ALI JE DATUM UPORABNOSTI LIČIL RES NEOMEJEN?

Tudi vi sodite v skupino ljudi, ki menijo, da lahko ista ličila uporabljamo več let, ne da bi jih zamenjali? Zakaj bi menjali tisto oranžno šminko, ki ste jo uporabili zgolj enkrat, zdaj pa že tretje leto sameva v predalu – kdo ve, morda pa jo boste potrebovali še kdaj? In seveda – tistega odtenka senčila, ki ste ga kupili pred petimi leti ni več v prodaji, vam pa se tako poda – še dobro, da ste ga nekaj ohranili, kajne? Glede na eno izmed britanskih raziskav veliko žensk uporablja ista ličila kar šest let po roku uporabnosti. Kar 70 % žensk pa nikoli ne očisti čopičev za nanos rdečil in senčil. To so skrb vzbujajoče številke, ki predstavljajo težavo povsod po svetu. Danes vam predstavljamo časovne okvirje, znotraj katerih bi bilo dobro, da starim ličilom rečete zbogom.
 
Za začetek se bomo spoznale s simbolom PAO (ang. period after opening). Ta se nanaša na obdobje uporabnosti izdelka po njegovem odprtju – in ne, to obdobje ni neomejeno. Simbol PAO sestavljata številka in črka »M«. Črka m se nanaša na besedo mesec, številka pa nam pove število mesecev, ko lahko izdelek varno uporabljamo po njegovem odprtju. Tako npr. »6M« pomeni, da izdelek prenehajte uporabljati 6 mesecev po odprtju embalaže izdelka. Za večino ličil sicer velja, da lahko izdelek uporabljamo od 3 mesecev do največ 1 leta po odprtju izdelka. Če simbola PAO na vašem izdelku ne najdete, vam v nadaljevanju predstavljamo rok uporabnosti najbolj pogosto uporabljenih izdelkov – da svojega zdravja, zaradi ličil, v prihodnje ne boste več izpostavljali.
 

Vir: kristlelauren.com

 
V splošnem velja, da poznavanje in upoštevanje rokov uporabnosti ohrani vaše zdravje in vas po nepotrebnem ne izpostavlja toksinom in bakterijam. Konec koncev ličila uporabljate, da se počutite lepše, bolj zdravo in ne obratno. Osnovno pravilo pri uporabi kozmetičnih izdelkov je, da si pred nanosom kozmetičnega izdelka vedno umijte roke. Svojih ličil ne delite z ostalimi, saj na ta način preprečite prenos okužb med posamezniki. V ličila, ki vsebujejo tekočino, ne dodajajte vode – četudi izgleda izdelek manj tekoč kot nekoč, ali pa je po vašem občutku premalo tekoč, raje zamenjajte izdelek, kot pa dodajajte vodo. Voda je namreč odlično topilo in odličen substrat za življenje bakterijskih združb – slednjih pa si zagotovo ne želite. Za vsa ličila velja, da jih je potrebno shranjevati v temnih in suhih prostorih. Pri tem ne moremo dovolj izpostaviti, da mora biti vsa kozmetika ves čas odmaknjena od sončne svetlobe.
 
Vir: statefarm.com

 

Maskara in črtalo za oči

Vsakič, ko odprete izdelek in ga ponovno zaprete, v tubo izdelka na palici prenesete nove bakterije. Večkrat kot maskaro uporabite, več zraka boste vnesli v tubo izdelka – pri tem se bo maskara posušila, hkrati pa boste ustvarili pogoje, kjer bodo bakterije še hitreje rastle in se razmnoževale. Maskare tudi nikoli ne delite s svojimi prijateljicami – ne glede na to, kako rade jih imate, maskara predstavlja izdelek, ki ga nanašate na območje oči. Oči spadajo med dele telesa, ki se lahko hitro vnamejo – ob delitvi maskare s svojimi prijateljicami, bakterije prenesemo dalje, pri tem pa izpostavljamo svoje zdravje in zdravje prijateljic. Če ste imele vnetje oči, maskare nikar ne uporabljajte več! Prav tako bodite pozorne pri uporabi maskare, kadar gre za vnetje oziroma okužbo enega očesa – z maskaro si lahko namreč okužbo sami prenesete z enega očesa na drugega. Maskara ima zaradi vseh teh razlogov najkrajši rok uporabe po odprtju izdelka. Večina strokovnjakov priporoča, da maskaro zamenjate na vsake 3 mesece, zagotovo pa je ne uporabljajte dlje kot 6 mesecev. Črtalo za oči ima prav tako relativno kratek rok uporabe – sploh, če gre za tekočo obliko t.i. eye-linerja. V tekočem mediju so namreč pogoji za razvoj bakterij podobni kot v tubi maskare. Zato velja podobno – če ste imeli okužbo oči in ste črtalo za oči uporabljali, ga obvezno zamenjajte. Tudi črtala za oči nikoli ne delite z drugimi. Če uporabljate črtalo za oči v obliki svinčnika (trda oblika), ga lahko uporabljate tudi do dveh let. Pri tem bodite pozorni, da je ves čas ošiljen in zaprt. Redno šiljenje izdelka namreč odstrani morebitne kolonije bakterij na površini izdelka.

 

Micelarna voda

Kot ime že samo pove, večino tega izdelka predstavlja voda. Kot smo že omenili, je voda odlično topilo, sočasno pa tudi substrat, v katerem uspešno rastejo bakterije. Pri uporabi izdelka bodite pozorni, da ga ne uporabljate več kot 6 mesecev – vsakič, ko izdelek odprete, sprostite pot bakterijam, ki se v vodnem mediju razmnožujejo, vi pa lahko ob uporabi takega izdelka tvegate svoje zdravje. Podobno kot micelarno vodo priporočamo, da do približno 6 mesecev uporabljate isti tonik, nikakor pa ga ne uporabljajte dlje kot 1 leto.

 

Korektor

Da bi z njim dosegli gladko, svilnato in prikrito teksturo, korektor vsebuje različna olja in sredstva za hidratacijo. Če se vaš korektor izsuši, spremeni teksturo, vonj ali opazite kakršnekoli druge nenavadne spremembe, ga takoj zavrzite. V splošnem velja, da bi morali korektor zamenjati enkrat na leto, saj sicer tvegate, da boste stanje, ki bi ga želeli prikriti, še poslabšali.

 

Podlaga

Če je ta v tekoči obliki ali v obliki kreme, ima večina izdelkov rok uporabe po odprtju izdelka od 6 do 12 mesecev. Ti izdelki namreč vsebujejo več vode, olj in sredstev za hidratacijo, kar skrajša življenjsko dobo izdelka in poveča tveganje za razvoj bakterij. Če uporabljate puder v prahu, lahko to uporabljate tudi do dve leti, saj zaradi suhe strukture, bakterije ne rastejo tako hitro. Pri tem pazite le, da je nanos opravljen s čistimi rokami, da redno čistite vse uporabljene kozmetične pripomočke ter redno čistite vrhnji sloj pudra.

 

Šminka

Čeprav vsebuje vodo ter hidratacijska sredstva, lahko šminko, če zanjo ustrezno skrbite, uporabljate tudi dve leti. Pomembno je, da šminke ne puščate odprte, prav tako občasno očistite vrhnji sloj šminke, da odstranite morebitne bakterije. Sijaj za ustnice (lip gloss) uporabljajte najdlje eno leto – zanj veljajo podobne omejitve uporabe kot za maskaro.

 

Parfumi

Če jih ustrezno skladiščite. torej stran od toplotnih virov in svetlobe, lahko parfume uporabljate tudi celo desetletje. Ponovno poudarjamo pomen preverjanja sprememb barve in ostalih lastnosti, da preprečite alergijske reakcije, ki bi se lahko sicer pojavile ob stiku s kožo.

 

M. S.

 

Vir: http://www.besthealthmag.ca/best-looks/makeup/the-truth-about-makeup-expiry-dates/

Komentarji
Morda vas bo zanimalo