Če ne maraš telovaditi, lahko kalorije pokuriš tudi tako 👇

Najbolj učinkovit način za izgubljanje kalorij je zagotovo športna dejavnost in zdrava prehrana. Če nisi ravno ljubiteljica športa, pa preberi druge, nekoliko nenavadne načine, ki ti ravno tako lahko pomagajo pri kurjenju kalorij.

Pitje hladne vode

Pitje vode je najboljši način, kako spodbuditi metabolizem in hkrati poskrbeti, da je vaše telo dovolj hidrirano. Če boste pili vodo pred obroki, boste prav tako pojedli manjšo količino, saj bo vaš želodec bolj poln. S pitjem vode se lahko izognete tudi nepotrebnim željam po nezdravih prigrizkih – lažna lakota v resnici velikokrat pomeni pomanjkanje tekočin v telesu.

Če ste zaspani ali utrujeni, vas bo kozarec hladne vode spravil k sebi. Voda je torej odličen način, kako pospešiti metabolizem, nedavne raziskave pa kažejo, da naj bi pitje hladne vode tak učinek samo še povečalo. Pri mladih, ki so popili pol litra  hladne vode, je telo v 90 minutah porabilo 24-30% več kalorij kot pri pitju enake količine nehlajene vode.

Žvečenje žvečilnega gumija

Enako velja tudi pri žvečenju žvečilnih gumijev, saj tudi to spodbuja in pospešuje metabolizem. Prav tako kot pitje vode spodbudi občutek sitosti, zaradi česar avtomatsko pojeste manj hrane, obenem pa zmajša vnos kalorij med prehranjevanjem. V nedavni raziskavi so ugotovili, da so ljudje, ki so takoj po kosilu žvečili žvečilni gumi, porabili veliko več kalorij kot tisti, ki ga niso, čeprav so vsi jedli enako količino in vrsto hrane.

Mraz

Rjava maščoba ali rjavo maščobno tkivo je posebna vrsta telesne maščobe, ki spodbuja in pospešuje metabolizem.  Ativira se, ko nas zebe, pomaga namreč segrevati telo do normalne telesne temperature tudi v hladnem okolju. To je maščoba, ki bi si je želeli več – pomaga namreč uničevati belo maščobo, ki pa v našem telesu ni tako zelo zaželena, saj za razliko od rjave shranjuje kalorije.

Seveda pa pretirano izpostavljanje mrazu ni priporočljivo, saj se lahko hitro prehladite. Poskrbite za redno zračenje prostorov in se tudi pozimi v hladnejšem vremenu odpravite na sprehod.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo