pred nakupom preberete, katere sestavine vsebuje določeno živilo? Aplikacija vsebuje določene osnovne informacije glede prehranjevanja. Kaj nam pove prehranska piramida? Koliko beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov je dobro zaužiti dnevno? Kakšen vpliv imajo na naše telo antioksidanti? Bolj kot beleženju in spremljanju lastnih prehranjevalnih navad je torej namenjena seznanjanju s tem, kaj je dobro jesti in čemu se raje izogniti. Poleg tega ponuja še informacije o optimalni vrednosti deleža nasičenih maščobnih kislin, sladkorja, maščob, soli in natrija, ki ga vnesemo v telo.

 

iEatWell

Vir: dribbble.com

Je aplikacija, namenjena predvsem tistim, ki želijo zmanjšati svojo telesno težo. Ob vstopu zabeleži osnovne informacije, med drugim tudi to, koliko kilogramov želimo izgubiti. Glede možnosti, ki jih ponuja, je precej podobna aplikaciji Prehranski navigator, vendar z eno razliko. Omogoča namreč lasten razmislek o tem, kako zdrav je bil naš obrok. Gre bolj za dnevnik beleženja, kot pa za iskanje informacij o kalorijah, zaužitih maščobah, sladkorju in podobno. Naložimo lahko tudi slike jedi. Aplikacija glede na našo realno in želeno težo, postavlja cilje in določi njihove časovne okvire izvedljivosti.

 

Calorie Counter-My Fitness Pal

Vir: bartolab.com

Še ena v vrsti aplikacij, ki vam lahko pomaga do spremembe prehranjevalnih navad. Prvo vprašanje, ki vam ga postavi aplikacija ob zagonu, je vaš cilj. Morda ste se odločili, da je čas za izgubo telesne teže. Morda jo želite pridobiti. Ali pa želite le vzdrževati sedanje stanje. Označimo torej, kaj sploh želimo. Sledi vprašanje, ali smo fizično aktivni. V tretjem koraku označimo osnovne informacije, kot sta spol in starost. Posredujemo še informacijo o lastni višini in teži in že lahko začnemo. Hiter pregled nam pove, da ta aplikacija ponuja največ možnosti. Od natančnega merjenja kalorij obrokov, do štetja korakov, ki pripomorejo k izgubi telesne teže.

 

Na trgu obstaja seveda še vrsta drugih aplikacij, ki so nam vse lahko v pomoč. Vendar nikar ne pozabimo, da so to le pripomočki, ki nas usmerjajo do boljšega telesnega počutja, izgube kilogramov in drugih ciljev, ki smo si jih zadali v povezavi z našim prehranjevanjem. Ključno je, da poslušamo svoje telo, ki najbolje ve, kaj potrebuje.

 
 
L. M.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo