Cokli so idealna poletna obutev – preverite, zakaj!

Končno je napočil čas za lahkotno poletno obutev, ki pa ne sme izstopati zgolj s svojim videzom, ampak mora biti tudi praktična in udobna. Kakovostni cokli so s tega vidika odlična izbira, saj ponujajo vse zaželene lastnosti za lahkoten korak kjerkoli in kadarkoli.

Kaj so cokli?

Le malokdo danes ne pozna cokel, udobnega poletnega obuvala, ki ga zgolj nataknete na nogo. Res pa je, da se vendarle nekoliko razlikujejo od klasičnih poletnih natikačev.

 

Praviloma imajo cokli neupogljiv in lesen podplat. Čeprav je marsikdo mnenja, da so cokli slovenska pogruntavščina, pa originalno izvirajo iz Nizozemske. Originalni cokli so v celoti izdelani iz lesa, tako podplat kot tudi zgornji del.

Originalni nizozemski cokli, v celoti izdelani iz lesa.

Nekateri starejši nizozemski kmetje sicer še danes uporabljajo originalne cokle, vendar se je njihov zunanji videz do danes močno spremenil. Prav tako le redko še srečamo cokle, ki bi bile izdelane v celoti iz lesa, saj so ga nadomestili drugi materiali.

 

Različne vrste cokel lahko uporabljate v različne namene

Čeprav so cokli v osnovi poletno obuvalo, pa niso primerni zgolj za na plažo. Ker so tudi zelo praktično obuvalo, jih lahko uporabljate preko celega leta tako doma kot tudi v službi. Zato ni nič nenavadnega, da je danes na voljo ogromno različnih modelov cokel.

 

V osnovi imajo cokli lesen podplat. Ta se med posameznimi modeli razlikuje glede na vrsto lesa, iz katerega je izdelan, in tudi glede na zunanji videz. S tega vidika ločimo:

  • cokle s polnim podplatom oziroma podplatom s polno peto, ki so zelo uporabni in udobni, hkrati pa tudi stabilnejši; zaradi tega se pogosto uporabljajo kot hišni copati ali delovna obutev;
  • cokle s peto, ki izgledajo nekoliko bolj elegantno in jih zato lahko na različne načine kombinirate s svojo poletno garderobo;
  • cokle z vzmetjo, ki so v zadnjem času zelo priljubljene; zaradi vzmeti v podplatu pa jih pogosto uporabljajo vsi tisti, ki so velik del dneva na nogah.

 

Cokli pa se med seboj razlikujejo tudi po svojem zgornjem delu. Ta je najpogosteje izdelan iz naravnega usnja ali krzna, pri čemer lahko izbirate med cokli z odprtim ali zaprtim sprednjim delom stopal.

 

Ker pa je cokle mogoče kombinirati z različnimi kosi garderobe, je popolnoma jasno, zakaj nam je danes na voljo toliko različnih barvnih odtenkov in vzorcev cokel. Ti vam omogočajo, da jih lahko obujete ob najrazličnejših priložnostih in se hkrati v njih dobro počutite.

Zakaj izbrati lesene cokle s pregibom in zgornjim delom iz krzna oziroma usnja?

Več kot očitno je, da so leseni cokli, ki imajo nebarvan leseni podplat in zgornji del iz krzna ali usnja, trenutno med najbolj priljubljenimi modeli cokel. Sprva so bili podplati cokel nepregibni, zaradi česar so bili nekoliko okorni. Odkar pa so cokli dobili nepregiben podplat, se je izkazalo, da imajo številne pozitivne lastnosti in prednosti, zaradi česar jih številni uporabniki naravnost obožujejo.

Če še niste med temi srečneži, potem je tule nekaj razlogov, zakaj so leseni cokli s pregibom in zgornjim delom iz krzna ali usnja najboljša izbira:

  • Leseni nebarvan podplat pripomore k temu, da se stopala ne potijo in ostanejo suha, Posledično temu se boste izognili tudi neprijetnim otiščancem.
  • Naravni les, iz katerega je podplat, je odličen toplotni izolator, zato vam je v coklih pozimi prijetno toplo, poleti pa hladno.
  • Ortopedski nedrseči podplat ima poseben blažilec, ki v kombinaciji z optimalno dvignjeno peto blaži vplive na hrbtenico. To pomeni, da lahko cokle uporabljate tudi za stoječe delo.
  • Pregibni podplat omogoča udoben korak in preprečuje bolečine v sprednjem delu stopala.
  • Zgornji del iz naravnega usnja preprečuje potenje, hkrati pa poskrbi, da so takšni cokli izjemno trpežni in jih boste zato lahko dolgo časa uporabljali.
  • Zgornji del iz naravne goveje kože poskrbi, da so cokli vsak svoj unikat.
  • Tovrstni cokli so vsestransko uporabni. Zaradi svojih lastnosti jih lahko nosite doma, v službi ali v prostem času.

Prednosti cokel pred copati, crocsi ali natikači

Danes vam je sicer na voljo ogromno obutve, ki jo lahko zelo preprosto obujete tako, da jo nataknete na svoja stopala brez zavezovanja. Vendar pa je med posameznimi vrstami obutve razlika več kot očitna, zato je vprašanje o tem, kakšne so prednosti cokel napram copatom, crocsom ali natikačem povsem na mestu.

 

Če cokle primerjamo s copati, je bistvena prednost pred njimi njihova vsestranska uporabnost. Cokle lahko uporabljate zunaj, notri, na delu ali doma, medtem ko so copati uporabni predvsem doma. Za razliko od crocsov, so cokli izdelani izključno iz naravnih materialov, ki dobro dihajo in blagodejno vplivajo na stopala. Če pa kolebate med tem, ali izbrati natikače ali cokle, potem naj vam povemo, da bo vaše stopalo v coklih veliko bolj stabilno.

 

Če želite svojim stopalom v vročih poletnih dneh le najboljše, potem s cokli zagotovo ne boste ničesar zgrešili. Seveda pa izberite izključno cokle iz kakovostnih materialov. Prepričani smo, da vas bodo navdušili s svojim udobjem.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo