TOP 10 EVROPSKIH DESTINACIJ, KI JIH MORAŠ OBISKATI

Barcelona

Mesto z divjim utripom, ki vas bo potegnilo v nepredvidljivi vrtinec barv, živahnih plesnih ritmov flamenka, bogate art nouveau arhitekture, pisanih trgovinic, izjemno okusne tradicionalne kuhinje in divjih valov Atlantskega oceana. Odlična destinacija za počitnice, če se odpravljate na oddih s prijateljicami, saj Barcelona ponuja tudi obilico mikavnih opcij za nočno življenje – od restavracij s tradiconalnimi prigrizki tapas, sangrio in koktejli, do resnično elegantnih barov.

Bratislava

Prikupno manjše mestece, primerno tako za kratek enodnevni izlet kakor tudi roadtrip – splača se v enem mahu združiti obisk tako madžarske, kakor tudi slovaške prestolnice. Bogato nočno dogajanje, ki privablja mnoge turiste, je raztreseno po številnih barih v starem delu mesta po Michalski, Obchodni in Ventúrski ulici.

Budimpešta

Budimpešta je veliko mesto, v katerem se splača ostati nekaj dni, saj ponuja resnično široko paleto dejavnosti, tako za dnevne, kakor tudi nočne ure, po dokaj dostopnih cenah, poleg tega pa je Slovencem tudi dokaj blizu, kar se tiče razdalje. Lahko se odločite tudi za zelo udobno možnost in se do tja odpeljete z vlakom, kar je cenovno zelo dostopna opcija.

Dunaj

Avstrijska prestolnica, bogata s secesijsko arhitekturo, je prava kulturna zakladnica; mesto Gustava Klimta in Amadeusa Wolfganga Mozarta še danes živi in diha z umetnostjo. Sprehodite se po prelepem parku prekrasnih palač Schönbrunn, Hofburg in Belvedere ter zaključite sprehod z ogledom veličastne gotske mojstrovine, Štefanove katedrale, ki se povzpenja visoko v nebo.

Firence

Po zaslugi svetovljanskega Cosima Medicija, Firence še danes pokajo od zakladov, ki so nastali v dobi renesanse; darežljivi mecen je okrog sebe v duhu humanističnega razcveta in napredka zbral največje mislece in umetnike svojega časa. Firence so bile dolgo časa dom tudi najslavnejšega slikarja in izumitelja italijanske renesanse, Leonarda da Vincija, preden je odšel v Milano delat za vojvodo Ludovica Sforzo.

Helsinki

S svojo okoljsko ozaveščenostjo Finci uspevajo ohranjati svojo čudovito naravo, naravne parke in gozdove, posejane s številnimi jezeri, v katerih se lahko ohladite po vroči dimni savni.

London

Mesto, kjer se lahko zasičite s Harryjem Potterjem, britansko obsesijo s kraljevo družino, Meghan Markle in rdečimi telefonskimi govorilnicami, pod vsem znanimi znamenitostmi ponuja tudi svojevrsten čar, kakršnega premore le staro mesto s tako bogato zgodovino, kakor je London.

Madrid

V španski prestolnici nikakor ne smete zamuditi obiska ene izmed najlepših in najbolj bogatih zbirk evropske umetnosti, muzeja Prado. Za ljubitelje arhitekture unikatno estetsko izkušnjo ponuja tudi ogled kraljeve palače, po kulturnem udejstvovanju pa se lahko sprostite na ulici Gran Via, kjer se bodo za vašo pozornost borili številni butiki, trgovine, restavracije in kavarne.

Milano

Še eno zatočišče italijanske renesanse, kjer si med drugim lahko ogledate tudi Da Vincijevo Zadnjo večerjo. Ena izmed najbolj značilnih atrakcij mesta je tudi veličastna katedrala, Duomo, zvečer pa si lahko privoščite koktejl v mnogih raznovrstnih lokalih – za ljubitelje art decoja predlagamo Lotvs, če pa vam ni težko malce bolj odpreti denarnice, se lahko napotite tudi v šik II Bar v Bulgari hotelu.

Paris

Mesto, primerno tako za romantične počitnice v dvoje, medene tedne, umetnostno-zgodovinsko izkušnjo, kulinarične užitke ali pa le počitnice s prijateljicami v elegantnem in sproščenem okolju, ki kar kliče po poletni avanturi. Povzpnite se z dvigalom na Eifflov stolp in se s ploščadi razglejte po Le Corbusierjevem Parizu; mrmrajte si znano popevko Champs Elysee skupine NOFX, medtem ko raziskujete ozke uličice in svetle trge; in ne pozabite si vsaj enega dopoldneva rezervirati za obisk morda najbolj impresivne zbirke umetnosti v Evropi, gigantskega Louvra, pred katerim od leta 1989 stoji futuristična piramida Ieoh Ming Peija.

A. K.

Komentarji
Morda vas bo zanimalo