ENODNEVNI IZLETI V SOSEDNJE DRŽAVE ZA VSAK LETNI ČAS

Slovenci imamo s svojo geografsko lego resnično srečo – naša raznolika državica meji na modno Italijo, z čudovito, naravo bogato Avstrijo, cenovno ugodno Madžarsko ter turistično naravnano Hrvaško. Vse te države ponujajo obilico privlačnih krajev, ki so od nas oddaljeni le urico ali dve vožnje, zato se jih resnično splača raziskati.

 

JESEN na Madžarskem: Budimpešta začutite utrip kulturno bogate madžarske prestolnice

Budimpešta je sicer več kot dvakrat bolj oddaljena od Ljubljane kakor Gradec, pa tudi precej večja, tako da je priporočljivo, če v njej prespite vsaj eno noč. Sestavljena je iz dveh delov – Budima na zahodni strani reke Donave in Pešte na vzhodni. V Budimu si lahko ogledate Budimski grad, Matijevo cerkev, Ribiško trdnjavo in Citadelo na Gellértovem hribu, v Pešti pa so glavne atrakcije predvsem Trg junakov, parlament, cerkev sv. Štefana in državna opera. Ne pozabite se z ladjico tudi zapeljati po reki Donavi – izlet bo sicer kratek in nekoliko vetroven, vendar slikovit. Mesto poleg obilice arhitekturnih in drugih umetnostno-zgodovinskih zakladov ponuja tudi pestro bogastvo opcij za nočno življenje. Ponoči se splača odpraviti na potep po območju »barov v ruševinah« (Ruin Pubs). Tam boste našli zbirko priljubljenih in preverjenih slavnih lokalov, ki privabljajo tako turiste in domačine, območje pa je sicer prizorišče živahnega dogajanja tudi čez dan, ko za pozornost sprehajalcev tekmujejo številne trgovinice in stojnice.

ZIMA v Avstriji: Gradec idealna destinacija za izlet v adventnem času

Prva točka, ki se jo najbolj splača obiskati v adventnem času, ko so ulice polne stojnic s kuhanim vinom, mežikajočih lučk in božičnih okraskov, je od Ljubljane slabi dve uri oddaljen Gradec. V Gradcu se lahko najprej povzpnete na Schlossberg (grajski grič), ki ga prepredajo številne romantične potke ter stopnice z vmesnimi postanki, na katerih se lahko ustavite in občudujete mesto od zgoraj. Sprehajanje po Schlossbergu je brezplačno, saj je območje razglašeno za javni park, v njem pa boste našli tudi številne restavracije, kavarne in trgovinice s spominki. Ko boste po vzponu prispeli na vrh hriba, se ne pozabite ustaviti tudi ob stolpu z uro (the Uhrturm) in zvoniku (the Glockenturm). Potem se lahko sprehodite po starem mestnem jedru, si ogledate baziliko Mariatrost in veličastno katedralo Domkirche. Zelo pomembna točka, ki je nikakor ne smete izpustiti, je slavni muzej sodobne umetnosti Kunsthaus, ki je nastal leta 2003, ko je bil Gradec evropska prestolnica kulture. Domačini stavbo zaradi njene nenavadne organske strukture in mnogih izrastkov, ki štrlijo iz nje, imenujejo kar Alien, v njej pa si lahko ogledate umetnost iz zadnjih štirih desetletij.

POMLAD v Italiji: Verona/Palmanova/Trst pustite se zapeljati italijanskemu šarmu

Očarljiva Verona je zelo primerna za romantičen enodnevni izlet v dvoje, outlet Palmanova za divji nakupovalni izlet s prijateljicami, Trst pa je odlična ideja za družinski izlet, začinjen z nekoliko kulture in zgodovine ter obveznim postankom za sladoled, sedenje na pomolu in bingljanje z nogami nad morjem, medtem ko vam sonce boža obraz.

POLETJE na Hrvaškem: Umag spočijte se v mirnem okolju Zambratije

Poleti je hrvaška obala logična izbira za kratek enodnevni oddih. Odpeljite se do morja, skočite v toplo vodo, si ob obali priredite majhen piknik ali pa poskusite katero izmed mnogih odličnih restavracij z morskimi sadeži.

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo